Konya Ereğli'de küçükbaş hayvanların su içtiği bir karış yalak, minik Emirhan'ın dehşet ölümüne sebep oldu

Konya Ereğli'de dün akşam saatlerinde, küçükbaş hayvanlara özel yapılmış yalak kenarında duran 3 yaşındaki minik Emirhan Emen, denge kaybı sonrasında yalağa düşerek verdi.

Konya Ereğli'de küçükbaş hayvanların su içtiği bir karış yalak, minik Emirhan'ın dehşet ölümüne sebep oldu

Konya Ereğli'de dün akşam saatlerinde, küçükbaş hayvanlara özel yapılmış yalak kenarında duran 3 yaşındaki minik Emirhan Emen, denge kaybı sonrasında yalağa düşerek verdi.

Olay, dün saat 18.00 sıralarında Halkapınar İlçesi'ne bağlı Gökçeyazı Mahallesi'nde meydana geldi. İddiaya göre, Hasan ve Elif Emen çiftinin 2 yaşındaki çocukları Emirhan, koyunların su içtiği yalağının yanında oyun oynarken dengesini yitirince yalağa düştü. Bu sırada ineklere yem veren anne çocuğunu göremeyince yalağın yanına gitti. Anne Emen, 2 yaşındaki çocuğunu yalağın içerisinde hareketsiz halde buldu. Emirhan aile üyeleri tarafından otomobile alınarak Ereğli Devlet Hastanesi'ne götürülmek üzere yola çıkarıldı. Emirhan Emen'in kalbi yolda durdu. Küçük Emirhan hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Jandarma soruşturmayı sürdürüyor.

Ereğli,, Konya ilin güneydoğusunda yer alan Aksaray, Niğde, Karaman ve Mersin'e sınırı olan ve Konya'ya 147 km uzaklıkta bulunan ilçe.

Ereğli adını; Bizans İmparatoru Herakliyüs'tan alır, bu ad ise Yunan mitolojisinde yarı tanrılaşmış bir kahraman olan Herakles'ten gelmektedir. “Herakliyüs” kelimesi zaman içinde Türkçenin ses yapısına uygun olarak;

Herakle > İrakle > Eregle > Eregli > Eregliyye > Ereğli şeklini almıştır.

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde ise I. Alaeddin Keykubad'ın Ereğli'den bir sefer dönüşü geçerken Peygamber Pınar'ı denilen (şu anda Akhüyük köyünde bulunan) çamurun, yaralı askerlerinin yaralarına şifa olduğundan dolayı buraya Erkili (Ereğli) dediği için adını buradan aldığı yazılır.

Tarih boyunca Hitit, Asur, Kimmer, Frig, Lidya, Pers, İskender İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu ve Bizans idaresinde kalan Ereğli, 9 asırda Bizans ile Abbasiler arasındaki mücadeleye sahne oldu. Anadolu Selçukluları zamanında Türklerin idaresine giren ve 1211-1216 arası Kilikya Ermeni Krallığı işgalinde kalan Ereğli, Anadolu Beylikleri zamanında Nure Sufi Bey'in kurduğuKaramanoğlu Beyliğinin 1250-1256 arası ilk başkenti olmuştur. Fatih Sultan Mehmet devrinde Osmanlı topraklarına katıldı. 1553'de Kanuni Sultan Süleyman İran seferi dönüşünde çadır kurup konaklamış ve oğlu Şehzade Mustafa'yı Ereğlide boğdurtmuştur. 20 asırda Bağdat Demiryolunun geçmesi ile Ereğli'nin önemi daha da arttı. Osmanlı Devletinin son döneminde Konya Vilayetine bağlı bir kaza merkezi olan Ereğli, cumhuriyet döneminde de il olma durumunu devam ettirdi.

Deniz seviyesinden 1054 m yüksekte bulunan Ereğli'nin nüfusu 148.161'dir (95.734'ü merkezde). 2260 km² yüzölçümüne sahip ilçenin 6 belde belediyesi 44 köyü ve 36 mahallesi bulunmaktadır. İlçe halkının yarıdan fazlası geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. İlçenin en önemli akarsuyu İvriz Çayı üzerinde kurulu İvriz Barajı, Ereğli'de hem tarım alanlarını sulamakta hem de içme suyu ihtiyacını karşılamaktadır. İlçede baklagiller, sanayi bitkileri, meyve, sebze ve yem bitkileri yetiştirilmektedir. Ereğli’de yetiştirilen kirazların bir bölümü ihraç edilmektedir.

Ereğli'de Necmettin Erbakan Üniversitesine bağlı Ereğli Kemal Akman Meslek Yüksekokulu, 1987 yılından beri eğitim faaliyetini sürdürmektedir.

Ayrıca,yine Necmettin Erbakan Üniversitesi bünyesinde 2010 yılında Ereğli Eğitim Fakültesi kurulmuştur.

Ulu cami, Ağalar Mescidi,kalaklar, Rüstem Paşa Kervansarayı, Roma Hamamı kalıntıları, çeşitli dömemlerde yapılmış türbeler veköprüler ilçenin önemli tarihi esrleri arasındadır.

Ereğli yakınlarında bulunan İvriz Kaya Anıtı Hititlerden günümüze gelen önemli bir kültür mirasıdır. Ereğli sanayisi ve tarımıyla birlikte hızlı yükseliş içindedir. Ayrıca yüz ölçümü ve nüfus acısından bazı illerden daha büyüktür. Düzenli yapılanma ve yüksek nüfusuyla bir ilçeden çok il görünümüne sahip olan ilçe Konya ve İç Anadolu Bölgesi'nde metropoliten ilçeler hariç tutulursa en gelişmiş ve en büyük ilçedir. Ereğli beyaz kiraz üretimiyle dünya çapında söz sahibidir.

Ereğli,Güney Kore'nin Kwangjin kenti ile kardeş şehir anlaşması imzalamıştır.

Kaynak: Diyarbakır Söz