Fırtınadayım Mabel Matiz YKS sorusu oldu! 'Bu ne bilmiyorum ama bu birşey'

YKS MAbel Matiz sorusu akabinde Mabel MAtiz'den ilk açıklama geldi. Bugün düzenlenen YKS ilk bölüm sınavı kimi öğrenciyi sevindirirken, kimi öğreciyi de adeta yasa boğdu. Soruların bu sene daha zor olduğunu savunan öğrenciler de vardı. Mabel Matiz'in 'Fırtınadayım' şarkısı YKS gündemine damgasını vurdu. Temek Yteek sınavı YKS Mabel Matiz sorusu çoğu öğrenciyi zorlamış oolacak ki sosyal medya da Mabel Matiz adeta TT oldu. Peki YKS Mabel Matiz sorusunun cevabı ne

Fırtınadayım Mabel Matiz YKS sorusu oldu! 'Bu ne bilmiyorum ama bu birşey'

YKS MAbel Matiz sorusu akabinde Mabel MAtiz'den ilk açıklama geldi. Bugün düzenlenen YKS ilk bölüm sınavı kimi öğrenciyi sevindirirken, kimi öğreciyi de adeta yasa boğdu. Soruların bu sene daha zor olduğunu savunan öğrenciler de vardı. Mabel Matiz'in 'Fırtınadayım' şarkısı YKS gündemine damgasını vurdu. Temek Yteek sınavı YKS Mabel Matiz sorusu çoğu öğrenciyi zorlamış oolacak ki sosyal medya da Mabel Matiz adeta TT oldu. Peki YKS Mabel Matiz sorusunun cevabı ne

MABEL MATİZ'DE YORUM YAPTI

 Matiz, "Valla ne diyim, en az sizin kadar şaşırdım. Buna ek olarak, sevindim de galiba. Bu, ne bilmiyorum, ama bu bir şey" dedi.


ÖSYM tarafından gerçekleştirilen üniversiteye giriş sınavı YKS'de ilk oturum Temel Yetenek Testi bugün yapıldı. Sınavda sorulan paragraf sorularından birinde Mabel Matiz'in 'Fırtınadayım' şarkısında geçen bir cümlenin ne ifade ettiği soruldu. 
Sınavın ardından öğrenciler soruya tepki gösterirken, Mabel Matiz de sosyal medyada bir anda gündem oldu. Açıklama yapan Mabel Matiz de duruma şaşırdığını söyledi. 
 
MABEL MATİZ’DEN YKS SORUSU İLE İLGİLİ İLK AÇIKLAMA
 
İlgili soruyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan ünlü şarkıcı Mabel Matiz, twitterda şaşırdığını belirterek YKS adaylarına kendi üniversite deneyimini anlattı. 
 


İşte Mabel Matiz'in açıklaması:
 
"Sevgili arkadaşlar selam. Bugünkü YKS sınavında şarkılarımı konu alan sorulardan şimdi haberim oldu. Valla ne diyim, en az sizin kadar şaşırdım. Buna ek olarak, sevindim de galiba. Bu, ne bilmiyorum, ama bu bir şey.
 
Bu mevzu beni maziye götürdü. 17 sene önce bugünlerde ben de sizler gibi çok büyük, benzer bir stresten geçiyordum. Üniversite sınava girmiştim, ama geleceğim ve yapmak istediklerim hakkında hiçbir fikrim yoktu.
 
Lisenin son günlerinde anlık olarak heves ettiğim diş hekimliği fakültesini kazanıp sonra 5 sene lanet ede ede okuyup bir de üstüne 2 sene mesleği yaptım.
 
Amaaa sonra öyle bir gün geldi ki, iç sesimi duymazlıktan gelememeye başladım. İşte o zaman dış dünyanın bana dayattığı her şey tamamen anlamsızlaştı ve asıl olduğum şeyi ortaya çıkarmaya, söylemek istediklerimi söylemeye, özgür olmaya karar verdim. Sonrası malumunuz.
 
Niye uzun uzun bunlardan bahsettim? Diyeceğim o ki bu hayat 1 tane, o da sizin! Sizler biriciksiniz ve kendinizden başka kimseye hayat borcunuz yok. Neyi istiyorsanız onu yapın, o olun. İç sesiniz her daim biricik rehberiniz olsun. Zira hayatın sınavları bitmez. YKS biter bir başkası gelir. Soru ise aslında bir tanedir ve o hiç değişmez: Sen kimsin? Bu cevabı en iyi ve sadece siz bilebilirsiniz.
 
Dilerim her şey güzel gönlünüzce olur, dilerim hepiniz kendi hayatlarınızın sahibi olmanın mutluluğunu dibine kadar yaşarsınız. Yazdıklarınızı görüyorum ve kopuyorum. Ne diyim, ağzınıza sağlık! Gün sizin, söz sizin, çıkarın acısını, eğlenin. Hepinizi seviyorum ve sosyal mesafe önlemleri dahilinde kucaklıyorum."
 

MABEL MATİZ KİMDİR?
Fatih Karaca (d. 31 Ağustos 1985, Mersin) ya da sahne adıyla Mabel Matiz, Türk şarkıcı ve şarkı yazarı. Adı, Kumral Ada Mavi Tuna romanında yer alan "Tuna" karakterinin takma adı "Mabel" ve çok sarhoş, düşkün kimse anlamlarına gelen Eski Yunanca kökenli kelime matiz'in birleşiminden oluşur

Mabel Matiz, kimlikteki adıyla Fatih Karaca, 31 Ağustos 1985’te Mersin’in Erdemli ilçesinin Tömük kasabasında ev hanımı Maya Karaca ile tır şoförü ve Kıbrıs Gazisi Ali Karaca’nın ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. Çocukken yoğun olarak yaşadığı kekemelik, kendini ifade edememe durumu onu, yazmaya teşvik etmiş ve bu durum onu yeni ifade arayışlarına götürerek müziğe, edebiyata ve şarkı söylemeye yöneltmiştir. Çocukluğu ve ilk gençliği boyunca ağırlıklı olarak 80’ler ve 90’lar Türkçe Pop müziği dinledi. Bu dönemlerde dinlediği Sezen Aksu'nun "Şinanay" isimli parçası olmuştur. Lise 2’deyken (2001-2002) Yunus Emre’nin hayatını konu alan bir tiyatro oyununda başrol oynadı ve bu oyunun hazırlık çalışmaları sayesinde bir yıl boyunca kekemeliğini kontrol altına almayı öğrenmiştir. Üniversite eğitimini ise 2003-2008 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde almıştır.[4] İlk müzik çalışmalarını üniversite yıllarında gerçekleştirdi. 2005 yılında tıp fakültesinden arkadaşı Duygu Has’la birlikte, akustik duo olarak değerlendirilebilecek cover grubunu kurdu. İlk şarkılarını yine 2005’te yazmaya başladı. Bunlardan en belirgin olanı 2007 yazdığı ve sonradan ilk albümünün çıkış şarkısı olacak olan Arafta’dır. Sanatçı 2008’de, dönemin aktif müzik platformu olan Myspace’te bir sayfa açarak, gitar - vokal olarak kaydettiği şarkılarının ilk demolarını burada anonim olarak yayınladı. Mabel Matiz adını, gerçek kimliğini saklamak için kullandı ve uzun süre sayfada kendi hakkında başka hiçbir bilgiye yer vermedi. “Mabel”, ilk gençliğinde severek okuduğu Kumral Ada Mavi Tuna romanındaki baş karakterin takma adıdır; “Matiz” ise internette gezinirken ilk kez bir sohbet odasında rastladığı, “aşırı sarhoş” anlamına gelen Eski Yunanca bir kelimedir. Myspace’te yayınlanan ilk şarkıları kısa sürede viral olarak yayıldı ve internette ses getirmeye başladı. Bu viral etkileşimler onu ilk solo albümünün sürecine götürdü. 2008 - 2010 yıllarında iki yıl boyunca profesyonel olarak diş hekimliği yaptı. 2010 yazında, hayatına yalnızca müzikle devam etmek istediğine emin olduğu bir gün mesleğini aniden bıraktı. 2011'de İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku bölümünde yüksek lisansa başladı. Çocukluk yıllarını, kendisine müzikal anlamda çok katkısı olduğunu ifade ettiği Erdemli'de geçirmiştir.2011'de İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku bölümünde başladığı yüksek lisans eğitimini 2014'te yarıda bırakmıştır.

Kıbrıs Barış Harekatı gazisi olan babası Ali Karaca 22 Şubat 2019 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu Erdemli’de vefat etmiştir. Vefatı öncesi babasının anısına "Babamı Beklerken" şarkısını yazmış, bu şarkının yer aldığı albüm Maya[5] ise Mabel Matiz'in annesinin adını taşımaktadır.

Mabel Matiz, kimlikteki adıyla Fatih Karaca, 31 Ağustos 1985’te Mersin’in Erdemli ilçesinin Tömük kasabasında ev hanımı Maya Karaca ile tır şoförü ve Kıbrıs Gazisi Ali Karaca’nın ilk çocuğu olarak dünyaya geldi[3]. Çocukken yoğun olarak yaşadığı kekemelik, kendini ifade edememe durumu onu, yazmaya teşvik etmiş ve bu durum onu yeni ifade arayışlarına götürerek müziğe, edebiyata ve şarkı söylemeye yöneltmiştir. Çocukluğu ve ilk gençliği boyunca ağırlıklı olarak 80’ler ve 90’lar Türkçe Pop müziği dinledi. Bu dönemlerde dinlediği Sezen Aksu'nun "Şinanay" isimli parçası olmuştur. Lise 2’deyken (2001-2002) Yunus Emre’nin hayatını konu alan bir tiyatro oyununda başrol oynadı ve bu oyunun hazırlık çalışmaları sayesinde bir yıl boyunca kekemeliğini kontrol altına almayı öğrenmiştir. Üniversite eğitimini ise 2003-2008 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde almıştır.[4] İlk müzik çalışmalarını üniversite yıllarında gerçekleştirdi. 2005 yılında tıp fakültesinden arkadaşı Duygu Has’la birlikte, akustik duo olarak değerlendirilebilecek cover grubunu kurdu. İlk şarkılarını yine 2005’te yazmaya başladı. Bunlardan en belirgin olanı 2007 yazdığı ve sonradan ilk albümünün çıkış şarkısı olacak olan Arafta’dır. Sanatçı 2008’de, dönemin aktif müzik platformu olan Myspace’te bir sayfa açarak, gitar - vokal olarak kaydettiği şarkılarının ilk demolarını burada anonim olarak yayınladı. Mabel Matiz adını, gerçek kimliğini saklamak için kullandı ve uzun süre sayfada kendi hakkında başka hiçbir bilgiye yer vermedi. “Mabel”, ilk gençliğinde severek okuduğu Kumral Ada Mavi Tuna romanındaki baş karakterin takma adıdır; “Matiz” ise internette gezinirken ilk kez bir sohbet odasında rastladığı, “aşırı sarhoş” anlamına gelen Eski Yunanca bir kelimedir. Myspace’te yayınlanan ilk şarkıları kısa sürede viral olarak yayıldı ve internette ses getirmeye başladı. Bu viral etkileşimler onu ilk solo albümünün sürecine götürdü. 2008 - 2010 yıllarında iki yıl boyunca profesyonel olarak diş hekimliği yaptı. 2010 yazında, hayatına yalnızca müzikle devam etmek istediğine emin olduğu bir gün mesleğini aniden bıraktı. 2011'de İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku bölümünde yüksek lisansa başladı. Çocukluk yıllarını, kendisine müzikal anlamda çok katkısı olduğunu ifade ettiği Erdemli'de geçirmiştir. 2011'de İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku bölümünde başladığı yüksek lisans eğitimini 2014'te yarıda bırakmıştır.

Kıbrıs Barış Harekatı gazisi olan babası Ali Karaca 22 Şubat 2019 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu Erdemli’de vefat etmiştir. Vefatı öncesi babasının anısına "Babamı Beklerken" şarkısını yazmış, bu şarkının yer aldığı albüm Maya[5] ise Mabel Matiz'in annesinin adını taşımaktadır.

Kaynak: Diyarbakır Söz