Halay, olay ve mesajlar

Önceki yıla göre katılımın düşük olduğu Nevruz’da olay çıktı, 5 polis yaralandı, 19 kişi gözaltına alındı. CHP ve HDPliler saf tutarken, Ahmet Türk tehdit etti, Mithat Sancar ise ittifaklara dikkat çekerek “yeni yaşamı kuracağız” dedi.

Halay, olay ve mesajlar

Diyarbakır'da Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından düzenlenen nevruz etkinliğinde PKK'yı simgeleyen bez parçaları açılırken, Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ittifaklara dikkat çekerken, Mardin Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk tehdit edip, Öcalan’a özgürlük istedi,

ÜÇ AŞAMALI ARAMA

HDP öncülüğünde Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde gerçekleştirilen nevruz etkinliği sabah saatlerinde başladı. 5 kilometrelik alanda 3 aşamalı bariyer ve güvenlik kapısı kuruldu. 136 bin metrekarelik alanda 7 bin polis görev alırken, birçok noktada bomba imha uzmanı ve eğitimli bomba arama köpekleriyle aramalar yapıldı. Nevruz alanı helikopterle havadan izlenirken, çevrede yoğun güvenlik önlemleri alındı.

MÜZİK YAYINI VE HALAY

Asrın felaketinde 50 binin üzerinde insanın yaşamını yitirdiği depremin acıları gözardı edilerek, müzik yayını ve halayların çekildiği, nevruz ateşinin yakıldığı etkinlikte PKK ve Abdullah Öcalan lehine slogan atıldı, örgütü simgeleyen filamalar açıldı.

ETKİNİLĞE KATILANLAR

Programa, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar,  Mardin Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Sahnede Türkçe ve Kürtçe konuşmalar yapıldı.

Konuşmacılardan Ahmet Türk, "Bu nevruz, bu dönem Sayın Öcalan'ın özgürleşme dönemidir. Bunu hep birlikte sağlamak için gece gündüz mücadele etmek zorundayız. Yine Kürt halkına karşı yürütülen baskıcı anlayışa karşı eş genel başkanlarımız Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, yine birçok değerli arkadaşımız Selçuk Mızraklı, Gülten Kışanak, bu iktidarın Kürt düşmanlığından dolayı bugün zindanlarda. Biz bütün bu yapılanlara karşı eğer birliğimizi güçlü hale getiremezsek, eğer bunun hesabını sormazsak yazıklar olsun bize. Sayın Öcalan'ın 24 yıldır zindandaki esaretine son vermek zorundayız. Bu dönem özgürleşmenin günü olacaktır. Bu dönem, Kürt halkının kendi kaderini belirleme günü olacaktır. Buna yürekten inanıyorum" dedi.

SANCAR: BU İKTİDAR BİR FELAKET İKTİDARIDIR 

Sancar ise, nevruzu, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerin gölgesinde karşıladıklarını ifade ederek, "Bu nevruzu, büyük depremin yarattığı felaketin gölgesine karşılıyoruz. Acımız büyük yasımız var ama öfkemiz de var. Biz bu öfkeyi, mücadeleye, mücadeleyi de inşa etme iradesine çevireceğiz. Bu büyük depremin büyük felakete dönüşmesinin sorumlusu AKP-MHP iktidarıdır. Bu iktidar talan politikalarıyla, rant ekonomisiyle, yandaşlara peşkeş çektiği kaynaklarla ülkeyi yıkıma sürüklemiştir. Depremi de felakete dönüştüren budur. Bu iktidar bir felaket iktidarıdır. Bu iktidardan kurtulma zamanıdır. Bu nevruz meydanlarda bu sesi ve iradeyi en güçlü şekilde yansıtıyor. Bu felaket iktidarını mutlaka göndereceğiz. Bizler savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunuyoruz. 2013 yılında bu meydanlarda barışın ve demokratik çözümün güçlü mesajını milyonlarca insan duydu. İşte o mesaj bizim nevruz ateşiyle büyük barışa yürüyüşümüzü de ifade ediyordu. Nevruz yeni yaşamdır. Yaşamın yeniden uyanışıdır. Nevruz direniştir, diriliştir, barıştır. Bunun sözünü veriyoruz. Yeni yaşamı kuracağız, büyük barışı inşa edeceğiz. Savaş politikaları aynı zamanda bir başka uygulamayı da beraberinde getiriyor” dedi.

‘İMRALI'DAKİ TECRİT MUTLAKA KALKMALIDIR’

Sancar, barış içinde yaşamı kuracaklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: "İmralı’daki tecrit mutlaka kalkmalıdır. Barış için, demokratik çözüm için hepimiz bu iradeyi ortaya koyuyoruz. Bizler nevruza merhaba derken savaş politikalarına da hayır diyoruz. Yeni bir ülke, yeni bir yaşam kurmayı savunuyoruz. O nedenle nevruza merhaba AKP-MHP iktidarına da elveda. Hep birlikte göndereceğiz onları. 14 Mayıs’ta sandıklarda bu güçlü ittifaklarla yeni bir başlangıcın güçlü sonuçlarını çıkaracağız. Buradan değişimin, barışın, dönüşümün, özgürlüğün gücünü ve güvencesini çıkaracağız. Başaracağız, mutlaka başaracağız."

TAŞLAR ATILDI, POLİSLER YARALANDI

Yüzleri maskeli bazı kişiler, sahnenin ön kısmında 3 metrelik tel örgülere çıkarken, zaman zaman polisle alana gelen bazı kişiler arasında gerginlik yaşandı. Atılan taşlardan 5 polis yaralanırken, şu ana kadar 19 kişi gözaltına alındı. Nevruz alanında 2,5 ton odun yakılırken, alanda bulunanlar halay çekerek slogan attı. PKK ve Abdullah Öcalan lehine slogan atıldı. Alanda PKK’yı simgeleyen bez parçaları da açıldı.

NEVRUZ’U KUTLADILAR

Burada, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Nevruzu, "Orta Asya’dan Balkanlara bu toprakların kadim bayramı, ortak kültürümüzün mirası, bolluğun, bereketin sembolü Nevruz kutlu olsun” ifadeleriyle kutladı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da mesajında, “Nevruz Bayramımız Kutlu Olsun. Baharın müjdecisi Nevruz Bayramı ülkemize huzur, sağlık ve mutluluk getirsin" dedi. Çeşitli dillerde Nevruz Bayramını kutlayan Davutoğlu, "Newroza We Pîroz Be, Novruz Bayramınız Mübar?k Olsun, Newroz Guş’öğu Vorox, Navruz Merekeniz Kuttı Bolsın, ????? ?????" ifadelerine yer verdi.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün hepimiz barışın ve sevginin gür sesiyiz. Nevruzumuz kutlu olsun. Newroza me pîroz be” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz