İnşaatlar da durduruldu!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İçişleri Bakanlığı’ndan gönderilen genelge ile devam eden inşaatlarda çalışmalarının durdurulduğu ortaya çıktı.

İnşaatlar da durduruldu!

Kahramanmaraş merkezli depremden sonra İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen genelgeyle devam eden inşaatlardaki çalışmalar ve özellikle beton dökülmesi bir ay durduruldu. Genelge üzerine inşaatlar durdurulurken, ilgili kurumlardan rapor istendi.

BAKANLIKTAN GENELGE

Genelgede, Kahramanmaras¸ merkezli iki büyük depremde bir çok binanın hasar alması dolayısıyla büyük can ve mal kayıpları ortaya çıktığı hatırlatılarak, “Bu kapsamda ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ kabul edilen yerles¸im birimlerinde ortaya çıkan sorunlardan biri de 6/2/2023 tarihinden önce ins¸asına bas¸lanmıs¸ ancak henüz tamamlanmamıs¸ I·mar Kanunu 26’ncı maddesi kapsamındaki binalar ile 27’nci maddesi kapsamındaki yapı ruhsatına tabi olmayan binalar hariç digˆer binalara hangi kontroller yapıldıktan sonra ilgili idarelerce bu yapıların devamına izin verilecegˆine ilis¸kin yas¸anan tereddütlerdir” denildi.

YERLİ YERİNDE BİR KARAR

Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği (DİMDER) Başkanı Aziz Elaldı, genelgenin çok doğru ve yerinde bir karar olduğunu söyledi. Elaldı, “Şu anda Diyarbakır’da devam eden inşaat proje sayısı yaklaşık 200’dür. Bu aşamada alınacak bu raporlar insanların bu evlerde güvende oturmalarını sağlayacaktır” dedi.

CEZAEVİ VE HUZUREVİ BÖLGESİ

Yıllardır sektör olarak yerinde dönüşümden yana olduklarını vurgulayan Elaldı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yerinde dönüşüm olduğunda yeni alan açmana gerek kalmıyor. Mevcut maliyeti de düşürmüş oluyorsun. Diyarbakır’da cezaevi ve huzurevi bölgesinde 1400’e yakın yapı için yıkım kararı çıktı. Oralar resmen tabutlardan oluşuyor. Hepsi için yıkım kararı verilmeli ve yerinde yerleşim orada yapılmalıdır. Oradaki binaların yıkılmaması tesadüften ibarettir. Bir kampanya başlatıp oradaki insanların dönüşüm için kendilerini ihbar etmelerini sağlamak istiyoruz. Şu anki mevcut yapıları doğru bulmuyoruz. Yerinde dönüşüm maliyetin yarısına kadar düşürecektir. Bu tabutlardan kurtulmamız gerekir.”

BUNA KURUMLAR DA ORTAKTIR

DİMDER Başkanı Aziz Elaldı, her depremde sadece müteahhitlerin sorumlu tutulup günah keçisi ilan edilmesinin doğru olmadığını söyleyerek, daha sıkı denetim yapılması gerektiğine dikkat çekti. Elaldı, “Eğer yapılan tespitten sonra müteahhit sorumluysa en ağır ceza verilmelidir. Ama müteahhit arsayı aldığı zaman mimar projeyi hazırlıyor, mimar ve inşaat mühendisleri onaylıyor, daha sonra belediye onaylıyor. Yapı denetimden onayını alıp işe başlıyor. Müteahhitin projelendirmede hiçbir fonksiyonu yoktur. Belediyenin ve yapı denetimin sürekli denetimi olması gerekir. Eğer müteahhit hırsızlık yapıyorsa buna ortak olan kurumlar vardır” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz