Görüş Bildir

Hurda malzemeden yaptığı dinamoyla elektrik üretiyor

Hakkari'nin Durankaya Beldesi'nde lise mezunu Ayhan Çiftçi, hurda malzemeleri kullanarak yaptığı dinamoyla, elektriklerin kesik olduğu zamanlarda 2 yıldır evinin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Evinin önündeki çeşmeye bağladığı dinamoyla enerji üretmeyi başaran Ayhan Çiftçi, imkan sağlandığı taktirde yaşadığı mahalle için de elektrik üretebileceğini söyledi.

Hurda malzemeden yaptığı dinamoyla elektrik üretiyor

Hakkari'nin Durankaya Beldesi Biçenek Mahallesi'nde yaşayan 1 çocuk babası 35 yaşındaki Ayhan Çiftçi, 17 yıl önce elektronik cihaz tamircisi ve bir elektrik ustasının yanında bir süre işçi olarak çalıştı. Çiftçi, hurdacıdan aldığı küçük bir motoru da kullanarak kendi imkanlarıyla bir dinamo yapmayı başardı ve evinin yanında bulunan çeşmeden yararlanarak elektrik üretmeye başladı.
Çiftçi, beldede elektrikler kesilince kurduğu sistemin otomatik olarak devreye girdiğini ve evine elektrik verebildiğini anlattı. 1 kilovat elektrik ürettiğini, bu elektrikle de evde televizyonu çalıştırabildiğinive aydınlatma yapabildiğini belirten Çiftçi şunları söyledi:
"Bu sistem komşularıma da yarar sağlıyor. Elektrikler her gittiğinde komşularımız evimize gelip telefonları şarj ediyor ve burada televizyon izliyor. Bana imkan verilse aynı yöntemle komşularıma da yetecek kadar elektrik üretimi yaparım. Hakkari'de özellikle kış aylarında sürekli elektrikler kesiliyor. Biz de bu durumdan sıkıldık. Başımızın çaresine bakmaya çalıştık ve aradığım çareyi buldum. Kendi elektriğimi çeşme suyundan kendim ürettim. Suyumuz daha bol olsaydı, bütün mahalleye elektrik üretebilirdim."

Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi