Kira fırsatçılarına ağır cezalar var!

Depremden dolayı kimi fırsatçılar tarafından kiralara yönelik fahiş artışlar yapıldığına şahit olduklarını belirten Batman Hukuk ve Adalet Derneği Başkanı Avukat Yusuf Tanrıseven, bunun büyük bir suç olduğunu söyledi.

Kira fırsatçılarına ağır cezalar var!

Fahiş kira artışı yapanlara verilen cezanın dışında evlerinin de 2 yıl boyunca mühürlenebildiğini vurgulayan Hukukçu Tanrıseven, depremzedelerin haklarının farkında olup yaşatılmak istenen mağduriyetlere göz yummamalarını istedi.

Yetkililerin kira değer tespiti yaparak oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçebileceğini dile getiren Tanrıseven, bunun yapılması halinde fırsatçıların fahiş kira artışına asla tevessül etmeyeceklerini kaydetti.

"DEPREM FIRSATÇILARI VAR"

Ülke olarak büyük bir afet atlattıklarını belirten Tanrıseven, "Bu afet tarihte çok az görülmüş bir afetti. Çok sayıda şehrimizde yıkımlar gerçekleşti. Milyonlarca insanımız bundan doğrudan etkilendi. Bu deprem tüm inanları derin bir şekilde etkiledi. Deprem olduktan sonra halkımız büyük ölçüde üzerine düşen görevi yerine getirdi. İnsanlar yardıma koştular. Çok büyük yardım kampanyaları yapıldı, hâlâ devam ediyor. Bu alkışlanacak bir davranış ama tabi bunun yanında her zaman olduğu gibi fırsatçılarda var maalesef." dedi.

"VATANDAŞLARIMIZ SAVUNMASIZ DEĞİL"

Depremden dolayı şehrin birçok yerinde kiraların fahiş bir şekilde arttığına şahit olduklarını vurgulayan Tanrıseven, şöyle devam etti:

"Bir yandan stokçuluk yapanlar var. Vatandaşlarımız buna karşı savunmasız değil. Vatandaşların kullanabileceği haklar var. Vatandaşlarımız kiralarda veya mal ve hizmetlerde ciddi artış yapanları ticaret il müdürlüklerine, valiliklere veya CİMER'e şikâyet yoluyla bildirebilirler. Bu durumda tespit yapılıyor. Eğer bu artışlar tespit edilirse ilgililere büyük cezalar veriliyor. Ayrıca sadece ceza verilmekle kalınmıyor, valilikler bu evleri 2 yıl boyunca mühürleyebiliyor. Ciddi bir yaptırım ama vatandaşlarımızın çoğu bunun farkında değil."

"KİRA DEĞER TESPİTİ YAPILMALI"

Vatandaşların haklarını bilmeleri halinde deprem fırsatçılarının hiçbir şey yapamayacağını ifade eden Tanrıseven, "Bu fırsatçılığa karşı önlemler belli. Birçok ülkede kira değer tespiti yapılıyor ve azami bir sınır belirleniyor. Ülkemizde bu yok maalesef ama bu yapılabilecek bir şey. Evlerin rayiç bedeline göre kira değerleri tespit yapılabilir. Bunun üzerinde bir kira istendiği zaman o şahısların cezalandırılması yoluna gidilebilir. Ev sahipleri bunu görürlerse zaten buna tevessül etmeyeceklerdir." diye konuştu.

"BU SÜREÇTE KÂR AMACI GÜDÜLMEMELİDİR"

Bu tür afet dönemlerinin yardımlaşma duygusunun en üst noktaya çıktığı bir dönemde olduğunu belirten Tanrıseven, son olarak şunları söyledi:

"İmkânları olanlar depremzedelere evlerini gerekirse bedava tahsis etmesi gerekiyor. En azından makul bir rakam üzerinden veya altında bir rakamla tahsis edilebilir. Çünkü bu geçici bir durum. Bu süreçte kâr amacı güdülmemelidir. Sen bu tür olaylara kâr amacıyla bakamazsın. Ortada büyük bir afet var, insanların yaralarının sarılması gerekiyor. Herkesin biraz da olsa bu yaralara merhem sürmesi gerekiyor. O yüzden ev sahiplerine çağrım depremzedelere yönelik kiralarını düşük tutmalarıdır."

Kaynak: Diyarbakır Söz