Dr. Gökalp tahliye edildi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyesi ve önceki dönem Merkez Konseyi üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp yargılandığı ilk davada tahliye edildi. Duruşma sonrası açıklama yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, "Bu mücadele bitmez, bizim sağlık hakkı mücadelemizi kriminalize etmeye kimsenin gücü yetmez" dedi.

Dr. Gökalp tahliye edildi

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) soruşturması kapsamında tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyesi ve önceki dönem Merkez Konseyi üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp hakkında “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Gökalp’in katıldığı duruşmada, avukatları hazır bulundu. Mahkeme heyeti, duruşma salonundaki yoğunluğu gerekçe göstererek gazetecilerden sadece bazılarını içeri aldı.

'İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSUYUM'

Hakkındaki iddialara karşı savunma yapan Gökalp, "Salgınla mücadele eden, balkonlarda alkışlanan bir hekimim. Sağlık bakanı memurunun istifa ve izinleri durdurmuşken gözaltına alındım. Birçok yerde iş yeri hekimliği yaptım. 3 bin kişi için koruyucu hekimlik yaptım. Salgın sürecinde birçok ülkenin sağlık sistemi çöktü. Yaklaşık 180 bin meslektaşımla birlikte sağlık sistemimiz çökmesin diye çalıştık. Sadece gönüllü olarak TTB'de çalışıyorum. Silahlı örgüt üyesi olmakla suçlanıyorum. 3 aydır bu şaşkınlıkla yatıyorum, aynı şaşkınlıkla uyanıyorum. Silahlı örgüt üyesi suçlaması bu kadar kolay yapılmamalıdır. 17 yıldır Diyarbakır'da koyucu hekimlik yapıyorum. Mesleğim gereği insan hakları savunucusuyum. Daima silaha ve çatışmaya karşı durdum” dedi.

Mahkeme başkanı Gökalp’e 26 Mart 2016 ve 16 Eylül 2017 tarihli DTK kongrelerine katılıp katılmadığını sordu. Gökalp ise belirtilen DTK kongrelerine katılıp katılmadığını hatırlayamadığını söyledi.

‘HUKUKA AYKIRI BİR ŞEKİLDE ALINDI’

Gökalp’in avukatı ise müvekkiline yönelik suçlamaların çelişkili ve hukuka aykırı olduğunu savundu. Yargı kararlarına atıfta bulunan avukat, müvekkilinin beraatını talep etti.

SAVCI MÜTALAASI

Duruşma savcısı sunduğu mütalaasında, gelecek celse dosya tanığı olan Hicran Berna Ayverdi’nin dinlenmesi için müzekkere yazılmasını istedi. Savcı ayrıca, mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesi ile tutukluluğun ölçülü olması gerekçesiyle, Gökalp’in tutukluluğunun devamını talep etti.

Gökalp, avukatlarının dosyaya sunduğu belgelerle itirafçı beyanlarının yalanlandığını belirterek, tahliyesini istedi.  Duruşmaya ara vermeyen mahkeme heyeti, Gökalp’in yurt dışına çıkış yasağıyla birlikte tahliyesine karar vererek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz