Erken uçuna düşüp yaralanan ebabil kuşu korumaya alındı

Iğdır'ın Melekli Beldesi'ndeerken uçmaya kalkışan yavru ebabil kuşu, düşerek yaralanınca korumaya alındı.Merkeze bağlı Melekli Beldesi'nde bir kişi, evinin önünde bulduğu yavru ebabil kuşunu Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü'ne teslim etti.

Erken uçuna düşüp yaralanan ebabil kuşu korumaya alındı

Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu, yavru ebabil kuşunun kanat yapısının henüz gelişmediğini bu nedenle uçamadığını söyledi. Ebabil kuşunun görsel olarak kırlangıca benzediğini genellikle kış mevsimi gelmeden Afrika'ya göç ettiklerini anımsatan Mete Türkoğlu, bu kuşların genellikle küçük böcek, dut ve tohumlarla beslediklerine dikkati çekti. Mete Türkoğlu, ebabilin dünyanın en hızlı uçan kuşu olarak bilindiğini anlatarak, şöyle dedi:
"Ebabil kuşu, bütün ömrünü uçarak geçiriyor. Yavru ebabil kuşu da erkenden gökyüzüne çıkmak ister. Kanat yapısı henüz uçmaya yeterli olmadığı için düşer, yaralanır. Koruma ve bakım altına aldık. İyileştikten ve kanat yapısı normale ulaştıktan sonra özgür bırakacağız. Ebabil, sadece üremek için yere inen sağangiller familyasından bir kuş türüdür. Birçok kişi tarafından kırlangıçla karıştırılır ancak farklıdırlar. Ebabil kuşları kırlangıçlar gibi doğada yaşamayı sevmezler. Diğer kuşlar gibi elektrik tellerine veya ağaç dallarına tünemez. Yuvalarını daha çok evlerin çatılarına ve görünmeyen köşelere yaparlar. Bu sevimli kuş türünün yaşam süresi ortalama 20- 25 yıl arasındadır. Uyku ihtiyaçlarını da gökyüzünde gerçekleştirmektedir."

Kaynak: DHA