Kazdağları'nın 'bitki hazinesi' bu müzede

Balıkesir'in Edremit İlçesi'nde yaşayan işadamı Faruk Durukan tarafından açılan kurutulmuş bitki müzesi, beş yıllık çalışma sonucu toplanan birçok şifalı bitkiye ev sahipliği yapıyor. Şu an için başta Kazdağları'na özgü 170 tür bitkinin yer aldığı müzede, önümüzdeki günlerde sergilenen bitki örnek sayılarının arttırılmasının hedeflendiği belirtildi.

Kazdağları'nın 'bitki hazinesi' bu müzede

Bitki özlerinden ilaç hammaddesi üretip, ürünlerini İsviçre ve Almanya'ya ihraç eden 'Kale Nuturel Ltd.Şti' sahibi Faruk Durukan, Edremit İlçe Merkezi'nde yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarına Kazdağları'nda devam etme kararı aldı. Geçen yıl Kazdağları'nın Edremit ve Havran ilçeleri arasındaki Hanlar Mevkii'nde 300 dönüm arazi satın alan Durukan, laboratuvarlarını burada beton içermeyen doğal binalara taşıdı. 'Bilim ve Sağlıklı Yaşam Köyü' adını verdiği kompleksine Durukan, bir de kurutulmuş bitki müzesi oluşturdu. Beş yıllık bir çalışmanın ardından toplanıp kurutulan ardından cam kavanozlar ve el örgüsü sepetlere yerleştirilen; adaçayı, sarı kız kekiği, kaya kekiği, civanperçemi, tilki üzümü, oğulotu, fesleğen, defne, kantaron, karabaş otu, hartlap, çakşır kökü, meyan kökü, taş nanesi, böğürtlen kökü, erguvan yaprağı, pelin otu, asma, hatmi gülü, ebegümeci ve ölmez çiçeği gibi tıbbi ve aromatik bitkiler dört aydır araştırmacılar için sergilenmeye başlandı. Ancak önümüzdeki Haziran ayında müze için resmi açılış töreni de düzenleneceği belirtildi.
HALKA DA AÇILACAK
Bitkileri tanıtan video görüntüler ve slaytların da müzede yer aldığını söyleyen Durukan, "Müzemizi daha çok bilimsel çalışma yapan bilim insanları ziyaret ediyor. Bu yazın ortalarına doğru halka da açacağız. Bu özel müzeyi ziyaret eden kişiler, arzu etmeleri halinde doğal atmosfer içindeki kafeteryada şifalı bitkilerin çayları içip değişik lezzetleri tatma imkanı bulacak" diye konuştu.
MÜZE YERİ ÖRNEKLERLE ZENGİNLEŞECEK
Kazdağları'nda yaklaşık 800 türe kadar bitki çeşitliliğinin bulunduğunu belirten Faruk Durukan, "Bu bitkilerden 77 tanesi endemik. Bunlardan 32'si sadece Kazdağları'nda bulunuyor. Bunlardan en meşhuru Kazdağı göknarı. Yine halkın severek tükettiği Kazdağı çayı sadece 1600 metre ve daha yükseklikte yetişiyor. Bu ender bitkilerin arasında kekikler, Kazdağı kantaron çiçeği de var. Şifalı bitki olarak kullanılan iki türlü civanperçemi bulunuyor. Ve daha sayamayacağım birçok şifalı bitkiye ev sahipliği yapıyor. Biyolog, orman mühendisi ve eczacılardan oluşan beş kişilik bir ekibimiz var. Bu ekip, beş yıl boyunca rehbere göre tanımlanan bitkilerden yaprak, çiçek ve meyve örnekleri topladı. Toplanan örnekler özenle kurutularak, bozulmaması için bir takım işlemden geçirildi. Müzemizde, 170 tür bitki örneği bulunuyor. Zaman içinde bu sayının 500'e yaklaşacağını tahmin ediyoruz" dedi.


Kaynak: DHA