Görüş Bildir

Eczacılar 'meslek hakkı' istiyor

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, eczacıların son yıllarda yaşadıkları sorunların ekonomilerinde ciddi kayıplara neden olduğunu ifade ederek, eczacının en temel hakı olan 'meslek hakkı' istediklerini belirtti.

Eczacılar 'meslek hakkı' istiyor

Saydan, konuyla ilgili çözüm önerilerini Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na (TİTCK) bir rapor halinde sunduklarını açıkladı. Raporda, meslek hakkı, reçetelerin etken madde ile yazılması gibi konular başta olmak üzere bir çok soruna değinildi.
Nurten Saydan, hazırlanan rapordaki konulara değinerek, "Avrupa ülkelerinde eczacılık kanunlarına baktığımızda eczacının yükümlülükleri açıkça belirtilmiş ve eczacının sağlık danışmanlığı hizmetini vermesini bir zorunluluk olarak göstermiştir. Böyle bir zorunluluk olmasına rağmen eczacılar verdikleri danışmanlık hizmeti karşılığında sattıkları ilaçtan elde ettikleri kazancın haricinde danışmanlık hizmet bedeli adı altında bir ücret almaktadır. Oysa Türkiye'de 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler hakkında kanuna baktığımızda eczacının görev ve yükümlülüklerini açıklayan bir maddeye rastlanmamaktadır" dedi.
Ülkemizdeki eczanelere meslek hakkı olarak hiçbir bedel ödenmediğini kaydeden Saydan, "Sadece Sosyal Güvenlik Kurumunu, Reçete Hizmet Bedeli adı altında, kurum adına tahsil ettiğimiz muayene ücretlerine karşılık ödediği reçete başına 25 ila 75 kuruş arası değişen bir tutar ödemektedir. Avrupa da ve gelişmiş bir çok ülkeye baktığımızda ise bu danışmanlık hizmeti kutu veya reçete başına ücretlendirilmektedir" dedi. Türkiye'nin meslek hakkı uygulaması konusunda geri kaldığını öne süren Saydan, "Dünyadaki tüm çağdaş ülkelerde eczacılar meslek hakkını elde ettiklerine göre, Türkiye'deki eczacılarının da en doğal hakkı olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Eczacı meslek hakkının ülkemizde de uygulamaya konulması ile düşen ilaç fiyatları ve ilaç firmalarının SGK'ya yaptıkları kamu kurum iskontolarından son 5 yıldır zarar gören eczanelerimizi yaşatmak ve ülkeye hizmet verilmesinin devamını sağlamak mümkün olacaktır" dedi.
REÇETELER ETKEN MADDE İLE YAZILMALI
Raporda, ilaçların etken madde ile yazılması konusuna da değinildiğini belirten Saydan, "TEİS olarak, reçetelere ilaçların etken madde isimlerinin yazılmasını istiyoruz. Çünkü ilacın etkisi ticari isminden değil, etken maddesinden gelmektedir. Ülkemizde reçeteler doktorlar tarafından hem etik olması, hem de ticari reklam yapılmaması amacı ile etken madde olarak reçete edilmelidir. Reçetelere etken madde yazılması sonucunda, eczanelerimizde bulunan ilaç fazlalığı ve stok kirliliği azalacaktır. Ülkemizdeki eczacılık ve hekimlik bilimsel bir boyut kazanıp, firmaların etkisinden çıkacak ve ticari kavramdan uzaklaşıp asli görevine dönecektir. Yerli ilaç firmaları güçlenecek, yatırım ve istihdam oranları artacağından ülkemize katma değer yaratacaktır. Büyük kapitallere sahip olan yabancı ilaç firmalarının doktorlarımız üzerindeki baskısı sona erecektir. Gereksiz ilaç harcaması azalarak ciddi anlamda tasarruf sağlanacaktır" dedi.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi