İstanbul'un 14 ilçesinde PKK'yı ayaklar altına alacak asayiş uygulaması! 20 gözaltı

Her an nüksedebilir denilen terör saldırıları için önlemini alan güvenlik güçleri, İstanbul'un 16 ilçesinde PKK terör operasyonu düzenledi. Ayrıca Kahramanmaraş merkezli 4 ilde de PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H'ye yönelik olduğu açıklanan operasyonlar yapıldı

İstanbul'un 14 ilçesinde PKK'yı ayaklar altına alacak asayiş uygulaması! 20 gözaltı

Her an nüksedebilir denilen terör saldırıları için önlemini alan güvenlik güçleri, İstanbul'un 16 ilçesinde PKK terör operasyonu düzenledi. Ayrıca Kahramanmaraş merkezli 4 ilde de PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H'ye yönelik olduğu açıklanan operasyonlar yapıldı

İstanbul'un 16 ilçesinde PKK'ya yönelik olduğu açıklanan operasyon düzenlendi. Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, özel harekat, çevik kuvvet ve polis helikopterinin desteğiyle başta Bağcılar, Beyoğlu ve Maltepe olmak üzere 16 ilçede önceden tespit edilen çok sayıda adrese eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi.

Çevik kuvvet ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı operasyon sırasında özel harekat polislerinin öncülüğünde girilen adreslerde bulunan şüpheliler gözaltını alındı.

Operasyon sırasında polis helikopteri de havadan koordinasyon sağladı. Gözaltına alınan şüphelilerin ev ve gösterdikleri yerlerde aramalar yapıldı. Operasyon kapsamındaki aramaların sürdüğü belirtildi.

Kahramanmaraş merkezli Elazığ, Gaziantep ve Şanlıurfa'da terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H'ye yönelik 16 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda 22 kişi gözaltına alındı.

Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi tarafından yürütülen çalışma kapsamında terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H'ye yönelik Kahramanmaraş'ta 12, Elazığ, Gaziantep ve Şanlıurfa'da ise toplam 4 adres belirlendi. Savcılık talimatıyla belirlenen 16 adrese sabah erken saatlerde eş zamanlı baskın yapıldı.

Diyarbakır Bağlar'da eli silahlı teröristler kamerada

Aranan adreslerde terör örgütüne ait çok sayıda döküman ele geçirilirken, Kahramanmaraş'ta 19, Gaziantep, Elazığ ve Şanlıurfa'da ise birer olmak üzere toplam 22 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler, Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü

Eskişehir'de gözaltına alınanlar emniyette

Öte yandan önceki gün Eskişehir ve İstanbul'da düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 14 şüpheliden 8'i de sağlık kontrolünden geçirildi. Alınan bilgiye göre, "bölücü terör örgütünün propagandasını yaptıkları, teröristleri sahiplenmeye çalıştıkları ve bu kapsamda değişik eylemler içinde bulundukları" iddia edilen 14 şüphelinin Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesindeki sorguları sürüyor.

Şüphelilerden 8'i geniş güvenlik önlemleri altında getirildikleri Eskişehir Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi. Şüpheliler, işlemlerinin ardından yeniden emniyete götürüldü.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından önceki gün düzenlenen operasyonda Eskişehir'de 12, İstanbul'da ise 2 kişi gözaltına alınmıştı.

İstanbul, Türkiye'de yer alan şehir ve ülkenin 81 ilinden biri. Ülkenin en kalabalık, ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan en önemli şehridi Şehir, iktisadi büyüklük açısından dünyada 34., nüfus açısından belediye sınırları göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre Avrupa'da birinci, dünyada ise Lagos'tan sonra altıncı sırada yer almaktadır.

İstanbul Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara kıyısı ve Boğaziçi boyunca, Haliç'i de çevreleyecek şekilde kurulmuştur. İstanbulkıtalararası bir şehir olup, Avrupa'daki bölümüne Avrupa Yakası veya Rumeli Yakası, Asya'daki bölümüne ise Anadolu Yakası veya Asya Yakası denir. Tarihte ilk olarak üç tarafı Marmara Denizi, Boğaziçi ve Haliç'in sardığı bir yarım ada üzerinde kurulan İstanbul'un batıdaki sınırını İstanbul Surları oluşturmaktaydı. Gelişme ve büyüme sürecinde surların her seferinde daha batıya ilerletilerek inşa edilmesiyle 4 defa genişletilen şehrin 39 ilçesi vardır. Sınırları içerisinde ise büyükşehir belediyesi ile birlikte toplam 40 belediye bulunmaktadır.

Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan İstanbul, 330-395 yılları arasında Roma İmparatorluğu, 395-1204 ile 1261-1453 yılları arasında Bizans İmparatorluğu, 1204-1261 arasında Latin İmparatorluğu ve son olarak 1453-1922 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yaptı.Ayrıca İstanbul, hilafetin Osmanlı İmparatorluğu'na geçtiği 1517'den kaldırıldığı 1924'e kadarİslam'ın da merkezi oldu.

Son yıllarda birbiri ardına ortaya çıkartılan arkeolojik bulgularla insanlık tarihine ilişkin önemli bilgiler elde edilmiştir. Yarımburgaz Mağarası'ndan çıkarılan taş aletlerle, ilkel insan izlerinin 400.000 yıl öncesine dayandığı ortaya çıkmıştır.Anadolu Yakası'nda yürütülen kazı çalışmaları ve bunlara bağlı araştırmalar, şehirde tarım ve hayvancılığa dayalı ilk yerleşik insan topluluğunun MÖ 5500'lere tarihlenen Fikirtepe Kültürü olduğunu göstermiştir.Bu arkeolojik bulgular yalnızca İstanbul'un değil, tüm Marmara Bölgesi'nin en eski insan izleridir.İstanbul sınırları içinde kent bazında ilk yerleşimler ise Anadolu Yakası'ndaKalkedon; Avrupa Yakası'nda Byzantion'dur. Cumhuriyet dönemi öncesinde egemenliği altında olduğu devletlere yüzlerce yıl başkentlik yapan İstanbul, 13 Ekim 1923 tarihinde başkentin Ankara'ya taşınmasıyla bu özelliğini yitirmiş; ancak ülkenin ticaret, sanayi, ulaşım, turizm, eğitim, kültür ve sanat merkezi olma özelliğini sürdüregelmiştir.

Karadeniz ile Marmara Denizi'ni bağlayan ve Asya ile Avrupa'yı ayıran İstanbul Boğazı'na ev sahipliği yapması nedeniyle, İstanbul'un jeopolitik önemi oldukça yüksektir. Bugün tamamına yakını doldurulmuş olan ya da kaybolan doğal limanları vardır. Bu özellikleri yüzünden bölge toprakları üzerinde uzun süreli egemenlik anlaşmazlıkları ve savaşlar yaşanmıştır. Başlıca akarsularRiva, Kâğıthane ve Alibey dereleridir. İl toprakları az engebelidir ve en yüksek noktası Kartal ilçesindeki Aydos Tepesi'dir.İldeki başlıca doğal göller Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Durusu gölleridir. İl ve yakın çevresinde, Karadeniz ile Akdenizmakro iklimleri arasında geçiş özellikleri görülür. Hava sıcaklıkları ve yağış ortalamaları düzensiz; bitki örtüsü dengesizdir.

İstanbul'a çağlar boyunca değişik adlar verilmiştir. Bu kent adları, kent tarihinin farklı dönemleriyle ilişkilidir. Bu adlar tarihsel sırayla, Byzantion,Augusta Antonina, Nova Roma, Konstantinopolis, Kostantiniyye, İslambol ve İstanbul'dur. Bunun dışında tarihte Moğollar Çakduryan, PolonlarKanatorya, Çekler Aylana, Macarlar Vizenduvar olarak adlandırmışlardır.

Tarih boyunca İstanbul kentin verilen onlarca ad içinde, Türkler tarafından yaygın biçimde benimseneni ve günümüzde kullanılanı İstanbul'dur. Bu adın "eis tin polin" (Yunanca: εις την πόλιν) tamlamasından geldiği sanılmaktadır. Bu tamlama, o dönem Yunancasında "şehirde", "şehrin içinde", "şehiriçi" gibi anlamlara gelmekteydi. Ayrıca halk dilinde "n" ünsüzüne bitişen "p" sesi "b" sesine dönüşüyordu.Bu bağlamda İstanbul adının kökeni pek çok kaynakta bu tamlamayla ilişkilendirilmektedir. İ.S. 2'nci yüzyıldan kalma Ermeni kaynaklarında daIstanbol ya da Istınbol biçiminde anılan şehir adının, Türkçeye bu şekilde giriş yapmış olması olasıdır. Halûk Tarcan araştırması ise İstanbul adının kökeninin Yunanca ya da Ermenice değil Türkçe olduğunu ve "astan bolıq"tan geldiğini göstermektedir. As, Ön-Türkçede "uzay", "Tanrı beldesi" gibi anlamlara gelmekteydi. As kökünden As/qan (Tanrı beldesinde asılı) doğup zamanla Astan olmuş ve Hitit diline İstan olarak geçmiştir. "Bolıq" ise kent demektir ve bu kelimenin günümüzde Bolu, Gelibolu, Hayrabolu, İnebolu, Niğbolu, Safranbolu ve Tirebolu gibi yaşayan örnekleri vardır. Bu iki kelime, "Astan-bolıq" bize "cennetvarî kent" anlamını vermektedir. Osmanlı döneminde şehir merkezi için kullanılan adlar çeşitlilik gösterse de vilayet çapında adlandırma hemen hemen sabit kalmıştır. İstanbul kentine ev sahipliği yapan üst idari birimin, şehirle aynı adı taşıması Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma bir uygulamadır. Roma egemenliği altındayken şehrin topraklarının bulunduğu eyalet ise Avrupa Yakasında Trakya (Latince: Tracia, Yunanca: Θράκη); Anadolu Yakası'nda Bitinya(Latince: Bithynia, Yunanca: Βιθυνία) eyaletiydi.[

Kaynak: Diyarbakır Söz