Görüş Bildir

Kapadokyada Makedon rüzgarı esti

Nevşehir'de düzenlenen 'Makedonya Struga Şiir Akşamları Festival' komisetisi ile işbirliği yapılarak düzenlenen '11'inci Kapadokya Şiir Şöleni’ne Makedonya Cumhurbaşkanı Prof.Dr. Gjorge İvanov ve kalabalık bir Makedon heyeti ile Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva da katıldı.

Kapadokyada Makedon rüzgarı esti
Kapadokya Şiir Şöleni‘ne Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov, Makedonya Dış Yatırımlardan sorumlu Devlet Bakanı Furkan Çako, Makedonya Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Boris Josifovski, Genel Sekreter Yardımcısı ve Protokol Şefi İle Masalkovski, Dış Politika Başdanışmanı Darko Kostadinovski, Dış Politika Danışmanları Rima Safitli ve İsmail Aliji, Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Martin Georgiev, Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Fuat Hacıeyüp, Makedonya Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Shpresa Jusufi, Struga Şiir Akşamları Başkanı Slave Dimoski ve Struga Şiir Akşamları Müdürü Mite Stevasqi ile bilim sanat ve edebiyatçılardan oluşan kalabalık bir Makedon heyet ile Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva da katıldı. Şölende, yüzden fazla şair, yazar ve sanatçı, 3 gün boyunca Kapadokya’da misafir edildi.
2006 yılında Kapadokya’nın Dünya Edebiyat otoritelerine ilham kaynağı olabilecek kimliğini ortaya çıkaran şair, iş kadını Ayşe Paslanmaz 11 yıl boyunca aralıksız olarak ve başarıyla gerçekleştirdiği Kapadokya Şiir Şölenleri'ne, bu yıl Makedonya Cumhurbaşkanı da konuk oldu.
İlk günkü etkinlik kapsamında Topuzluhan’da Kültür Bakanlığı Halk şairi ve Ürgüp FM’in sahibi iş kadını Ayşe Paslanmaz’ın 'Yaşa Sevdiğim' ve Azerbaycan Milletvekili Dr. Ganire Paşayeva‘nın 'Aşık Oldum Sana Nevşehir' kitaplarının tanıtımı, Makedonya Cumhurbaşkanının da katılımıyla gerçekleşti. İkinci gün Uçhisar Belediye meclis kararıyla, Makedon Cumhurbaşkanı İvanov, Üsküp Sokağı’nı törenle açtı. Konuk cumhurbaşkanı ve katılımcılar, Derinkuyu yer altı şehri, Göreme Açık Hava Müzesi, Kiliseler, Güvercinlik vadisi, Paşa Bağları ve Üç Güzeller'i gezdi.
Aynı gün akşamı Kapadokya Kültür merkezinde gerçekleşen 11. Kapadokya Şiir Şöleni 'Makedonya Kültür ve Dostluk Gecesi'ne protokolün yanı sıra halk ilgi gösterdi. Şiir şöleninde konuşan Vali Mehmet Ceylan, yüzyıllar boyunca bir çok medeniyetin dil, din, ırk demeden gelip yerleştiği barış içerisinde yaşadığı, Türk misafirperverliğinin derinden hissedildiği bir turizm cenneti olmayı başarmış bu eşsiz topraklarda, ülkemizin önemini gözler önüne sererken yerli ve yabancı tüm insanların tutkusu haline gelmeyi hak etmiş bir vatan toprağı olan Kapadokya'da, Makedonya ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti arasında kardeşliği, dostluğu pekiştirecek böyle bir gecede bulunmaktan büyük onur duyduğunu belirtti. Kapadokya Şiir Şöleni, Şair Ahmet Selçuk İlkan’ın şiir dinletisi ve Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, KKTC, Rusya ve Makedonya’dan çok sayıda şairin şiirlerini okumasıyla devam etti. Şölen Ohri doğumlu Tenor Şakir İlyasoğulları ve piyanist Kaya Güç’ün konseri ile son buldu.
Şölenin üçüncü günündeNevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi senatosu tarafından Makendonya Cumhurbaşkanına fahri doktora unvanı verildi. Üniversitede öğrencilere konferans veren Cumhurbaşkanı İvanov, Kapadokya’nın insanlık adına iyilik odaklı tarihsel geçmişini anlattı. İvanov, hangi din olursa olsun, amacın iyi insan olmak hedef ve adabına yaraşır izler bırakmak olduğunu vurguladı.
Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi