Görüş Bildir

Hayata Dönüş davasında Tantan için bir davet daha

194 sanıklı Hayata Dönüş davasında mahkeme dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın tanık olarak dinlenmesi için bir kez daha çağrı yaptı ve duruşmayı erteledi.

Hayata Dönüş davasında Tantan için bir davet daha

Bayrampaşa Cezaevi'nde 2000 yılında 'Hayata Dönüş' adı verilen operasyonda 12 kişinin ölümü ve 29 kişinin yaralanmasıyla ilgili, dönemin jandarma personelinin de aralarında bulunduğu 194 sanığın yargılandığı davada mahkeme, olay tarihinde İçişleri Bakanlığı yapan Sadettin Tantan'ın tanık olarak dinlenmesi için duruşmayı erteledi. Tantan böylelikle 3'üncü defa tanık olarak ifadesi alınması için mahkemeye davet edildi. Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 48. duruşmaya taraf avukatları katıldı.

Mahkeme başkanı, Milli Güvenlik Kurulu Sekreterliği'ne yazılan yazıya cevap geldiğini belirtti. Yazıda, 1994 yılında 1, 1996 yılında ise 3 basın bildirimlerinden cezaevleri hususunda bilgi bulunduğu, söz konusu bildirilerin tam metninin ekte gönderildiği ifade edildi. Başkan, duruşmada tanık olarak dinlenmesi beklenen dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın hastaneden baş dönmesi sorunlarıyla nedeniyle 5 günlük istirahat raporu aldığını bu yüzden duruşmaya katılamayacağına dair dilekçesini dosyaya gönderdiğini belirtti.

'TANTAN'IN DİNLENMESİ ZORUNLUDUR'

Şikayetçi avukatı Erhan Ergun, Sadettin Tantan'ın çok önemli bir tanık olduğunu belirterek, "Sürekli 3 celsedir tanıklıktan kaçınıyor. Davanın bir zamanaşımı süresi var. Bu dava zamanaşımına girecekse Sadettin Tantan yüzünden girecek. Tantan'ın mahkemeye zorla getirilmesini istiyoruz. SEGBİS ile bağlanmasını kabul etmiyoruz. Bu işlenen suçların ortaya çıkarılması için Tantan'ın dinlenmesi zorunludur. Operasyon sırasında çekilmiş görüntüler var biz bu görüntüleri Tantan ile birlikte izleyip bu duruşma salonunda kendisine sorularımızı bu şekilde iletmek istiyoruz" dedi.

Avukat Murat Çelik, 23 yıldır gerçeğin ortaya çıkması için iğneyle kuyu kazdıklarını belirterek, "O dönem Sadettin Tantan canlı yayınlanan bir brifing verdi. Tüm operasyon kararlarını kendisinin aldığını ve kendisinin yetkili olduğunu söyledi. Raporlarda da var. Tantan bu katliamın en önemli sanığı olması gerekirken 23 yıl geçti hala tanık olarak bile beyanını alamadık. Zorla getirme kararı çıkarılmasını istiyoruz" diye konuştu.

 TANTAN'IN TANIK OLARAK DİNLENMESİ İÇİN DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, tanık Sadettin Tantan'ın gelecek duruşma bildirilen adresi İstanbul dışında olması halinde SEGBİS vasıtasıyla ifadesinin alınması için talimat yazılmasına, bildirilen adresin İstanbul'da olması durumunda mahkemede hazır edilmesinin bildirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi. 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi