Kocaeli Tüpraş yangını dumanlarından adeta zehirleniyordu

Kocaeli Körfez ilçesinde bulunan Türkiye'nin en önemli rafinerilerinden biri olan Tüpraş Rafinerisinde başlayan yangın sonrasında yangın soğutma çalışmaları tam gaz devam ediyor ancak Tüpraş Rafineri'sinde başlayan yangın soğutma çalışmaları devam ediyor

Kocaeli Tüpraş yangını dumanlarından adeta zehirleniyordu

Kocaeli Körfez ilçesinde bulunan Türkiye'nin en önemli rafinerilerinden biri olan Tüpraş Rafinerisinde başlayan yangın sonrasında yangın soğutma çalışmaları tam gaz devam ediyor ancak Tüpraş Rafineri'sinde başlayan yangın soğutma çalışmaları devam ediyor

Kocaeli'nin Körfez İlçesi'nde bulunan Tüpraş Rafinerisi'nde yangın çıktı. Yangın kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor.

Bugün saat 15.15. sıralarında, Kocaeli'nin Körfez İlçesi'nde bulunan Tüpraş İzmit Rafinerisi'nden yükselen alevler korku yarattı. Fue oil dönüşüm ünitesinde çıkan yangına ilk olarak Tüpraş'ın itfaiye ekipleri müdahale ederken, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri de takviye olarak geldi. Rafinerinin çevresinde yaşayanlar 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan depremde Tüpraş'ta çıkan yangını hatırlayarak korku yaşadı. İtfaiye ekiplerinin çalışması sonucunda alevler diğer kısımlara sıçramadan kontrol altına alınırken, soğutma çalışmaları için çalışmalar devam ediyor.

Tüpraş'tan yapılan ilk yazılı açıklamada, "Bugün saat 15.15’de Tüpraş İzmit Rafinerisi'nde ekipmanlarda oluşan arıza nedeni ile alevlenme meydana gelmiştir. Teknik emniyet ekiplerimiz olaya emniyetli bir şekilde müdahale etmektedir. Gelişmeler hakkında kamuoyuna bilgi verilecektir" denildi.

Tüpraş'tan yapılan ikinci yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bugün saat 15.15'de Tüpraş İzmit Rafinerisi'nde ekipmanlarda oluşan arıza nedeni ile meydana gelen alevlenmeye Rafineri Teknik Emniyet Ekiplerinin müdahalesi devam etmektedir. Diğer rafineri operasyonları planlandığı şekilde devam etmektedir. Şirketimizce yapılan bilgilendirmelerin dışında gelişmeye ilişkin internet haberleri ve sosyal medyada yer verilen asılsız haberlere itibar edilmemesini rica ederiz."

DHA

HİSSELER NASIL ETKİLENDİ?

Borsada işlem gören Tüpraş hisseleri yangın haberinin ardından bir miktar geriledi. Yangın haberi öncesinde 73.75 TL'den işlem gören Tüpraş hisseleri haberin ardından 73 TL'ye kadar geriledi. Ancak hisselerde panik satış eğilimi yok. Tüpraş hisseleri 16.44 itibarıyla 73.20 TL ile dünkü kapanışının yüzde 0.48 üzerinden işlem görüyor.   Kocaeli 'nin Körfez İlçesi'nde bulunan Tüpraş Rafinerisi'nde yangın çıktı. Rafinerinin içerisindeki alevler uzaktan görülürken, itfaiye ekipleri sevk edildi ve söndürme çalışması başlatıldı. Öte yandan, tesise giriş ve çıkışlar kapatılırken, çevredeki evlerin boşaltıldığı öğrenildi

Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ), 1983'te Türkiye'deki rafinerilerin devlet eliyle tek çatı altında toplanması için kurulan çatı şirkettir. Kocaeli, Kırıkkale, Aliağa ve Batman'da rafinerileri bulunmaktadır. Ayrıca Körfez Petrokimya adında bir petro kimya tesisi vardır.

Tüpraş'ın kuruluşu, 1961 yılında Amerikan Caltex kurduğu Türkiye'nin ilk rafinerisi olan İPRAŞ'a (İstanbul Petrol Rafinerisi A.Ş.) dayanır. Kamu İktisadi Teşekkülleri’nin (KİT'lerin) daha verimli olmaları için yapılan düzenlemeler kapsamında, İPRAŞ ve kamuya ait diğer 3 rafineri, 1983'te Tüpraş adı altında toplandı.

2001'de iş çeşitlemesi kapsamında Petkim Yarımca Tesisleri'nin satın almasıyla, iş çeşitliğinin yanında ihtiyaç duyduğu genişlemeye mevcut Petkim altyapısı kullandı.

13 Ocak 2004'te yapılan özelleştirme ihalesini Tatneft - Zorlu Grubu 1,3 milyar dolarla kazandı, ancak Petrol-İş’in açtığı iptal davası Danıştay’ca onaylandı ve yürütme durduruldu.12 Eylül 2005'teki ikinci ihalede en yüksek teklifi veren Koç - Shell Grubu, ihaleyi 4 milyar 140 milyon dolarla kazandı. 26 Ocak 2006'da TÜPRAŞ hisseleri Koç - Shell Grubu’na devredildi. Şirketin 2011 yılı cirosu 41 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

Özelleştirme İdaresi'ne devri sırasında (2002) TÜPRAŞ’ın kurulu hampetrol işleme kapasitesi 17.2 milyon ton/yıl iken, İzmir Rafinerisi Darboğaz Giderme Projesinin 1984 yılında faaliyete geçmesi ile 17.6 milyon ton/yıla arttı. Ayrıca yapımı tamamlanan 5.0 milyon ton/yıl kapasiteli Kırıkkale Rafinerisinin 1986 yılında, yine 5.0 milyon ton/yıl kapasiteli İzmir Rafinerisi Tevsii Projesinin 1987 yılında devreye geçmesi ile TÜPRAŞ’ın hampetrol işleme kapasitesi 27.6 milyon ton/yıla ulaşmıştı. (O dönem Türkiye’nin toplam hampetrol işleme kapasitesi 32.0 milyon ton/yıl'dır). TÜPRAŞ Türkiye rafinaj kapasitesinin %86’sına sahipti. 2014 yılının Aralık ayında cumhuriyet tarihinin tek seferde gerçekleştirilen en büyük yatırımıyla İzmit'te TÜPRAŞ Fuel Oil Dönüşüm Tesisi faliyete geçmiştir.

Kaynak: Diyarbakır Söz