Dünya Tarihi Kentler Birliği toplantısında Bursa'nın endüstri mirası konuşuldu

Dünya Tarihi Kentler Birliği’nin 13. Konferansı (World Conference Of Historical Cıtıes), Vietnam’ın Hue şehrinde başladı.

Dünya Tarihi Kentler Birliği toplantısında Bursa'nın endüstri mirası konuşuldu

Dünyanın önde gelen tarihi şehirlerinin yer aldığı konferansta Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen endüstri mirasının korunmasına yönelik projeler, diğer üye ülke ve şehir yöneticileri tarafından incelemeye alındı.

Bir dönem Vietnam’ın başkentliğini de yapmış olan tarihi Hue kentinde 3 gün sürecek olan konferansın açılış konuşmasını Hue Belediye Başkanı Phan Trong Vinh yaptı. Güney Vietnam’ın merkezi ve eski bir başkent olan Hue şehrinin bu konferansa ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Vinh, endüstriyel dünya mirasının korunması konusunda bu konferansın büyük bir önemi olduğunu hatırlattı.

Daha sonra konuşan Dünya Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve aynı zamanda Japonya Kyoto Belediye Başkanı Daisaku Kadokawa ise bu tür konferanslarla bir taraftan endüstri mirasını koruma çabalarını geliştirirken diğer taraftan kent turizminin gelişmesine katkıda bulunduklarını söyledi. Konuşmasında, Japonya’nın Nara kentinde yapılan 12. konferansa ve Türkiye(Konya)’de yapılan 11. Konferansa sık sık atıfta bulunan Kadokawa, "Türkiye’de, Konya’da verdiğimiz gençlik deklarasyonunun ardından bugün önemli mesafeler kat ettik." dedi.

MERİNOS FABRİKASININ HİKAYESİNİ ANLATTI

Açılışın ardından gerçekleştirilen ‘Endüstri Mirasının Korunması ve Çözüm Önerileri’ başlıklı oturumda söz alan Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez, Bursa'yı anlattı. Erdönmez, daha sonra, ilk olarak Merinos fabrikasının kuruluşundan günümüze kadarki yaşam hikayesini anlattı. Üretimi, istihdamı ve yarattığı ekonomik değeri itibarıyla bir dönem Türkiye ve Bursa’nın sosyal ve kültürel yaşamına yön veren, faaliyette olduğu dönemde Avrupa pazarlarının yakından tanıdığı bir tesis olan Merinos fabrikasının tüm detaylarıyla günümüze aktarıldığını anlatan Erdönmez, "Bir zamanlar çok büyük bir ekonomik değer taşıyan bu tesis bugün modern bir kültür merkezi. Ancak, fabrikada on yıllar boyunca oluşan yaşanmışlıklar, anılar ve somut kalıntılar da yine bu tesiste canlandırıldı. Tesis bünyesinde oluşturduğumuz Tekstil Sanayi Müzesi, hem tekstil sanayinin hafızası durumunda hem de bu tesisin yaşayan küçük bir kopyası niteliğinde." dedi.

Erdönmez, önemli bir endüstri mirası eseri olan Fabrika-i Hümayun’un yaşam hikayesini de anlattı. Bir dönemin en ünlü ipek fabrikalarından biri olan tarihi yapının bugün tekstil sektörüne moda ve eğitim alanında hizmet verdiğini anlatan Erdönmez, şu bilgileri verdi: "Biz hiçbir zaman yapının gerçek işlevini bir kenara koymadık. Restore ederek tekrar yaşama kattığımız gerek endüstri mirası eserlerimizde gerekse anıtsal yapılarımızda, yapının asıl işlevini dikkate alarak işlevlendirdik. Merinos ve Fabrika-i Hümayun bunun en güzel örneklerindendir."

Sunumun ardından, Merinos fabrikasının yaşamını ve bugünkü durumunu anlatan İngilizce film gösterildi. Amsterdam, Bağdat, Barselona, Budapeşte, Floransa, Cenova, İsfahan, Lizbon, Paris, Prag, Roma, Strazburg ve Taşkent gibi Dünya Tarihi Kentler Birliği üyesi ve dünyanın önde gelen tarihi şehirlerinin temsilcileri, Bursa’da bu alanda yapılan çalışmaları büyük bir ilgiyle izledi.

Oturumun sonunda, Bursa’daki endüstri mirası koruma projelerinin Dünya Tarihi Kentler Birliği’ne üye belediyelere örnek olarak sunulması konusunda ortak görüşü kabul gördü. Toplantının sanayi mirası başlıklı oturumunda, Bursa’nın yanı sıra, Kyoto, Endonezya ve Hue’deki endüstri mirası çalışmalarından örnekler gösterildi. 3120 eserin ulusal miras ilan edildiği, 13 eserin UNESCO tarafından koruma altına alındığı Vietnam’ın tarihi Hue kentinde başlayan toplantının ilk gününde, tarihi mirasın ve sanayi mirasının korunması konusunda eylem planlarının hazırlanması, kaynakların doğru kullanımı, tarihi miras ve entegrasyon, gelenekleri koruyarak modernleşme, kültürel değişim, yerel halkta farkındalık yaratma, kentsel gelişimler ve tarihi mirasın korunması, nüfus artışı ve tarihi mirasa etkileri, özelleştirme gibi konular ele alındı.

TÜRK BAYRAĞI DALGALANDI

Toplantıda ayrıca, Dünya Tarihi Kentler Birliği’nin Türkiye’deki önemli üyelerinden biri olan Konya Belediyesi de bir sunum yaptı. Gençlik meclisi adına yapılan sunumda, Konya’nın ve Türkiye’nin tarihi ve turistik değerleri tanıtıldı. 13. Dünya Tarihi Kentler Birliği Konferansı’nın başladığı Hue’de sokaklar bayraklarla süslendi. Türk bayrağı da konferansın yapılacağı otelin girişi ve salonda dünya ülkeleri bayraklarının arasında yerini aldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz