İnşallah bu kez Aksaklık olmaz

Tekrar edilen KPSS için, dün adaylar yeniden sınava girdi. Adaylar ve yakınları, ilk sınavın iptal edilmesi nedeniyle çok sıkıntı yaşadıklarını, bu kez herhangi aksaklık olmamasını istediklerini ifade etti.

İnşallah bu kez Aksaklık olmaz

Diyarbakır ve çevre illerde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) 31 Temmuz 2022'de düzenlenen oturumları iptal edilen 2022-KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı yapıldı.

SINAV HEYECANI

Sınav merkezlerine gelen bazı adaylara onlara moral vermek isteyen yakınları da eşlik etti. Adaylar bina girişlerindeki belge ve güvenlik kontrolleri yapıldıktan sonra salonlara alındı. Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumu saat 10.15'te başladı.  KPSS maratonunun ilk gününde sabah oturumunda adaylar, Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerini, öğleden sonra Eğitim Bilimleri testini yanıtladı. Adaylara, sabah 10.15'te başlayan Genel Yetenek ve Genel Kültür testinde 120 soruya karşılık 130 dakika, 14.45'te başlayan Eğitim Bilimleri testinde 80 soru için 100 dakika süre verildi.

GELECEK HAFTAKİ SINAV

31 Temmuz'da yapılan KPSS Lisans oturumlarının iptal edilmesinin ardından ertelenen oturumlar da 24 Eylül itibarıyla yapılacak. Bu kapsamda, 2022-KPSS Lisans Alan Bilgisi 1. oturumu (kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri) 24 Eylül'de saat 10.15'te, Alan Bilgisi 2. oturumu (hukuk, iktisat, maliye) aynı gün saat 14.45'te, Alan Bilgisi 3. oturumu (işletme, muhasebe, istatistik) 25 Eylül saat 10.15'te gerçekleştirilecek.

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 2 Ekim'de saat 10.15'te, ÖABT İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri Alanı Sınavı ise 14.45'te yapılacak. ÖSYM takvimine göre sınavların sonuçları 21 Ekim'de açıklanacak. Ön lisans mezunlarının gireceği 9 Ekim'de düzenlenecek 2022-KPSS Ön Lisans sonuçları ise 3 Kasım'da ilan edilecek.

NELER YAŞANMIŞTI

ÖSYM tarafından 31 Temmuz tarihinde yapılan KPSS'de, 30'un üzerinde sorunun bir yayınevinin deneme testlerinde çıkan sorularla benzer olması, soruların sızdırıldığı iddialarını gündeme getirdi. İddialar nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Devlet Denetleme Kurulu inceleme başlatırken, aynı gece ÖSYM Başkanı Halis Aygün de görevden alındı. Hemen ardından KPSS'nin iptal edildiği açıklandı. 

"İNŞALLAH BU SEFER AKSAKLIK OLMAZ"

Sınava giren Esra Altın, "İnşallah bu sefer sorunsuz güzel bir şekilde atlatırız. Soruların benzerliği bu sınavda belli oldu ama, belli olmayanlar da var. Daha önce, geçmiş yıllarda da olduğunu düşünüyor insan, hakkının yendiğini anlıyor. Kul hakkına giriliyor, yaralayıcı bir durum" dedi. Adaylardan Doğan Tekin, "Çalışan herkesin başarabileceğine inanıyorum" dedi.

Çocuğunu sınava girdiği okulun önünde bekleyen Sevda Güleç, "Bu bir sene çocuklara eziyet ettiler. Çocuklara yazık günah. İnşallah bu sefer herhangi bir aksaklık olmaz. Bir sene hazırlandı, dershaneye gitti. Bize de yazık, çocuklara da yazık" dedi. Bir diğer anne Hülya Akay ise "Çocukların emekleri boşa gitti. Bir heyecan yaşadık, şimdi tekrar yaşıyoruz. İnşallah bu sefer hayırlısı olur. Çocuklar çok üzüldü, çok ağladı. İnşallah güzel geçer, atanırlar" diye konuştu.

PSİKOLOJİMİZ BOZULDU

"Tekrar sınava hazırlındık ama kötü bir psikolojiyle hazırlandık." diyen "Psikoloji" bölümü mezunu Muharrem Koçmaz, atama yetersizliğinden şikâyet etti. Koçmaz, "Çünkü bu süre zarfında çok şeyler yaşadık ve olumsuz etkilendik. İnşallah tekrarlanan sınavımız iyi geçer. Puanlar açıklandıktan sonra neticeye göre atamalara bakacağız ama atama sayısı az olduğu için ne kadar sınavlara girsek de fayda vermiyor. Yetkililerden isteğimiz doğru bir sistemin yapılmasıdır." dedi.

SINAVIN NASIL GEÇTİĞİNİ BİLMİYORUM

İlk sınava göre psikolojik durumlarının yaşadıkları stres nedeniyle daha kötü olduğunu belirten Beden Eğitimi son sınıf öğrencisi Mahmut Günaydın, "Beden Eğitimi Öğretmeni son sınıf öğrencisiyim. Mezuniyet öncesi bir sınava girmek istedim. Bir önceki sınavım iyi geçmişti, şimdiki sınavımın ise nasıl geçeceğini bilemiyorum. Bir önceki sınavın iptal edilmesi bizim için büyük bir sorundu çünkü şu anda psikolojik olarak zorluk çekiyoruz. Bize çalışma süresi verildi ama zor bir süreçten geçtik. Şu an geçen sınava göre psikolojik durumumuz iyi değil stresimiz daha fazladır. Zaten atamalar yetersiz. Yetkililerden beden eğitimi öğretmenleri için kadro artırmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.  

Sınav tekrarının çalışma hevesini bırakmadığını belirten Eğitim Fakültesi mezunu Fatih Altuner ise şunları söyledi: "İlk sınavım iyi geçmişti, ikinci sınavın da iyi geçmesini bekliyorum. Tabi ki ilk sınavdan sonra sınav tekrarı motivasyonumuzu düşürdü ve çalışma hevesimiz kalmadı. Yaz ayları olduğu için sıcak havalardan dolayı derslere adapte olamıyorduk. Alım puanları yüksek, puanlar düşürülürse iyi olur. Eğitim Fakültesi mezunuyum, atamaların biraz daha artırılmasını istiyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz