Görüş Bildir

İstanbulda Nevruz Bayramı Zeytinburnunda kutlandı

İstanbulda Nevruz Bayramı Zeytinburnunda kutlandı

İstanbulda Nevruz Bayramı Zeytinburnunda kutlandı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Zeytinburnu Belediyesi’nin destekleriyle, her yıl Topkapı Kültür Parkı’nda yapılan Nevruz Bayramı etkinlikleri, bu sene olumsuz hava koşulları nedeniyle Zeytinburnu Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı. Törene katılan İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türki Cumhuriyetleri bayraklarını taşıyan öğrenciler tarafından karşılandı. Salon girişinde stantları gezen Şahin ve Topbaş, vatandaşlarla sohbet edip, ikram edilen yiyeceklerin tadına baktı. Şahin ve Topbaş uğradıkları bir stantta demir dövdü.
NEVRUZ’UN ÇIKIŞ NOKTASI İNSANLIĞIN ORTAK DEĞERLERİDİR
İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını yapan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Nevruz’un yüzyıllardır Türk dünyası için önemli bir değer olarak yaşatıldığını ve geniş bir coğrafyada kutlandığını belirterek, “Her yıl 21 Mart uluslararası Nevruz günü olarak kutlanıyor. Çünkü Nevruz’un çıkış noktası insanlığın ortak kültürü olan değerleridir. Nevruz’un Türk dünyasında da birçok anlamı var. Öncelikle Nevruz, yaratılıştır, başlangıçtır, yeni bir gündür, karakışın bittiği tabiatın yeşerdiği, bolluk ve berekete erilen gündür. Aynı zamanda gece ve gündüzün eşitlendiği sevgi ve kardeşliğin perçinlendiği dost olduğumuz gündür. Ayrıca Nevruz, arınma, kısmet, dilek ve sofra günüdür” dedi.
NEVRUZ, TERÖR VE SAVAŞ DEĞİL İNADINA BARIŞTIR
Nevruz’un bahar günü olduğunu ve barışı simgelediğini de belirten Bilgili, “Nevruz çok şeydir. Sadece terör ve savaş değil, aksine barıştır ve inadına barıştır. Bu salonda el ele verip bir olma birlik olma günüdür. Bu yeni günün hepimize bolluk bereket ve güzellikler getirmesini diliyorum” diye konuştu.
ANADOLU’DA, TÜRKİYE’DE BU BAHAR BAŞKA BİR BAHAR, BU NEVRUZ ÇOK DAHA FARKLI
Bilgili’nin konuşmasının ardından Vali Şahin ve İBB Başkanı Topbaş, Denizli’ye gidecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı uğurlamak için salondan erken ayrıldı. Çıkışta basın mensuplarının mikrofon uzattığı Şahin, “Nevruz Bayramı, Türk dünyası başta olmak üzere Ortadoğu ve tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Kadir Topbaş ise, “Anadolu'da, Türkiye'de bu bahar bir başka bahar, bu Nevruz çok daha farklı. Yeni çiçekler açıyor, yeni umutlar, barış rüzgarları esiyor. Bu Nevruz, çok daha farklı bir tarih olarak geleceğe kayıt olarak düşecek. Toplum olarak vatanı yurt edinmiş bizler, bir umudun, bahar kapılarının açıldığı bir dönemdeyiz. Tüm dünyaya Nevruz'un güzellikler getirmesini diliyorum” diye konuştu.
10 YAŞINDAKİ KIRGIZ ÇOCUK MANAS DESTANINI OKUDU
Konuşmaların ardından çeşitli halk oyunları gösterileri sunuldu, konserler verildi. 10 yaşındaki Kırgız çocuk Ümmet Devletov’un Manas Destanı’nı okuması salondan büyük alkış aldı. Gösterilerin ardından farklı stantlarda demir dövme töreni düzenlendi ve katılımcılara etli pilav dağıtıldı.



Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi