Gölbaşı'ndaki köprü inşaatındaki 20 metre derinliğindeki çukura gece uçan araç, inşaat işçileri tarafından henüz farkedildi! 3 ölü

Ankara Gölbaşı'nda sabah meydana gelmiş ancak henüz köprü inşaatı işçileri tarafından farkedilmiş bir kaza haberi duyumlandı. Gölbaşında Köprü inşaatı için açılan 20 metrelik çukura, ilk önce dikkat levhalarına çarpıp sonra uçtuğu izler aracılığı ile rastlandı. Felaket ise araçtaki 3 kişi ölmüştü

Gölbaşı'ndaki köprü inşaatındaki 20 metre derinliğindeki çukura gece uçan araç, inşaat işçileri tarafından henüz farkedildi! 3 ölü

Ankara Gölbaşı'nda sabah meydana gelmiş ancak henüz köprü inşaatı işçileri tarafından farkedilmiş bir kaza haberi duyumlandı. Gölbaşında Köprü inşaatı için açılan 20 metrelik çukura, ilk önce dikkat levhalarına çarpıp sonra uçtuğu izler aracılığı ile rastlandı. Felaket ise araçtaki 3 kişi ölmüştü

ANKARA'nın Gölbaşı İlçesi'nde sabaha karşı sürücüsünün kontrolünden çıkan hafif ticari araç, uyarı levhalarına çarptıktan sonra köprü inşaatı için açılan yaklaşık 20 metrelik çukura düştü. Araçta bulunan 3 kişi yaşamını yitirdi.

Kaza, Ankara'nın Gölbaşı ilçesi yakınlarında Konya karayolu Karaoğlan Mahallesi köprülü inşaat kavşağında sabaha karşı meydana geldi. Konya'dan Ankara yönüne giden ve sürücüsünün kimliği henüz belirlenemeyen 06 DU 1886 plakalı hafif ticari araç, önce uyarı levhalarına çarptı, ardından yaklaşık 20 metre derinliğindeki köprü inşaatının çukuruna düştü. Karanlık olduğu için kazayı kimse görmedi.

SABAH GELEN İŞÇİLER GÖRDÜ

Sabah köprü inşaatına gelen işçiler, kazayı görerek jandarmaya haber verdi. Kaza yerine jandarma, itfaiye ve trafik ekipleri sevk edildi. Araçta bulunan Burak Okuşoğlu (22) ve İdris Küçük (19) ile kimliği belirlenemeyen bir kadın yaşamını yitirdi. Otomobilin sahibinin ise Kırklareli nüfusuna kayıtlı Saadet Okuşoğlu olduğu tespit edildi. Köprü inşaatı çukuruna düşen otomobil çekici ile kaldırılırken, kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Gölbaşı ve çevresinin özellikle Tunç Devrinde yerleşim alanı olmaya başladığı, Hititler, Frigler, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Anadolu Selçuklu ve Osmanlılar döneminde de bu özelliğini devam ettirdiği Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce Gölbaşı çevresinin çeşitli bölgelerinde yapılan kazı çalışmaları, inceleme ve araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.

Gölbaşı’nın ilçe olması ise çok eskilere dayanmaz.Gölbaşı daha önce Örencik Köyüne bağlı Gölhanı adı ile anılan bir mahalle iken 1923 yılında, buraya Oğulbey Köyündeki Bucak Müdürlüğü ile Jandarma Karakolunun taşınması ile Gölbaşı Nahiyesi adını aldı. 1936 yılında ise ilçe olan Çankaya’ya bağlandı. 1955 yılında E-5 Devlet Karayolunun bu bölgeden geçmesi ile Gölbaşı’nın nüfus artışı ve gelişmesi hızlandı. 1965 yılında da Gölbaşı Belediye teşkilatı kuruldu. 29.11.1983 gün ve 2963 sayılı Kanun ile de Gölbaşı ilçe oldu. 22.10.1990 tarih ve 90/1117 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 2872 sayılı Cevre Kanununun 9 uncu maddesine dayanılarak “Gölbaşı İlçesi Özel Cevre Koruma Bölgesi” olarak ilan edildi. 1991 yılında da Gölbaşı Belediyesi Büyükşehir Belediyesi sınırları içine alındı.

Bugün Gölbaşı ilçesi Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, 118.346 nüfusu ve 1300 km²'lik yüzölçümüyle devamlı gelişen ve büyüyen bir ilçe konumundadır

Gölbaşı, Ankara il merkezine 20 km. uzaklıkta, 970 metre rakımlı ve iç Anadolu platosu üzerinde bulunan bir ilçedir. Doğusunda Bala, Batısında Yenimahalle, Güneyinde Haymana ve Kuzeyinde Çankaya ilçeleri bulunmaktadır.

Gölbaşı ilçesi adından da anlaşılacağı üzere, Ankara ilinin göller bölgesidir. Bölgede Mogan ve Eymir gölleri bulunmaktadır. Mogan Gölü havzası genelde düzgün yer yer orta engebeli bir havzanın alt ucunda alüvyoner setlerin arkasında oluşmuş doğal baraj gölüdür.Yüzölçümü ortalama 6 km² dır.Gölün güneyinden itibaren 2 km'lik bir mesafede, sulak-bataklık alan nitelikli bir geçiş zonu ile yer altı ve yer üstünden kuzey doğusundaki 1.25 km²’lik alana sahip Eymir Gölüne ortalama 5 metrelik kot farkıyla boşalım sağlamaktadır. Böylelikle Eymir Gölünün su girdisinin tamamına yakını Mogan Gölü tarafından sağlanmaktadır. Geniş bir havzadan drene olan yer altı ve yer üstü suları Mogan-Eymir. göllerinden geçerek havzanın kuzeydoğu ucundan İmrahor Vadisine boşalır. Mogan gölünün su girdisi düzensiz rejimli yazları genelde kuruyan dereler vasıtasıyla olmaktadır.

Gölbaşı ve çevresi kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçen karasal iklime sahiptir. Yıllık yağış ortalaması 400 mm civarındadır. Yıllık sıcaklık ortalaması ise 11.7 C’dir.

Bölgenin yaygın bitki örtüsü otsu bitkiler olmakla birlikte değişik yüksekliklerde ve nem oranları farklı topoğrafik alanlarda farklı bitki toplulukları bulunmaktadır. Ormanlık alanlar daha çok Eymir gölüne bakan dik yamaçlı platolarda, Beynam ormanlarında ve yeni ağaçlandırma yapılan alanlarda yer almaktadır. (Beynam ormanları Balâ ilçesi sınırları içinde yer almaktadır.)

Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesinde 476’sı tür, 6’sı alttür, 6’sı varyete almak üzere toplam 488 bitki türü mevcuttur. Gölbaşını sembolize eden değerlerden biri olan Sevgi Çiçeği (Centuarea Tchihatcheffii) Türkiye'de yetişen 179 Centaurea türünden biri olup sadece Gölbaşı’nda Mogan Gölü, Hacı Hasan Mahallesi civarında yetişen bir endemiktir. Sevgi Çiçeğinin çiçeklenmesi Nisan ayının son haftasından başlayıp, Temmuz ayının ilk haftasına kadar devam eder.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler