Görüş Bildir

İzmir Valisi Toprak, Mülteci kampı iddialarını yalanladı

İlçeye, mülteci kampının yapılacağına yönelik söylentilerle başlayan tartışmaya, Vali Mustafa Toprak noktayı koydu, “Dikili’de mülteci kampının yapılması söz konusu değil. Bunun için arazi tahsis edildiği söylentileri, bilinçli olarak çıkartılmaktadır. Mülki amirlere sorulsa bunun olmayacağı zaten söylenirdi” dedi.

İzmir Valisi Toprak, Mülteci kampı iddialarını yalanladı

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte, Ege kıyılarından Yunan adalarına mülteci geçişlerinde de artış yaşandı. Mültecilerin son bir yıldır en çok kullandığı güzergahlardan biri de Dikili-Midilli hattı oldu. Bu sularda çok sayıda mülteci de çoluk çocuk hayatını kaybetti. Türkiye’nin AB ile yaptığı anlaşma sonrası Avrupa’dan göçmenlerin geri gönderilmesinden sonra İzmir’e de kamp kurulacağı söylentileri yayıldı. Yerel yöneticiler ve bazı siyasiler de bu söylenti üzerine tepkilerini dile getirdi. DHA muhabirleri yerel yöneticiler ve yetkililerin bu konudaki görüşlerini aldı.

VALİ YALANLADI

Dikili’de hazineye ait bir arazinin Göç İdaresi Başkanlığı’na tahsis edildiği ve burada bir kampın kurulacağı yönündeki iddiaları İzmir Valisi Mustafa Toprak yalanladı. Kentte bir kampın kurulmasının söz konusu olmadığını söyleyen Mustafa Toprak, “Bunu kesin bir dille söylüyorum. İzmir’de başından beri bir kamp kurulması söz konusu değil. Bunun için de ne bir tahsis var, ne de plan bulunuyor. Arazi tahsisi söylentileri, bilinçli olarak çıkartılmaktadır. Mülki amirlere sorulsa bunun olmayacağı zaten söylenirdi” dedi. Söylentinin çıkış noktasını da anlatan Vali Toprak, “Dikili ilçemizde yaptığımız inceleme sırasında, oradaki yöneticilerimiz, bazı günlerde bin 500 civarında mülteci yakaladıklarını aktardı. Nihayetinde, denizden kurtarılan bu kişiler, işlemler içini üç saat beş saat bekletiliyor. Bunun için spor salonu tahsis edilmiş. O da sıkıntı yaratıyor. Gençler, kulüpler spor yapamıyor. Bu mültecilerin birkaç saatliğine tutulabilecekleri bir yer olabilir türünde fikir jimnastiği yaptık. Onun da gerçekleşme durumu şu aşamada yok. Söylentinin buradan çıktığına inanıyorum. Ama bir kamp söz konusu değil” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI DA TEPKİ GÖSTERDİ

Geri gönderim merkezi kurulacağına yönelik söylentilerle ilgili CHP’li Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun da, “Bu güne kadar hiçbir yetkili gelip sizin ilçenizde böyle bir tesis kuracağız diye söylemedi. Eğer bu iddialar doğruysa ve Dikilimize böyle bir kamp kurulması düşünülüyorsa, şahsım ve tüm Dikili halkı olarak yetkilileri bu maceradan vazgeçmeye davet ediyoruz. Son iki yılın verilerini incelediğinde kentimiz güneşiyle, deniziyle ve kumsallarıyla olduğu kadar doğasıyla, tarihiyle, kültürel yapısıyla yılın her ayında turizm potansiyeli yüksek bir kent seviyesine ulaşmıştır. Maalesef son dönemde Midilli Adası’na yasa dışı geçişlerde yaşanan mülteci ölümlerinden dolayı ilçemiz çok zor süreçler yaşanmıştı. Şimdi de böyle kampın yapılma fikri bile ilçemiz için büyük bir kaosa meydan verecektir. Eğer iddialar doğru ise bu kampın Dikili’ye yapılması plansızlıktır. Geleceği görmemezliktir, kentimize, bölgemize ve bizlerin emeklerine ihanettir. Çünkü bugüne kadar ülkemizde kamp yapılan bölgelerdeki güvenlikle ilgili sorunlar, salgın hastalıklar ve denetimsizlikler ortadayken ayrıca mültecilerle ilgili yapılan her projenin sonunda acılar yaşanmışken, adı sevgiyle özdeşleşen ve huzurun kenti olan Dikilimiz de böyle bir kampın yapılması akla, fikre ve insanlığa aykırıdır. Bunun adı da düpedüz Dikili’yi ihanettir, Dikili’yi en az 30 yıl geriye götürmektedir. Bir yandan Çandarlı’ya Avrupa’nın sayılı limanını yapıyorum diyeceksin, bir yandan burada ilçenin huzur ve sükununu bozacak çağ dışı bir icraata yelken açacaksın. Olmaz, olamaz, bu maceradan en kısa zamanda geri dönülmeli. Dikili halkı asla böyle bir olumsuzluğu, kötülüğü, ihaneti hak etmiyor” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi