Cizre'nin simge köprüsünde göçük!

Şırnak'ın Cizre ilçesinde tarihi 150 yıl öncesine dayanan Dest (Pira Deştê) Köprüsü, restorasyon çalışmaları devam ederken çöktü.

Cizre'nin simge köprüsünde göçük!

Cizre'de bulunan Deşt Köprüsü, Diyarbakır Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü'nce ihaleye verilmesi ardından restorasyon çalışmaları yapılırken çöktü. Cizre Belediyesi Koruma, Uygulama ve Denetleme Birimi (KUDEB) çalışanlarından Arkeolog Murat Özkalay, Cizre Belediyesi'nin tadilatta sadece teknik izleme yetkisi bulunduğunu belirterek, "Orada yapılan tadilatla belediyenin hiçbir ilgisi bulunmadığı halde tarihi eser ve yapıların tahrip edilmemesi için o bölgede yapılan çalışmalar KUDEB tarafından izleniyor. Dün aşırı kar ve yağmur yağışı nedeniyle köprünün etrafında yapılan kazılardan dolayı köprünün bir bölümünde göçük meydana geldi" diye konuştu. (Fırat Haber Ajansı)

ZENGİ ATABEYİ YAPTIRDI

Deşt Köprüsü (Pira Deştê) ilk olarak Cizre ve Musul Hükümdarı Zengi Atabeyi tarafından yaptırıldı. Bir çok kez yenilendi. Gezgin C. Preusser tarafından 1911 yılında çekilen fotoğraflara göre köprünün üzerinde bazı hayvanların figürleri varken, güney tarafındaki bazalt taş üzerinde bulunan aslan figürü hariç diğerleri zamanla kayboldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz