Kırşehir’de evlenenler genellikle akraba oluyor

Kırşehir Uluslar arası Kadın Çocuk ve Engelliler Derneği tarafından yapılan ankete göre Kırşehir’de akraba evliliğinin yüzde 87.1 oranında olduğu öğrenildi.

Kırşehir’de evlenenler genellikle akraba oluyor

Kırşehir Uluslararası Kadın Çocuk ve Engelliler Derneği (UKÇADER) tarafından Kırşehir’de yapılan ankette bayanların yüzde 87.1’i, halen akraba evliliği geleneğini devam ettirdiklerini dile getirdi. Kırşehir merkeze bağlı 14 mahallede yapılan ankette kadınların yüzde 5.7’si ev içerisinde gelir getiren bir faaliyetlerinin olduğunu dile getirdi. UKÇADER Başkanı Şefika Kımçak, yaptığı açıklamada, Kırşehir’de kadınların yaşam kalitelerinin belirlenmesi adına böyle bir çalışma içerisinde olduklarını ifade etti.

Başkan Kımçak, “UKÇADER ve Kamer Vakfı ile ortaklaşa bir çalışma gerçekleştirdik. Trabzon, Urfa, Gaziantep, Nevşehir, Erzurum illeri de bu çalışma içerisine girdi. Kırşehir’in 14 merkez mahallesinde kadınların ihtiyaçlarının tespit edilmesi ile başladık, toplumda cinsiyet ayrımcılığının ne derecede etkili olduğunu göstermek istedik. Şiddete maruz kalmış kadınlar için kurumumuza ulaşabilmeleri için bilgilendirme çalışması yaptık. 5384 sayılı kanun gereğince bilgilendirmede bulunduk. Anadolu illeri arasında en önemli gördüğümüz çocuk cinsel istismar sayısının Kırşehir’de az olması, Ahi Evran Üniversitesinde de ‘Kadın Erkek, Eşitlik-Birimi’ kurulumu çalışmaları da başladı. Kırşehirliler olarak yaptığımız organizasyon ve mahalle toplantılarına kadınlarımızın katılım oranının da yüksek olması bizim için önemli değer oldu. Okuma oranı ve gelir seviyemiz yükseldikçe kadınlarımızda kendi haklarının bilincinde olup bu haklarına sahip çıkacaklardır" diye konuştu.

"KIRŞEHİR BELEDİYESİ DE MAHALLE KONAKLARI İLE İSTİHDAMI DESTEKLİYOR"

Kadınlara yönelik yapılan çalışmaların artması gerektiğini dile getiren Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci de, Türkiye’nin en genç belediye başkanı olarak seçildiği gün ilk çalışmasını da kadın istihdamına yönelik yaptığını kaydetti. Bahçeci, "Kırşehir Belediye Başkanı olduğum günden itibaren kadınlarımızın toplumdaki yaşam şartlarını iyi analiz ederek belediyemiz yönetiminde de kadınlarımızın aktif rol almalarını sağladık. Kadınların yönetime aktif katılımlarını gerçekleştirmek adına Aile Yaşam Merkezimizde kurslar tertip ederek bilinçlendirme çalışmaları yaptık. İlk dönemimizde tespit etmeye çalıştığımız sorunların üzerine giderek çözüm oluşturduk. 14 Mahallemizin 2’sinde açtığımız mahalle konaklarımız ile mahallelerde evlerinde kalan kadınların istihdam çalışmalarını organize ettik. Hedefimiz bu bağlamda 14 mahalleye de bu konakları açarak ev işlerinin yanı sıra aile ekonomilerine katkı sunmalarını da sağlamayı hedefliyoruz. Göremediğimiz noktalarda da kadınlarımızın iletişim adreslerimizle bizleri bilgilendirerek gerekli çalışmalarımıza katkı sunmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kamer Vakfı ile ortaklaşa gerçekleştirilen ankette Kırşehir’de 17 yaşındaki genç kızdan 86 yaşındaki kadına kadar her kesime ulaşılmaya çalışılırken, kadınların yüzde 87.1’i akraba evliliğini tercih ettiğini belirtti. Eğitim oranının düşüklüğü yüzde 32 olarak çıkan ankette, ankete katılan kadınlar evlilikten sonra Kırşehir’de kadınların yüzde 20.1’i evlerinin kendisine ait olduğunu, yüzde 39’unun ise kirada oturduklarını beyan etti.

"KIRŞEHİR’DE KADINLARIN YÜZDE 43’ÜNÜN GELİR GETİREN BİR İŞİ YOK"

Yapılan anket çalışmasında ayrıca, Kırşehir’de ikamet eden kadınların yüzde 43’ü gelir getiren bir işte çalışmadığı, yüzde 5'i ise ev içerisinde gelir getiren bir çalışma yaptığını ortaya çıkarırken, miras nasıl pay edilmelidir sorusuna ise Kırşehir’de görüşleri alınan kadınların yüzde 81.4’ü kadın ve erkek eşit olarak dağıtılmalı cevabı alındı.

Kaynak: Diyarbakır Söz