Genel af yolda mı, geliyor mu?

Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç gündeme dair kritik "af" sorusuna 8.yargı paketi öncesi cevap verdi.

Genel af yolda mı, geliyor mu?

Milyonlarca mahkum ve mahkum yakınının kulak kesildiği af konusu uzun zamandan beridir gündemdeydi. Adalet Bakanı Tunç 8.yargı paketinde bir çok değişikliğin olduğuna vurgu yaparak

"şu anda gündemde olan bir konu yok ancak çalışmaları titizlikle yürütmekteyiz."

ifadesini kullandı.

Şaun taslakta olan ve Ocak ayı gibi yürürlülüğe girmesi planlanan 8.yargı paketine ilişkin Tunç,

"60'a yakın madde var, şuan taslakta ancak çalışmalarımız hızla devam ediyor. Milletvekillerinin oylarına sunacağız, kendileri ekleme ve çıkarmalar yapabilir. Bu pakette yargıyı baştan değiştirecek bir çok reformun olduğunu da ifade etmek istiyorum"

dedi.

DENETİMLİ SERBESTLİK HAKKINDA  DA AÇIKLAMA GELDİ

Suç işleyenin işlediği suç yanına kalmamalı diyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç,

"toplumdaki cezasızlık algısının önüne geçmeye çalışacağız. Ceza evinde kalma sürecine bir oran getireceği< ve bu durum tabi ki milletvekillerimizin takdirinde olacaktır"

dedi. 

8.YARGI PAKETİNİN OLASI MADDELERİ ŞÖYLE;

"24 Ocak 2024 tarihi itibarıyla evlenen kadınlar, eşinin soyadı yerine artık yalnızca kendi soyadını taşıyabilecek.

Anneye, baba ile çocuk arasındaki soy bağının reddi davasını açma imkânı tanınacak.

Çocuk evlat edinenlerin adları, evlatlığın kimliğine ana ve baba adı olarak yazılabilecek.

1 Nisan 2024 tarihinden sonra verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararlarına karşı istinaf mahkemesine başvurulabilecek.

Hapis cezası gerektiren suçlarda ön ödeme miktarının hesaplanmasında bir gün karşılığı olarak belirlenen 30 TL, 100 TL'ye yükseltilecek.

Doğrudan verilen adli para cezalarında kesinlik sınırı 3 bin TL'den 15 bin TL'ye çıkarılacak.

Hükümlünün koşullu salıverilme süresinin beşte birini denetimli serbestlikte geçirmesi sağlanacak. Böylelikle, her hükümlü cezasının en az yüzde 40'ını cezaevinde çekecek.

 

Denetimli serbestlik süresi 3 yılla sınırlandırılacak.

Hükümlülerden 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan kadınlar, maruz kaldığı ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyenler ve 70 yaşını bitirmiş olanlar, koşullu salıverilme için cezaevlerinde geçirmeleri gereken sürenin beşte üçünü ceza infaz kurumlarında geçirmeleri halinde denetimli serbestlikten yararlanabilecek.

Kadına şiddetle mücadele kanununda düzenlenen zorlama hapsine itiraz yoluna ilişkin düzenleme yapılacak.

Makul sürede yargılanma hakkının ihlâl edildiği iddiasıyla yapılmış ve kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla AYM'de derdest olan bireysel başvurular ile AYM'nin incelemenin sürdürülmesini haklı kılan bir neden görülmediği gerekçesiyle düşme kararı verdiği bireysel başvurular bakımından da Tazminat Komisyonu'na başvuru imkânı getirilecek.


Mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip hukukçular, sınavsız olarak arabulucu olabilecek.

İcra ve İflas Kanunu ile Hukuk Muhakemeleri Kanununda değişiklik yapılarak, parasal sınırlarda yeniden değerleme oranında artırma yapılması sonucunda belirlenen miktarlarda bin TL'nin altı dikkate alınmayacak.

Bölge adliye mahkemesinin kaldırma kararı üzerine ilk derece mahkemesince verilen kararlar ile Yargıtay'ın bozma kararı üzerine yeniden verilen kararlara karşı, ilk karar tarihinde geçerli olan parasal sınırlara göre istinaf ve temyize başvurulabilecek."

HABER MERKEZİ

Redaktör: Nazime Aslı ÇAVLAN 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler