Görüş Bildir

Kamu katkısı

Engellilerin sivil toplum kuruluşları, özel eğitim hizmetlerine kamu katkısının artırılmasını istedi

Kamu katkısı

Engelliler üzerine faaliyet gösteren 33 sivil toplum kuruluşu, 525 bin engelli bireyin eğitim aldığı özel eğitim hizmetlerine kamunun aktardığı kaynağın 1 Temmuz itibarıyla artırılmasını talep etti.

Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu ile Tüm Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Kurumları Derneği (ÖZERKDER) iş birliğinde "rehabilitasyon merkezlerinin sürdürülebilirliği ve özel gereksinimli bireylerin eğitim hizmeti alımının devamı" konulu Türkiye Buluşmaları toplantısı, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla Ankara Ticaret Odası Merkez Binası Toplantı Salonu'nda başladı.

Toplantının başında engelliler üzerine faaliyet gösteren 33 sivil toplum kuruluşunun destek verdiği ortak basın açıklamasını, Serebral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karakaş okudu.

Basın açıklamasında, 2005'e kadar toplumdan izole edilen, evlerinden çıkamayan, sadece 35 bin engelli bireyin eğitim aldığı özel eğitim alanının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyarlılığı ile başlayıp hak temeline dönüşen ve 525 bin engelli bireyin eğitim aldığı, 52 bin personelin istihdam edildiği, 800 bin engellinin de rehabilitasyon sürecini başarıyla tamamlayarak topluma kazandırıldığı dünyaya örnek bir modele ulaştığı anlatıldı.

Özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetinin, tüm TBMM mensuplarının mutabakatı ile yürürlüğe giren 5378 sayılı Kanun'la sosyal güvencesi olsun olmasın tüm engelli bireylerin yararlandığı bir alan haline geldiği aktarılan açıklamada, son yıllarda özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerine kamu katkısının ülkedeki ekonomik göstergelerin çok altında kaldığı ve yıllık ücret artışlarının hizmet sunumunun sürdürülebilirliğini neredeyse imkansız hale getirdiği ifade edildi.

KAMU DESTEĞİ

Ayrıca engelli çocukların rehabilitasyon merkezlerine taşınmasını sağlamak için gereken servis hizmetinin ücretsiz yapılmasının sektöre mali açıdan büyük yük getirdiği kaydedilen açıklamada, artan giderlerle hizmetin sürdürülebilmesinin mümkün olamadığı belirtildi.

Sadece kamunun aktardığı kaynakla hizmet sürdürme zorunluluğu dikkate alındığında, gerekli düzenlemelerinin acil yapılması gerektiği vurgulanan açıklamada, 1 Temmuz 2022'den geçerli olmak üzere kamunun rehabilitasyon merkezlerine aktardığı kaynağın artırılması istendi.

Açıklamada, rehabilitasyon merkezlerinde verilen bir seans ücretin hesaplanmasında memur maaş katsayısına bağlı ücret politikasının belirlenmesi de talep edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi