Erdoğan’a hakaret ettiği iddia edilen 12 yaşındaki çocuğa dava açıldı

Diyarbakır'da iki çocuğa açılan 'cumhurbaşkanı hakaret' davasının altından bir skandal daha çıktı: Çocuklardan birine "İşlediği iddia edilen fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve bu suçla ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği yeterince gelişmemiştir" raporuna rağmen dava açılmış.

Erdoğan’a hakaret ettiği iddia edilen 12 yaşındaki çocuğa dava açıldı

Diyarbakır’da bir ilan panosunda asılı bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın afişini yırttıkları gerekçesiyle 12 ve 13 yaşındaki iki kuzene Adalet Bakanlığı’nın oluruyla “cumhurbaşkanlığına hakaret” suçundan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası verilmesi ve bir bakımevine yerleştirilmeleri istemiyle dava açılmıştı. Radikal’in yeni ulaştığı belgeye göre iki kuzenden biri olan R.Y. hakkında, savcılık yönlendirmesi üzerine Diyarbakır Çocuk Hastanesi’nin ”Muhakeme yetisi yaşının gerisindedir. İşlediği iddia edilen fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve bu suçla ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği yeterince gelişmemiştir” şeklinde rapora verildiği ortaya çıktı. Bu rapora rağmen soruşturmaya devam edilip Adalet Bakanlığı’ndan kovuşturma izni istendiği, iznin verilmesi sonrası dava açıldığı anlaşıldı.

Radikal’in bugün ulaştığı yeni belgelere göre iki çocuk gözaltına alındıktan sonra, işledikleri suçun ayırdında olup olmadıklarının belirlenmesi için Diyarbakır Çocuk Hastalıklar Hastanesi’ne gönderildi. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Bölümü’nden Dr. Eyüp Karay’ın 8 Mayıs tarihli raporunda, çocuklardan R.Y.’nin klinik değerlendirmesinde, ”Muhakeme yetisi yaşının gerisindedir. İşlediği iddia edilen fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve bu suçla ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği yeterince gelişmemiştir” denildiği ortaya çıktı. Bu rapora dosya, kovuşturma izni için Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Bakanlık, 9 Eylül 2015’te iki çocuk hakkında kovuşturma izni verdi. İzinde, “Bilboardlarda asılı bulunan Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait resimleri yırtarak yere atmalarının Cumhurbaşkanına hakaret eylemi kapsamında değerlendirilebileceği kanaatine varılmıştır” denildiği anlaşıldı.     

BAKIMEVİNE Mİ KONACAKLAR?

Diyarbakır’da yaşayan 12 yaşındaki R.Y. ve dayısının oğlu R.T., geçen 1 Mayıs’ta Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü önündeki ilan panosunda asılı bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın afişlerini yırttıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. R.Y. ve R.T., “Pazardan eve dönüyorduk. Afişleri yırtıp eskiciye satacaktık. Resme çok dikkat etmedik. Kimin olduğunu bilmiyorduk. Bizim amacımız afişleri eskiciye satmaktı” dedi.

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 299. maddesine göre “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan dava açılması Adalet Bakanlığı iznine tabi olduğu için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, bakanlığa başvurdu. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü de kovuşturma izni verdi. İki çocuk hakkında Diyarbakır 1. Çocuk Mahkemesi’nde, TCK 299/1-2 maddelerine göre, bir yıl iki aydan dört yıl sekiz aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. TCK’nın 31/2. maddesine göre suç işlendiğinde çocuklar 12 yaşını doldurdukları için cezanın yarı oranında düşürülmesi gerekiyor.

Savcılık ayrıca Çocuk Koruma Kanunu’nun beşinci maddesinin de uygulanmasını istedi. Bu da aileye danışmanlık eğitimi verilmesi, çocuğun okula götürülmesi ve sağlık tedbirinin yanı sıra bakım tedbirini kapsıyor. Bakım tedbiri, “çocuğun resmî veya özel bakım yurdu ya da koruyucu aile hizmetlerinden yararlandırılması veya bu kurumlara yerleştirilmesi” emrini içeriyor. İddianameyi kabul eden Diyarbakır 1. Çocuk Mahkemesi, ilk duruşma için 8 Aralık 2015’e gün verdi.

AVUKATTAN AÇIKLAMA

Avukat İsmail Korkmaz, "Rapor çocukların algılama yeteneğinin ne kadar gelişmiş olduğunu ortaya çıkarıyor. Raporda, 'Muhakeme yetkisi yaşının gerisindedir' diyor. Böyle bir çocuğun afişi yırtmasının siyasi olarak yorumlanması, hukuksuzluktur. 12 yaşındaki çocuk o afişi yırttığında bir hakaret kastı yoktur. Hakaret suçunun manevi unsuru olan kasıt gerçekleşmemiştir. Psikiyatri raporuyla durum ortaya çıkmıştır. Bakanlığın bu rapor üzerine, eylemin cumhurbaşkanlığına hakaret eylemi kapsamında değerlendirilebileceği şeklindeki yazısı da hukuk ve hakkaniyete aykırıdır" dedi.

Kaynak: İHA

Kaynak: Diyarbakır Söz