Devlet Bahçeli'nin sağ kolu Söğüt Belediye Başkanı'ndan ağır istifa imzası şoku!

MHPBaşkanı Devlet Bahçeli'ye en yakın isim olan Söğüt Belediye Başkanı, adeta Bahçeli'yi şoka uğrattı. İstifa dilekçesinin sunulması konusunda imza toplayan grupta öncülük yapan Söğüt Belediye Başkanı, Bahçeli'yi arkasından vurdu

Devlet Bahçeli'nin sağ kolu Söğüt Belediye Başkanı'ndan ağır istifa imzası şoku!

MHPBaşkanı Devlet Bahçeli'ye en yakın isim olan Söğüt Belediye Başkanı, adeta Bahçeli'yi şoka uğrattı. İstifa dilekçesinin sunulması konusunda imza toplayan grupta öncülük yapan Söğüt Belediye Başkanı, Bahçeli'yi arkasından vurdu

MHP Genel Merkezi, Genel Başkan Bahçeli’nin iyileşip partiye dönüşüyle birlikte olağanüstü kongre isteyen muhaliflere yönelik planlarını uygulamaya koyacak.

MHP'de muhalif kanadın olağanüstü kongre talebini içeren 543 imza toplanmasına karşılık genel merkezin elinde ciddi kozlar bulunuyor. A, B, C planları hazır olan MHP'de 543 imza tek tek incelemeye alındı. Genel merkez yönetimi ilk etapta imzacı delegeleri ikna için sahaya inmeye hazırlanıyor. Performans düşüklüğü gerekçe gösterilerek bir ilin il başkanı dışındaki tüm teşkilat yönetimlerini istifa ettirmek ya da istifaya zorlama hakkı da Genel Merkez'in elindeki en önemli koz. Disiplin ve ihraç süreci de bir diğer seçenek. O İSİM DE İMZACILAR ARASINA KATILDI

Genel Merkez Bahçeli'nin yokluğunda muhalif kanadın 15 Ocak'ta teslim ettiği 543 imzayı tek tek masaya yatırdı. Delege imzaları arasında 10'un üzerinde il başkanı 120'nin üzerinde ilçe başkanının olduğu öğrenilirken; bazı MHP'li belediye başkanlarının da imza vermesi Genel Merkezi şaşırttı. Özellikle Bahçeli'nin özel önem verdiği ve her fırsatta arkasında olduğu Söğüt Belediye Başkanı'nın imzacılar arasında katılması buna örnek gösterildi. Ayıklama işlemini tamamlayıp raporlaştıran Genel Merkez yönetimi ilk bilgileri Bahçeli iletti.

Bahçeli'nin hazırladığı A, B, C planlarının hangisinin devreye sokulacağı merakla beklenen Genel Merkez'in elindeki kozlar şöyle sıralanıyor:

CEVAP VERİLMEYECEK: Muhalif kanat muhatap alınmayacak ve kamuoyuna kongrenin toplanması konusunda Siyasi Partiler Yasası ve parti tüzüğünde bir “süre” hükmü bulunmadığı vurgusu yapılacak.

İKNA İÇİN SAHAYA İNİLECEK: Bahçeli’nin rahatsızlığının muhalif imzacıları harekete geçtiği güne denk gelmesi olumsuz bir görüntü oluştursa da, bu atmosferde genel merkez yönetimi önce sahaya inecek.

DİSİPLİN VE İHRAÇ: Parti kimliğine zarar veren ve yöneticiler hakkında hareket edici ifadeler kullananlara tolerans gösterilmeyecek. Disiplin ve ihraç süreci başlatılacak. Bu amaçla eski milletvekilleri, delege ve teşkilat mensupları hakkında inceleme başlatıldı.

GERİYE DÖNÜK İSTİFA: İkna edilebilen delegelerden geçmişe dönük istifalar alınabilecek. İmza sayısının 543 olması nedeniyle gerekli olan 248 oy nisabının altına bu yöntemle düşülmesi mümkün gözükmüyor. Ancak muhalif imza sayısı düşürülerek psikolojik üstünlük sağlanması hedefleniyor.

YARGI SÜRECİ UZATILACAK: Muhalefetin şubat başında gidecek mahkeme süreci ağırdan alınacak. İmzaların gerçekliği, imzacıların delege sıfatı ve üyelikleri, noter vekaletleri tartışmaya açılacak. Yerel mahkemenin kararını mümkün olduğu kadar geç vermesi stratejisi yürütülecek.

TEMYİZLE OYALAMA: Yerel mahkemenin olağanüstü kongreyi gerçekleştirmesi için “kayyum” kararı vermesi halinde bu karar bir üst mahkemede “temyize” götürülecek. Genel merkezde temyiz sürecinin 1 yıla kadar süren uzun bir süreci alabileceği beklentisi hakim. İlk il kongresinin yapılacağı Haziran 2017’ye kadar süreç uzatılmaya çalışılacak.

TEŞKİLATLAR FESHEDİLEBİLECEK: 10’un üzerinde il başkanı ve 130’a yakın ilçe başkanın imzacılar arasında yer alması bu teşkilatların feshedilerek kapatılmasını gündeme getirecek. Ancak geçmişte uygulanan bu fesih taktiğinin imzacıların delege sıfatını düşürmediğine yönelik emsal yargı kararı olduğu için uygulanması olası görülmüyor.

İSTİFAYLA İL KONGRESİ KOZU: Genel merkezin elindeki en önemli koz ise bir il kongresinin olağan takvimden önce yapılarak olağanüstü kongre talebinin düşürülmesi olacak. Parti tüzüğünün 38. maddesine dayanılarak yürütülecek planda önce genel merkeze bağlı bir ilde tüm teşkilat yöneticileri bireysel tercihe dayalı şekilde istifa ettirilecek. Daha sonra o ilin il başkanından önce ilçe kongrelerini, bir hafta sonra da il kongresini yapması istenecek. Böylece hem o ildeki muhalif imzacı delegeler tasfiye edilmiş olacak hem de il kongresinde delege yapısı değiştiği için parti tüzüğüne göre olağanüstü kongre talebi otomatikman düşmüş olacak.

Devlet Bahçeli kimdir

Türk ekonomist, siyasetçi ve eski başbakan yardımcısıdır. Ülkü Ocakları'nın kurucularından ve Milliyetçi Hareket Partisi genel başkanıdır.

1948 yılında Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde doğdu. Fettahoğulları olarak bilinen geniş ve köklü bir aileye üye olan Bahçeli, ailenin 4 çocuğundan biriydi. Babasının ilk evliliğinden olan 2 kardeşi vardır

İlk öğrenimini memleketi Osmaniye'de 7 Ocak İlkokulu'nda tamamladı. Ailesi varlıklı olduğu için üniversiteye kadar tahsilini özel okullarda sürdürdü. Ortaokulu Servet Bahçeli adında, kendisinden üç yaş büyük abisiyle Adana'da Özel Çukurova Koleji'nde yatılı okudu. Lise eğitimi için İstanbul'a akrabalarının yanına gitti. Emirgan Akgün Koleji’ne yazıldı. Lise ikinci sınıfta Etiler'deki Özel Ata Koleji’ne geçti ve lise diplomasını da yine bu okuldan aldı.Devlet Bahçeli, 1967 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ni (Şimdiki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) kazandı ve dış ticareti okumaya başladı.Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin genel başkanı Alparslan Türkeş'in seminerlerine gitmeye başladı. Ardından akademide Ülkü Ocakları'nı kurdu. 1970-1971 yıllarında Türkiye Milli Talebe Federasyonu Genel Sekreterliği görevlerinde bulundu. Bahçeli, bir yandan aktif olarak siyasi faaliyetleri yürütürken, diğer yandan da akademik çalışmalarını devam ettirdi.

1971'de mezun oldu ve aynı yıl Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ve bağlı yüksek okullarda İktisat Bölümü asistanı olarak görev aldı. Öğrencilerle yakından ilgilenen bir akademisyendi. Aynı zamanda Ülkücü Maliyeciler ve İktisatçılar Derneği'nin kurucularından, Üniversite Akademi ve Yüksekokullar Asistanları Derneği'nin (ÜMİD-BİR) kurucularından ve genel başkanlarındandır. Ayrıca kısaca ÜNAY denilen Üniversite Akademi ve Yüksekokulları asistanlığı kurdu ve başkanlığını yaptı.

Devlet Bahçeli, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde iktisat doktorası yaptı ve aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikasında Ana Bilim Dalı'nda 1987 yılına kadar öğretim üyeliği görevini sürdürdü. Dr. Bahçeli yine bu süre içerisinde Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Türk Tarihi ve Dış Politika konularıyla ilgilendi ve bu alanlarda çalışmalar yaptı.

Siyasi hayatı (1987-günümüz)

17 Nisan 1987 tarihinde üniversitesindeki öğretim üyeliği görevinden istifa eden Bahçeli, 19 Nisan 1987 tarihinde yapılan MÇP Büyük Kurultayı'nda parti yönetimine seçildi ve Genel Sekreterlik görevine getirildi.

MÇP ve MHP'nin yönetim kadrolarındaki görevi uzun yıllardır sürdüren Bahçeli, çeşitli zamanlarda Genel Sekreterlik, Genel Başkan Yardımcılığı, Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği, Merkez Karar Kurulu Üyeliği, Genel Başkan Başdanışmanlığı görevlerinde bulundu. 6 Temmuz 1997 tarihinde yapılan MHP 5. Olağanüstü Kongresinde MHP Genel Başkanlığına seçildi. 1999'da yapılan genel seçimlerdeMHP'nin ikinci parti çıkması üzerine DSP ve ANAP ile koalisyon hükümetinde devlet bakanı ve başbakan yardımcılığı görevlerinde bulundu.

2002 genel seçimlerinde MHP seçim barajı altında kalınca milletvekili seçilemedi. 2007 Türkiye genel seçimlerine Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı olarak katıldı. Partisinin barajı geçmesiyle birlikte yeniden milletvekili olarak meclise girdi. 24. Dönem ve25. Dönemlerde Osmaniye Milletvekili olarak TBMM'ye tekrar girmiştir. 2015 yılındaki 11. Olağan Büyük Kongresinde 7. kez MHP Genel Başkanı seçilmiştir.

Kaynak: Diyarbakır Söz