Eş katili kocaya 'sadakatsizlik' indirimi

22 yaşındaki eşi Ezgi Köseoğlu'nu 4 yıl önce Adana'daki evinde silahla vurarak öldüren Mehmet Köseoğlu'na verilen ömür boyu hapis cezası, Yargıtay tarafından 'sadakatsizlik' gerekçesiyle bozdu.

Eş katili kocaya 'sadakatsizlik' indirimi
22 Ağustos 2011'de meydana gelen olayda, Mehmet Köseoğlu, kendisine boşanma davası açıp evi terk eden eşi 2 çocuk annesi Ezgi Köseoğlu'nu, "Çocuğumuzu sana göstereceğim" diyerek çağırıp bir yakınının evine götürdü. Burada bir süre görüşen Mehmet Köseoğlu, iddiaya göre çıkan tartışma sonucunda tabancayla eşinin başına 4 el ateş edip öldürdü. Evde bulunanları da ölümle tehdit ederek kaçan katil zanlısı, bir hafta sonra yakalandı.

YEREL MAHKEME İNDİRİM YAPMADI

Eşini 'kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Mehmet Köseoğlu, İstanbul Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu'ndan ceza ehliyetinin tam olduğu yönde verilen raporu kabul etmediğini söyleyerek, "Eşimi neden öldürdüğümü bilmiyorum. Ben planladım, tasarladım, silahla öldürdüm. Sebep bilmiyorum. Sebep arıyorum, bulamıyorum" diye savunma yaptı. Mahkeme heyeti, Köseoğlu'na eşini kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıp cezasında tahrik ve iyi hal indirimi uygulamadı.

YARGITAY 'TAHRİK VAR' DEDİ İNDİRDİ

İtiraz üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin Mehmet Köseoğlu hakkında verdiği ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası kararını bozdu. Yargıtay, Ezgi Köseoğlu'nun boşanma davası açıp ayrı yaşadığı süreçte soruşturma aşamasında ifade veren tanık Ö.Ç. ile ilişki yaşadığını belirtirken kararında şu görüşlere yer verdi:
"Her ne kadar maktüle olay tarihinden önce aralarında şiddetli geçimsizlik nedeniyle sanık aleyhine boşanma davası açmış ve fiilen kendisinden ayrı yaşamaya başlamış olsa da, boşanma kararı verilerek kesinleşinceye kadar maktülenin resmi nikahlı eşi olan sanığa karşı sadakat yükümlülüğünün devam ettiği ve bu yükümlülüğün fiilen ayrı yaşanılan dönemde ihlalinden oluşan haksız tahrik teşkil eden davranışların ulaştığı boyut dikkate alınarak cezadan asgari oranda indirim yapılması gerektiğinin gözetilmemesi, bozmayı gerektirmiştir."
Yargıtay'ın bozma kararının ardından duruşma 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüldü. Cinayeti işlediğini kabul eden Mehmet Köseoğlu, "Meşru müdafa altında işledim. Meşru müdafada ceza yoktur" dedi. Müşteki avukatları ise "Kadın cinayetlerinin arttığı bu tür ortamda mahkemenin önceki kararında diretmesini talep ediyoruz" dedi. Mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz