Kar, yurdu etkisi altına aldı

Kuraklık endişesinin hakim olduğu Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere yurdun genelinde, önceki gün itibariyle “kar yağışı” etkisini gösterdi. Diyarbakır’ın kırsalı beyaz örtüyle kaplanırken, bölge illerinde bir çok yerleşim yeriyle ulaşım kesildi.

Kar, yurdu etkisi altına aldı

Uzun süredir Türkiye’de yağışların yağmaması vatandaşları kuraklık tehlikesi ve su sorunuyla karşı karşıya bırakırken, önceki gün itibariyle Doğu ve Güneydoğu bölgesi başta olmak üzere yurdun büyük kesimi, “kar yağışı” etkisi altına girdi.  Diyarbakır kırsalında etkili olan kar yağışı her yeri beyaz örtüyle kapladı. Van'da etkili olan kar yağışı nedeniyle kent genelinde 345 yerleşim yeri, ulaşıma kapandı. Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yüksek kesimlerde kar kalınlığı ise 30 santimetreye ulaştı. Sivas'ta 105, Bitlis'te 282 yerleşim yerinin yolu ise ulaşıma kapandı.

DİYARBAKIR KAR’I GÖRDÜ

Meteoroloji uyarısıyla birlikte başta Diyarbakır’ın Hani, Çermik, Çüngüş, Dicle ilçesi ve diğer ilçelerde kar yağışı etkili olurken şehir merkezinde sulu kar etkisini gösterdi.  Uzun zamandır kuraklığın etkili olduğu bölgede yağan kar, sevindirdi. Meteorolojiye göre önümüzdeki 4 gün Diyarbakır'da karla karışık yağmur bekleniyor.

DİYARBAKIR-SİLVAN KARAYOLU

Burada, Diyarbakır-Silvan yolunun 50-52. kilometrelerinde yol yapım çalışmaları dolayısıyla bu kesimlerde ulaşım bölünmüş yolun bir bölümünden iki yönlü devam ediyor. Sürücülerin bu bölgede dikkatli olması istendi.

SİVEREK DİYARBAKIR KARAYOLU

Öte yandan Siverek- Diyarbakır kara yolunda etkili olan kar yağışı kırsal mahalleleri beyaza bürüdü. Siverek Belediyesi, kar yağışının etkisini artırmasıyla yola çıkacak sürücülere uyarıda bulundu.

Konuyla ilgili Siverek Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, "Değerli hemşerilerimiz Diyarbakır istikametine yolculuk yapacak olan sürücülerin kar yağışı nedeni ile olumsuzluk yaşamaması için önlemlerinizi almanızı rica ediyoruz. Ekiplerimiz olumsuzluk yaşamamanız için sahada hazır bir şekilde bekliyor." ifadelerine yer verdi.

Bu arada Siverek ilçesine 60 kilometre uzaklıkta bulunan 1919 rakımlı bölgenin tek kayak merkezi olan Karacadağ’da kar kalınlığı 30 santimetreye ulaştığı öğrenildi. Kapanan kayak merkezinin yolu ise ulaşıma açıldı.

Kara yolları ekipleri, Şanlıurfa-Diyarbakır kara yolunun kapanmaması için küreme çalışması yapıyor. Siverek Belediyesi Fen İşleri Müdürü Abdulkadir Canalır, Karacadağ bölgesinde kar yağışının etkisini artırdığını belirterek, ekiplerin yolları açık tutmak için çalıştığını ifade etti.

BATMAN SASON BÖLGESİ

Batman'ın Sason ilçesinin yüksek kesimlerinde etkili olan kar nedeniyle 4 köy yolu ulaşıma kapandı.

Sason ilçesinde kapanan Dikbayır, Kaleyolu, Dörtbölük ve Dağçatı grup köy yolunun ulaşıma açılması için ekiplerin çalışması sürüyor.

İl Özel İdaresi, köy yollarını kullanacak vatandaşların araçlarında zincir bulundurmasını istedi.

METEROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre ülke genelinin çok bulutlu, Marmara'nın doğusu, İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların; genellikle yağmur, İç Anadolu'nun doğusu, Batı ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'da karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Hava sıcaklıklarının; kuzey, iç ve doğu kesimlerde 3 ila 5 derece azalması ve ülke genelinde mevsim normalleri civarında seyretmesi bekleniyor. Rüzgârın genellikle kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta esmesi bekleniyor.

VAN BÖLGESİNDE KAR ETKİSİ

Kar kalınlığı kent merkezinde 20, yüksek kesimlerde ise 50 santimetreye ulaştı. Kent genelinde 185'i mahalle, 160'ı mezra olmak üzere 345 yerleşim yeri, ulaşıma kapandı. Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerine bağlı ekipler, kardan kapanan yolları açmak için çalışmalarını sürdürüyor.

VAN GÖLÜ SAHİLİNDE KAR GÜZELLİĞİ 

Van'da kar yağışı, günlük hayatı olumsuz etkilerken, Türkiye'nin en büyük gölü olma özelliğini taşıyan Van Gölü'nün sahilinde ise görsel güzellik oluşturdu.

Beyaza bürünen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) kampüsü ve yakınındaki sahil, havadan dronla görüntülendi.

YÜKSEKOVA'DA KAR YAĞIŞI 

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde beklenen kar yağışı yağdı. İlçe merkezi, beyaza bürünürken, yüksek kesimlerde kar kalınlığı ise 30 santimetreye ulaştı.

Yüksekova'da dün akşam başlayan ve sabaha kadar devam eden kar yağışı, etkisini artırdı. Kar kalınlığının ilçe merkezinde 10, yüksek kesimlerde ise 30 santimetreye ulaştığı belirtildi.

Uzun süredir beklenen kar yağışı ile ilçe merkezi, bembeyaz oldu. Belediyenin karla mücadele ekipleri ise mahalle yollarının kapanmaması için çalışma başlattı.

SİVAS'TA 105 YERLEŞİM YERİ YOLU, KARDAN KAPANDI 

Sivas'ta etkili olan kar yağışıyla kent merkezi, beyaza bürünürken, 105 yerleşim yerinin yolu ise ulaşıma kapandı.

Kent genelinde gece etkili olan yoğun kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Kent merkezi, beyaz örtüyle kaplanırken, ulaşımda aksamalar oldu. Belediye ekipleri, kent merkezinde kar temizleme ve tuzlama çalışması yaptı.

İl Özel İdaresi ekipleri de kar yağışı sonrası kent genelinde 105 yerleşim yeri yolunun kapandığını açıkladı. Yolların yeniden ulaşıma açılması için 92 araç ve 130 personel ile çalışma başlatıldı.

Öte yandan şehir merkezine 6 kilometre uzaklıktaki Paşabahçe Mesire Alanı'nda bulunan 'Hobbit Evleri' ile çevresinde ise kar yağışıyla güzel görüntüler ortaya çıktı

BİTLİS’TE KAR YAĞIŞI; 282 YERLEŞİM YERİNE ULAŞIM YOK 

Bitlis'te kar yağışı etkili olurken, 282 yerleşim yeri ulaşıma kapandı. Yolların yeniden açılması için 60 iş makinesi ve 80 personel ile çalışma başlatıldı.

Bitlis'te dün akşam başlayan ve aralıklarla sabaha kadar devam eden kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi.

Kar yağışıyla 282 köy ve mezra yolu, ulaşıma kapandı. Kar kalınlığı kent merkezinde 18, yüksek kesimlerde ise 30 santimetreye ulaştı. Kapalı yolların yeniden açılması için İl Özel İdaresi'nce 60 iş makinesi ve 80 personel ile çalışma başlatıldı.

Kent merkezinde de belediye ekipleri, 40 iş makinesi ile kar temizleme çalışması yaptı. Meteoroloji yetkilileri, kar yağışının salı gününe kadar aralıklarla devam edeceğini, don ve buzlanmaya karşı tedbirli olunmasını istedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz