İzmir merkezli 18 ilde ’paralel yapı' iddiasıyla operasyon: 44 gözaltı

"Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla ilgili açılan davada "kanuni yetkileri dışında hareket ettiği" iddiasıyla İzmir merkezli 18 ilde düzenlenen operasyonda aralarında 3 merkez valisi, mülkiye müfettişi ve üst düzey polislerin de olduğu 44 kişi gözaltına alındı.

İzmir merkezli 18 ilde ’paralel yapı' iddiasıyla operasyon: 44 gözaltı

İzmir merkezli 2012 yılında gerçekleştirilen "Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" iddialarına yönelik operasyonun ardından açılan davada yargılananların şikayetleri üzerine başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar, İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirilmeye başlandı.

Bu kapsamda sabah saatlerinde İzmir merkezli 18 ilde 44 kişi gözaltına alındı. Listedeki 13 kişi hakkında daha gözaltı kararı olduğu öğrenildi.      

GÖZALTINA ALINANLAR ARASINDA 3 MERKEZ VALİSİ DE VAR 

Farklı kentlerde gözaltına alınanlar arasında İzmir'de 10 Kasım 2011-12 Şubat 2014 tarihleri arasında Emniyet Müdürlüğü yapan Ali Bilkay, Organize Suçlardan Sorumlu Emnniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik, Yüksel Türkav ve Mustafa Çim, İstihbarat Şube Müdürü Memduh Tosun,Organize Suçlar Müdür eski Yardımcısı Taner Aydın, Afyon Polis Okulu Müdürü Müjdat Karagöz, ayrıca halen merkez valisi olarak görev yapan Ahmet Kaya, Mehmet Oduncu, Sadık Altunkaynak, Eskişehir Vali Yardımcısı Mesut Kesen, mülkiye müfettişi Ferda İleri, Personel Müdürü Erkan Değer, Organize büro amirleri Yusuf Uzşen, Yaser Özoğlu ve Asayiş Şube Müdürü Aşkın Çoksever'in de yer aldığı öğrenildi.

Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakaya ise arananlar arasında.

BİR NUMARASI FETHULLAH GÜLEN 

Bir numaralı şüphelinin Fethullah Gülen olduğu soruşturma dosyasında, şüphelilerin yalan deliller ürettikleri iddiasının yanı sıra Merkez Valisi Mehmet Oduncu ile halen Eskişehir Vali Yardımcılığı görevini yürüten Mesut Keser'in ise o zaman İçişleri Bakanlığı bilgi işleri Daire Başkanlığı'nda görev yaptıkları ve gizli kişisel verileri, örgüte aktardıkları da ileri sürüldü.

Gözaltına alınanlar Emniyet Müdürlüğü'ne kelepçesiz getirildi.

Zanlıların, "Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" davasıyla ilgili soruşturmayı yürütürken kanuni yetkileri dışına çıktığı iddia edildi.

İZMİR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, aralarında bazı merkez valileri, emniyet müdürleri ve mülkiye müfettişinin de bulunduğu, şu ana kadar 44 kişinin gözaltına alındığı operasyona ilişkin bilgi verildi.             

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:              "Kamuoyunda FETÖ/PDY olarak bilinen örgüte mensup olduğu iddia edilen kişilerin, kamuoyunda İzmir Askeri Casusluk davası olarak bilinen davaya esas teşkil eden soruşturma sürecinde, terör örgütünün yönlendirmesi, talimatları doğrultusunda taraflı ve kasıtlı olarak usulsüzlükler yaptıkları, bu davanın şüphelilerinin kamuoyunda itibarsızlaştırılarak devlet bürokrasisinden ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden tasfiyesini amaçladıkları yönündeki iddialar, bu yönde ciddi bulgular elde edilmesi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca başlatılan soruşturma kapsamında toplanan deliller doğrultusunda haklarında yeterli şüpheye ulaşılan, aralarında üst düzey kamu görevlilerinin de bulunduğu toplam 57 kişiye yönelik gözaltına alınma talimatı verilmiştir. Konuya ilişkin soruşturma devam etmektedir."

Kaynak: Anadolu Ajansı