Diyarbakır SUR'un tarihi surları beton bloklar ile koruma altına alındı

Geçtiğimiz günlerde bazı mahallelerinde sokağa çıkma yasağının son bulduğu Diyarbakır SUR'da Sur İlçesi'ne tarihi surlarda, bazı girişler güvenlik nedeniyle beton bloklarla kapatıldı

Diyarbakır SUR'un tarihi surları beton bloklar ile koruma altına alındı

Geçtiğimiz günlerde bazı mahallelerinde sokağa çıkma yasağının son bulduğu Diyarbakır SUR'da  Sur İlçesi'ne tarihi surlarda, bazı girişler güvenlik nedeniyle beton bloklarla kapatıldı

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nde 2 Aralık 2015 tarihinde PKK'lı grupların etkisiz hale getirilmesi, kazılan hendek ve barikatların kaldırılması amacıyla ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile başlatılan operasyonlar 10 Mart 2016 tarihinde sona ererken, dün Sur Kaymakamlığı tarafıdan Gazi Caddesi ile Cevatpaşa Mahallesi'nin tamamı, Dabanoğlu Mahallesi'nin Maragos, Süleyman Nafiz ve Varol sokaklarında yasak kaldırıldı.

Gazi Caddesi'nde yasağın kalkmasıyla hareketlilik yaşanırken, Diyarbakır Surları'nın açık kısımları ilçeye giriş çıkışları kontrol altında tutmak amacıyla yaklaşık 4 metre yüksekliğinde ve 2 metre genişliğinde olan beton bloklarla kapatıldı. İlçeye adını veren tarihi Diyarbakır Surları'nın aralıkları ile yaya olarak giriş yapılan açık kapıları beton bloklarla kapatıldı. İlçeyi çevreleyen surların zaman içinde tahrip olup oluşan deliklerin de beton bloklarla kapatıldığı görülürken, işlemin güvenlik gerekçesiyle yapıldığı öğrenildi.

Sur, Diyarbakır'ın dört merkez ilçesinden biridir. 2008 yılında, 5747 sayılı kanunla, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, Diyarbakır'ın en eski yerleşim merkezinde kurulmuştur. Sur adını, ilçe merkezi ile çevirili bulunan tarihi Diyarbakır surlarından almıştır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin orta bölümünde yer alan Sur ilçesi, Dicle Nehri’nin kenarında, denizden 660 metre yükseklikte,Karacadağ’ın lavları üzerine kurulmuştur. İlçede egemen olmuş büyük uygarlıkların bıraktıkları izlere ve çok sayıda tarihi eserlere, ilçenin her yerinde rastlamak mümkündür.

Tarihi geçmişi; çok eskilere, MÖ 7500 yıllarına kadar uzanmaktadır. Son dönemde yapılan arkeolojik kazılarda Dünyadaki en eski yerleşim alanlarının bu bölgede olduğu görülmüştür.[kaynak belirtilmeli]

İlçede sırasıyla Hurriler, Mitanniler, Hititler, Asurlar, Medler, Persler, Büyük İskender, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular,Osmanlılar ve 30’a yakın uygarlık hüküm sürmüştür.

İlçe çok sayıda uygarlığın izlerini taşıyan, zengin tarihi ve kültürel birikimi ile farklı uygarlıkların, medeniyetlerin yerleşim alanı ve merkezi olmuştur. İlçe bir tarih ve kültür merkezi olma özelliğini her zaman koruyabilmeyi başarmıştır. Her uygarlık kendi kültürünü, öncekilerle kaynaştırıp, daha zengin hale getirerek yeni kuşaklara adeta bir ‘’Açık Hava Yazıtlar Müzesi’’ şeklinde sunmuştur.

Kaynak: Diyarbakır Söz