Görüş Bildir

Gemiyi uyardıktan sonra vurduk

“TUNA-1” isimli Türk yük gemisinin Libya açıklarında hem karadan hem de havadan vurulmasına ilişkin konuşan Tobruk hükümetine bağlı ordunun sözcüsü Muhammed Hejazi, geminin, Derna kentine yaklaşmaması için uyarıldıktan sonra bombalandığını söyledi.

Gemiyi uyardıktan sonra vurduk

Muhammed Hejazi geminin, IŞİD terör örgütünün kontrolündeki Derna kentine doğru seyrettiği sırada, buraya yaklaşmaması konusunda uyarıldığını kaydetti.
Hejazi, "Gemi, Derna kıyılarından 10 mil açıkta vuruldu. Gemiyi Derna limanına yaklaşırken uyardık. Bir mürettebat hayatını kaybetti, bir de yaralı var" dedi.

“GEMİ LİBYA KARASULARINDAYDI”

Saldırıyı şiddetle kınayan Türk Dışişleri Bakanlığı, uluslararası sularda seyrettiğini kaydettiği Cook Islands bayraklı, "Bergen Shipping" firmasına ait geminin Türk vatandaşı olan üçüncü kaptanın öldüğünü açıklamış, saldırının faili olarak isim verilmeden Tobruk hükümetine bağlı askeri güçler gösterilmişti.
Libyalı askeri bir yetkili ise söz konusu geminin, Libya karasularında seyrettiğini öne sürdü.
Yine aynı yetkili, gemide yangın çıktığını ve Tobruk limanına çekildiğini belirtti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN SERT AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:
“Dün (10 Mayıs) akşam saatlerinde bir Türk şirketine ait Cook Islands bayraklı, "Tuna-1" isimli kuru yük gemisinin İspanya'dan aldığı alçıpan yükünü teslim etmek üzere Tobruk/Libya limanina giderken, Tobruk'un yaklaşık 13 mil açığında, uluslararası sularda karadan topçu atışına maruz kaldığı öğrenilmiştir.
Saldırı üzerine bölgeden uzaklaşmaya çalışan gemiye aralıklarla iki ayrı hava saldırısı düzenlendiği, saldırılarda geminin Türk vatandaşı 3. kaptanının hayatını kaybettiği, mürettebattan yaralananlar olduğu, gemide maddi hasar meydana geldiği bildirilmiştir.
Olayda hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyoruz.
Uluslararası sularda sivil bir gemiye karşı gerçekleştirilen bu alçakça saldırıyı şiddetle kınıyor, saldırıyı gerçekleştirenleri lanetliyoruz.
Bu menfur saldırı ilgili Libya makamları nezdinde şiddetle protesto edilmiş, anılan gemiye ve bölgede bulunabilecek diğer Türk gemilerinin güvenliğine yönelik eylemlerin derhal sona erdirilmesi ve söz konusu saldırının sorumluları hakkında gerekli hukuki işlemlerin yapılması talep edilmiştir. Anılan gemiye yönelik saldırı kapsamında uluslararası hukuktan kaynaklanan tazminat dahil her türlü hakkımız mahfuzdur. Konu hakkında ilgili uluslararası örgütler nezdinde girişimler yapılmaktadır.
Söz konusu saldırı, Libya hava ve deniz limanları başta olmak üzere sivil altyapıyı bombalayan, BM gözetimindeki Libya Siyasi Diyalog Sürecine katılan resmi heyetlerin seyahatlerini engellemek için havalimanlarına saldıran, sivil uçakları tehdit eden ve daha önce de olduğu gibi sivil gemilere saldıran kişilerin uluslararası hukuk ihlallerinin yeni bir örneğidir. Bu tür suçları işleyenlerin BM Şartı ve ilgili BMGK Kararları çerçevesinde sorumlu tutulmaları hayati önem taşımaktadır.”

TÜRKİYE İLE TOBRUK ARASINDA GERGİNLİK HAKİM

2011 yılında Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinin ardından kaosa sürüklenen Libya’da iki başlı yönetim belirdi; Batılı devletler başta olmak üzere büyük oranda uluslararası camianın tanıdığı Tobruk hükümeti ve diğer tarafta ise başkent Trablus’taki hükümet.
Başbakan Abdullah el Sani liderliğindeki Tobruk hükümeti Türkiye’yi, Trablus hükümetine silah yardımı yapmakla suçluyordu. Bu nedenle Tobruk ve Türkiye arasında bir süredir gerginlik hakim.

Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi