Elazığ korkuttu

Elazığ merkezde, Richter ölçeğine göre, 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, Diyarbakır, Malatya ve Şırnak gibi bölge illerinde de hissedildi. Kentte dün de 4.1 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise 5.3'lük depremin ardından şu ana kadar olumsuz durumun olmadığını açıkladı.

Elazığ korkuttu

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Elazığ merkezde, dün sabah saat 09.37'de 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 15,94 kilometre derinliğinde olan deprem, Diyarbakır, Malatya ve Şırnak gibi bölge illerinde de hissedildi.  Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 5.6, merkez üssünü ise Kavaktepe köyü olarak açıkladı. Elazığ'da, önceki gün de Sivrice ilçesi merkezli saat 14.09'da 4.1 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

PANİKLE PENCEREDEN ATLADI

Depremin ardından güvenlik kamerasına yansıyan görüntüler ortaya çıkmaya başladı. Panik anlarının kaydedildiği bir görüntüye göre, deprem anında sokakta olanlar koşmaya başladı. Paniğe kapılan bir kişi de bulunduğu dairedeki pencereden yola atladı. Ayağa kalkmaya çalışan kişi, kısa sürede yere yığıldı. Ayağının kırıldığı sanılan kişiye, sokakta bulunan belediye ekipleri yardım etti.

DEPREM KORKUSUNU ANLATILAR

Deprem anında yaşadıklarını anlatan 72 yaşındaki Namiyet Karaaslan, “Deprem anında yataktaydım ve uyandım. Kahvaltı hazırlayacaktım, o esnada beşik gibi sallandık. Koşa koşa kapıyı açtım ki deprem durdu ama çok korktum. Diğer depremi de yaşadık. Geçen sene Mersin’den geleli bir hafta olmuştu ve depremi de yaşadık. Allah korusun bizleri. Ben çok korkuyorum, hatta üstümde onun etkisi var. Deprem olacak diye sabaha kadar uyuyamadım ve en sonunda da oldu” dedi.

Deprem anında korkmadığını, televizyonu tuttuğunu dile getiren Ali Karaaslan ise, “Deprem anında hanım çok korktu. Hemen kapıya doğru koştu. İyi ki deprem çok kısa sürdü, eğer uzun sürseydi hepimiz etkilenirdik” diye konuştu.

Deprem anında yaşadıkları korku dolu anı anlatan Aziz Sezer de, “Deprem anında büroda dördüncü kattaydım, bayağı iyi sallandı. Bir uçak boşluğa düşer gibi ses çıkardı, böyle devam ederse bina yıkılacak diye düşündüm. Yıkılmadı ve durduğu zaman dışarı çıktık. Ona rağmen herhangi bir olumsuz haber almadık ve buna da şükretmek lazım” şeklinde konuştu.

Binalarında çatlak ve sıva dökülmesi olan Mete Akın ise, ”Uyandık ve çok büyük bir depremle karşılaştık. Aşağı indiğimizde de sonuç böyleydi, sıvalar dökülmüştü. Çok korkuyoruz, inşallah bir daha böyle bir şeyle karşılaşmayız. 7 katlı bir binada çatlaklar da oldu” dedi.

BÖLGE İLLERİNDE HİSSEDİLDİ

Deprem, Diyarbakır, Malatya ve Şırnak gibi bölge illerinde de hissedildi. Kısa süreli paniğe neden olan depremde, ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı yaşanmadı. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasında ise cadde ve sokaklar boş kaldı.

AFAD: 14 ARTÇI DEPREM OLDU

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 5.3 şiddetindeki deprem sonrası büyüklükleri 1.1 ve 2.8 arasında değişen 14 artçı sarsıntının daha meydana geldiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Deprem sonrasında Elazığ başta olmak üzere Malatya, Diyarbakır ve bölge ile gerçekleştirilen tarama faaliyeti neticesinde hâlihazırda herhangi olumsuz ihbar ve durumun olmadığı bilgisi alınmıştır. İl AFAD Müdürlükleri eşgüdümünde tarama faaliyetlerine devam edilmektedir. Elazığ'a tedbir amaçlı Diyarbakır AFAD Arama Kurtarma ekibimiz sevk edilmiştir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile gerçekleştirilen görüşme de enerji hatlarında herhangi bir kesinti meydana gelmediği bilgisi alınmıştır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile gerçekleştirilen görüşmelerde haberleşme, ulaştırma ve altyapı sistemlerinde herhangi bir hasar ve kesinti meydana gelmediği bilgisi alınmıştır." 

BAKAN SOYLU: CAN KAYBI VE HASAR İHBARI YOK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da "Meydana gelen depremde 10.15 itibarıyla valiliğimiz, il jandarma, emniyet, 112 Acil Çağrı, Elazığ Muhtarlar Koordinasyon Hattı ve AFAD’ın aramalarından elde ettiğimiz bilgi çerçevesinde herhangi bir can kaybı ve hasar ihbarı yoktur. Gelişmeleri açıklamaya devam edeceğiz" dedi.

BAKAN KURUM: HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise deprem sonrası olumsuz durumla karşılaşılmadığını belirtip, sosyal medyadan "Elazığ'da meydana gelen deprem sonrasında ekiplerimiz sahada hasar tespit çalışmalarına başladılar. Şu ana kadar olumsuz bir durumla karşılaşılmadı. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim ülkemizi bütün afetlerden korusun" mesajını paylaştı.

VALİ YIRIK: OLUMSUZLUK YOK

 Elazığ Valisi Erkaya Yırık, saat 09.37'de merkez üssü Elazığ'ın Kavaktepe köyü olan 5,3 büyüklüğündeki depremin ardından Afet ve Acil Durum Merkezinde (AFAD) yürütülen çalışmaları takip etti.

Depremin olduğu dakikadan itibaren AFAD, UMKE, emniyet ve jandarma ekiplerince gerek sahada gerek iletişim yoluyla şu ana kadar bir olumsuzluk tespit edilmediğini belirten Yırık, şunları kaydetti:

"Yıkılan binamız yok, hamdolsun. Depremin olduğu anda panik halinde, heyecanla yaptığı hareketler sonucunda burkulma, bayılma gibi ciddi olmayan sağlık sorunları yaşayan 30 civarında vatandaşımız oldu. Şu anda sağlık kuruluşlarımızda tedavileri devam ediyor."

Genel olarak ciddi bir sorunla karşılaşılmadığını ifade eden Yırık ,"An itibarıyla yüzde 85 oranında kırsaldaki taramalarımız bitirildi. Bir olumsuzluk kaydı söz konusu değil. Ekiplerimiz saha çalışmasını halen yürütüyorlar. Ara ara mahallelerden ufak çaplı binalarda oluşan çatlakları arkadaşlarımız gidip yerinde tespit ediyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz, AFAD ekiplerimiz hasar tespitini yapıyorlar." diye konuştu.

 Vali Yırık, sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili de şunları söyledi:

"Vatandaşlarımız, kendisini daha güvende hissedebileceği köylerine ya da akrabalarına gitmek yönünde planları varsa bunu yapabilirler. Arkadaşlarımız sahada vatandaşlarımıza her türlü kolaylığı sağlayacaklar. Ekiplerimiz her an iş başında. Şu anda kriz merkezimizdeyiz ve çalışmaları buradan takip ediyoruz. İnşallah çok fazla büyük bir olumsuzluk beklemiyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz