İstanbul’da HDP’liler polis operasyonlarını protesto etti

HDP İstanbul İl Örgütü üyesi yaklaşık 150 kişilik grup, Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin sabah saatlerinde helikopter destekli düzenlediği operasyonda gözaltına alınmaları protesto etmek için Galatasaray Meydanı'nda eylem yaptı.

İstanbul’da HDP’liler polis operasyonlarını protesto etti

Aralarında HDP Eş Sözcüsü, eski milletvekili Sebahat Tuncel'in de bulunduğu grup, çeşitli sloganlar atarak pankart açtı.

HDP’LİLER OPERASYONLARI KINADI

Eylemde söz alan HDP İstanbul İl Eş Başkanı Cesim Soylu, şunları söyledi:

"Öncelikle, bu keyfi, hukuksuz, antidemokratik tutumu kınıyoruz. Partimizin seçim bildirgesini yayınladığı gün böylesine bir yönelimin İstanbul gibi bir şehirde gerçekleşiyor olması bizim açımızdan manidardır. Biz inadına barış derken, onlar barış isteyenlerin sesini kısmak, susturmak için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Bu yönelimler bizi haklı, meşru mücadelemizden vazgeçiremeyecektir. Direnişimizin, özgürlük ve barış mücadelemizin daha görkemli bir şekilde yürütülmesine vesile olacaktır. Biz bu operasyonları yeni görmüyoruz. Bir süredir zaten Türkiye'nin her tarafında, çatışmalarla, ablukaya alınmış ilçelerle, kuşatılmış sivil katliamlarla birlikte aynı şekilde siyasi soykırım operasyonlarının yürütüldüğünü görüyoruz."

“HALA SOYLIRIM OPERASYONLARI DEVAM EDİYOR”

Sebahat Tuncel de, eylemde yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

"Hâlâ soykırım operasyonları devam ediyor. 23 Temmuz'dan bugüne 3 bine yakın insan gözaltına alınmış, yüzlercesi tutuklanmıştır. Ancak darbe süreçlerinde böyle bir gelişme olur. Ancak darbe sürecinde bu kadar kitlesel gözaltılar ve tutuklamalar olur. Sadece tutuklamalar mı? Demokratik muhalefet tamamen bastırılıyor. Meclis'te çıkartılan İç Güvenlik Yasası, ki hatırlarsınız biz bu yasanın çıkmaması için mücadele ettik, bu yasanın toplum ile mücadele yasası olduğunu, toplumu baskı altına aldığını, toplumun sesini kısmaya yönelik olduğunu söyledik. Makul şüphe adı altında ya da kendisini potansiyel tehlike olarak gören herkesi tehdit ederek, gözaltına alarak, tutuklayarak demokratik siyaset alanından çekmeye çalışan bu zihniyete direndik. İç Güvenlik Yasası'yla her yerde kapsamlı bir saldırı var. Bir ülke düşünün ki, insanlar özgürce düşüncesini ifade edemiyor. Bir ülke düşünün ki, muhalif gazeteciler sokak ortasında şiddete maruz kalıyor. Daha çok eşitlik, daha çok demokrasiyi istemeyenler eşzamanlı olarak İstanbul'da bir siyasi soykırım operasyonuna imza attılar. İstanbul HDP açısında önemli bir merkezdir. İstanbul'dan 1 milyondan fazla oy aldık. Sadece 1 milyondan fazla oy almadık. HDP'nin mayasıdır. AKP'nin tek yaptığı iyi şey diyaloğun başlatılmasıdır. Buna bile sahip çıkmadı. Tam diyalog sürecinden müzakere sürecine geçilecekken, Türkiye'de savaş tamamen bitecekken, silahların tamamen devre dışı olma olanakları ortaya çıkmışken, AKP bunu da boşa çıkardı. Masa yok, taraflar yok, 28 Şubat mutabakatı yok diyerek Türkiye'yi savaşa sürükleyen iktidarın kendisidir." Grup adına hazırlanan basın metnini okuyan HDP İstanbul İl Eş Başkan Yardımcısı Suat Çorlu, "Bu operasyon, 1 Kasım seçimlerine doğru partimizi hedef tahtasına oturtmaya ve kriminalize etmeye çalışan iktidarın son dönemlerde artan saldırılarında yeni bir adımdır. 1 Kasım seçimleri öncesinde toplumu sindirmeye ve terörize etmeye yönelik otokratik ceberrut devlet politikalarının zirveye çıktığı bugünlerde, bu saldırılar bizim için şaşırtıcı değildir" dedi. Grup, basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

Kaynak: DHA

Kaynak: Diyarbakır Söz