İhlal raporu

İHD Diyarbakır Şubesi’nin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2020 Yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporu’na göre, 7 tutuklu yaşamını yitirdi, 38 kadın intihar etti, 217 çocuk cinsel istismara uğradı, 97 kişi işkenceye maruz kaldı, 18 işçi yaşamını yitirdi.

İhlal raporu

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2020 Yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporu"nu dernek binasında düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. İHD Genel Başkan Yardımcısı Rehşan Bataray Saman, ihlallerin 2020 yılı içerisinde sistematik bir şekilde arttığını, bölgedeyse iktidarın güvenlikçi politikalarının ihlallerde etkili olduğunu iddia etti.

Saman, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 2020 yılında yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele, toplumsal gösteri hakkına yönelik engelleme ve müdahaleler, hapishanelerdeki, ifade ve örgütlenme özgürlüğüne, basın özgürlüğüne yönelik ihlaller, kadına yönelik şiddet, ekonomik ve sosyal haklardaki kayıplar gibi pek çok değişik ve kategorik konularda ihlallerin meydana geldiğini ileri sürdü.

Saman,  Türkiye’nin Kürt meselesi başta olmak üzere, ekonomik, sosyal ve temel hak ve özgürlüklere ilişkin sorunlarının güvenlik odaklı olarak ele alınması ve geliştirilen “çözümlerin”, sorunları çözmek yerine daha da derinleştirdiğini ifade etti.

‘ÇATIŞMALI ORTAM SON BULSUN’

İhlallerin, yanlış ve hatalı devlet politikalarının bir sonucu olduğuna işaret eden Saman, “Hayatımızdaki ihlallerin önlenebilir olduğuna inanıyoruz. İnsan hakları ihlallerinin oluşumuna yol açan politikalardan vazgeçilmesi talebinde bulunuyor, çatışmalı ortamın bir an önce son bulmasını, kalıcı bir çatışmasızlık halinin ve demokratik çözüm araçlarıyla sürecin yeniden müzakere edilmesini umuyoruz” diye belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler