Kaçak göçmenleri donmaktan Mehmetçik kurtardı

Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 63 Afgan ve Kırgız kaçak, tipinin etkili olduğu Van'ın Başkale ilçesi sınırında donmaktan Mehmetçik sayesinde kurtuldu.

Kaçak göçmenleri donmaktan Mehmetçik kurtardı

İran sınırındaki vadide tipi nedeniyle mahsur kalan Afganistan ve Kırgızistan uyruklu 63 kaçak, donmak üzereyken son anda Mehmetçik tarafından kurtarıldı.

Türkiye-İran sınırının güvenliğini sağlayan Başkale 4. Hudut Tabur Komutanlığı Sualtı Hudut Bölük Komutanlığı ekipleri, termal kameralarla keşif faaliyeti sırasında bir grubun yurda izinsiz girdiğini belirledi.

Kaçakların tipi nedeniyle vadide mahsur kaldığını belirleyen Mehmetçik, bölgeye operasyon düzenledi. Hava sıcaklığının eksi 13 dereceye kadar düştüğü bölgeye bir saatte ulaşan askerler, Afganistan ve Kırgızistan uyruklu 24'ü çocuk ve 12'si kadın 63 kaçakla karşılaştı.

Soğuktan donmak üzere olan çocukları battaniyelere sarıp, üzerlerindeki parkaları giydiren Mehmetçik, Sualtı Hudut Bölüğünde misafir ettikleri gruba yemek, sıcak çay ve süt ikramında bulundu.

Başkale Devlet Hastanesindeki sağlık kontrolünün ardından İlçe Jandarma Komutanlığına teslim edilen kaçakların, hudut dışı işlemleri için İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesine gönderileceği öğrenildi.

"ZAMANINDA KURTARILMASALAR HEPSİNİN HAYATİ TEHLİKESİ OLABİLİR VE ÖLEBİLİRLERDİ"

Başkale Devlet Hastanesinin acil servisinde görevli hekim İbrahim Şenocak, yaptığı açıklamada, sıcaklığın sıfırın altında ölçüldüğü İran sınırında iki gün boyunca dışarıda kalan kaçakların sağlık durumlarının kötü olduğunu söyledi.

Hastanede gerekli müdahaleyi yaptıkları kaçaklardan özellikle kadın ve çocukların bitkin halde olduğunu anlatan Şenocak, "Çocukların bademcikleri şişmiş, vücutlarında ağrıları vardı. Gerekli antibiyotik ve ağrı kesici ilaç tedavisini uyguladık. Zamanında kurtarılmasalar hepsinin hayati tehlikesi olabilir ve ölebilirlerdi ama zamanında kurtarıldılar, biz de burada gerekli tedavileri uyguladık, şu anda durumları iyi" diye konuştu.

"BİZİ KURTARAN TÜRK ASKERLERİNE TEŞEKKÜR EDERİZ"

Kırgızistan uyruklu Abdulrezak Abdulmücmin de Afganistan'dan İran'a geçiş yaptıklarını, iki hafta bekledikten sonra Türkiye'ye ulaşmak üzere dört gün önce yola çıktıklarını dile getirdi.

Türkiye-İran sınırının belli bölgesine kadar araçlarla getirildiklerini ifade eden Abdulmücmin, üç gün boyunca yürüdüklerini ve hudutu geçerek Türk topraklarına girdiklerini söyledi.

Kendilerine rehberlik edenlerin grubu hudut hattında bırakıp İran'a dönmesiyle yollarını kaybettiklerini ve vadiden çıkamadıklarını belirten Abdulmücmin, şöyle konuştu:

"Türkiye'ye geçtikten sonra hava çok soğuktu. Bölgede kar yağışı ve tipi vardı. Özellikle çocuklar çok üşüdü, sürekli ağlıyorlardı. Hem soğuk hem de yorgunluktan takatimiz kalmamıştı. Yolumuzu da kaybettikten sonra vadide ölümü beklemeye başladık ama Türk askerleri yanımıza gelerek bizi kurtardı. Bize sıcak ekmek ve yemek verdiler. Bizi hastaneye götürüp ilaç verdiler. Bizi kurtaran Türk askerlerine teşekkür ederiz. Allah onlardan razı olsun."

BİR HAFTADA YAKLAŞIK 200 KAÇAK YAKALANDI

Türkiye'nin İran'la en uzun hudutuna sahip Van'da, Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 6. Hudut Alay Komutanlığı ekiplerince titizlikle yürütülen hudut emniyeti faaliyetlerinde, son bir haftada yaklaşık 200 kaçak yakalandı.

Zorlu arazi şartları ve iklim koşullarında Türkiye-İran hudut hattını gece gündüz kontrol altında tutan hudut birlikleri, kaçakçılık faaliyetlerinin yanı sıra hudutu izinsiz geçmek isteyenlere de göz açtırmıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı