Danimarka demokrasisi Nasıl İşliyor?

Danimarka meclisinin ilk Türk ve Göçmen asıllı kadın milletvekili olma özelliğini taşıyan Sosyal Demokrat Milletvekili Yıldız Akdoğan, Paskalya tatiline rağmen, Türkiye’den gelen ziyaretçileri ağırladı, çalışmaları ve Danimarka demokrasisi hakkında bilgilendirdi.

Danimarka demokrasisi Nasıl İşliyor?
Sosyal Demokrat Milletvekili Yıldız Akdoğan’ın, paskalya tatili nedeniyle İzmir’den Kopenhag’a gelen Bankacı Yasemin Yanardağ Demirel ve Elektrik Teknisyeni eşi Ufuk Demirel’i ve kardeşleri Gülsenin Arslantaş’ı parlamentoda ağırladı. Danimarka’da bulunan kardeşlerini ziyarete gelen Türk çifti, parlamento binasını gezdiren, meclisin yapısı, çalışmaları hakkında bilgilendiren Yıldız Akdoğan, daha sonra konuklarını makam odasında ağırladı. Konuklarına kahve ve çikolata ikram eden Akdoğan, Danimarka’nın demokratik yapısı ve işlerliği konusunda bilgiler sundu.
Ziyaretten sonra DHA’ya açıklama yapan Yıldız Akdoğan sadece Türkiye’den gelen konukları değil, Danimarka’da yaşayan göçmenleri de parlamentoda ağırladığını, Türk ailelerin siyasetle ilgilenen çocuklarına yanında staj yapma imkanı tanıdığını belirterek, "Benim için misafirleri mecliste ağırlamak çok önemli. Bir taraftan onlara meclisin çalışmalarını ve gündemini anlatıyor, diğer taraftan meclisin ne kadar şeffaf, ne kadar açık olduğunu gösteriyorum. İsteyen her kesin bir politikacı ile rahat bir şekilde görüşebileceğini göstermiş oluyorum. Bunu sık, sık yapıyorum. Özellikle göçmen kadınları davet ediyorum çünkü onların toplumda çok faal olmalarını istiyorum. Onlar aile içinde, çocukların yetişmesinde çok önemli. Onlara siyasi durumu, seçimler nasıl oluyor anlatıyorum. Onlara çocuklarına nasıl destek olabilirler, meclis nasıl çalışıyor, siyasete nasıl girdim gibi konuları anlatıyorum. Meclisin kapısını açınca onlara ne kadar değer verdiğimi göstermiş oluyorum. Politikaya ilgi gösteren çocukları varsa stajyer olarak yanıma alıyorum. Umarım ziyaretçilerim memnun kalıyorlardır" dedi.
TÜRKİYE’DE BÖYLE DEMOKRASİ İSTİYORUZ
Yasemin Yanardağ Demirel, ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirirken, Yıldız Akdoğan’ı ziyaretlerinin çok güzel geçtiğini, Danimarka’nın siyasi yapısı hakkında bilgi aldıklarını söyledi. Ufuk Demirel, "Türkiye ile burası arasında çok büyük fark gördük. Bir milletvekilinin tatile rağmen zamanını bize ayırması, meclisi gezdirerek bilgilendirmesi, çok güzel bir şey. Terörü daha yeni yaşamış bir ülke olmasına rağmen, buraya geldiğimizde ne dışarıda ne içeride bir polis ile karşılaşmadık. Bizi takip eden bir güvenlik görevlisi, ya da üzerimizde bir göz hissetmedik. Üzerimizde bir baskı görmedik. Kraliçenin dinlenme odasından mecliste balkondaki yerine girerek, meclis salonunu gördük, bilgi aldık. Daha sonra sağ olsun Yıldız hanımefendi normal bir vatandaş gibi bizi odasında ağırladı ve kahve servisimizi bile kendisi yaptı. Ne bir çaycı, odacı ne de sekreterden hizmet beklemedi. Zaten gördüğümüz kadarı ile öyle bir gelenek yok. Bakanlar bisikletleri ile meclise geliyor, çay ve kahve ihtiyaçlarını salonlarda oluşturulan küçük mutfaklardan kendileri temin ediyorlar. Demek ki gerçek demokrasi bu, Türkiye’de de böyle olmasını arzu ederiz" dedi. Akdoğan, Demirel çiftinin ardından bir başka konuğunu da ağırlayacağını söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz