Görüş Bildir

Köpeğin kulaklarını kesen caniye para cezası

Manisa Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Reyhan Erbirliler, Orman ve Su İşleri 4'üncü Bölge Müdürlüğü'ne yaptıkları şikayet sonrası köpeğinin kulaklarını kesen A.B. adlı kişiye 2 bin 121 lira para ceza kesildiğini söyledi.

Köpeğin kulaklarını kesen caniye para cezası
Geçen 26 Şubat'ta Yunusemre İlçesi'nde yaşandığı belirtilen olayda, iddiaya göre A.B, çalıştığı yerin yakınındaki bir köpeğin kulaklarını kesti. Olayı gören vatandaşlar, bulun üzerine köpeği almaları için bakım evini aradı. Ancak A.B., ekiplere köpeğin kendisine ait olduğunu ve bu işlemi köyde hep yaptıklarını söyledi. Olayı öğrenen Hayvanları Koruma Derneği, köpeğin kulaklarını kesen kişiyi Orman ve Su İşleri 4'üncü Bölge Müdürlüğü'ne dilekçe vererek şikayet eti. Bölge Müdürlüğü inceleme sonrası A.B.'ye 2 bin 121 lira para cezası kesti. Ancak A.B.'nin karara itiraz ettiği öğrenildi.
Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Reyhan Erbirliler, köylerde geleneksel olarak bilgisizlikten ve gösteriş amaçlı kulak kesme işleminin yapıldığını belirtip, aslında bunun yasak olduğunu açıkladı. Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'nün verdiği para cezasının örnek olmasını isteyen Erbirliler, "5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 8'inci maddesi 'ev ve süs hayvanların dış görünüşünü değiştirmeye yönelik veya diğer tedavi edici olmayan kuyruk ve kulak kesilmesi, ses tellerinin alınması ve tırnak ve dişlerin sökülmesine yönelik cerrahi müdahale yapılması yasaktır' hükmünü taşıyor. Elimizdeki bilgilerle, Orman Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü'ne dilekçemizi vererek, 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu'na göre işlem yapılmasını talep ettik. Yapılan araştırma ve soruşturma sonucu köpeğin kulaklarını kesen A.B.'ye 2 bin 121 lira idari para cezası uygulandı" dedi.
Yasağın herkes tarafından bilinmesi gerektiğini ifade eden Erbirliler, "Sahipli, sahipsiz olması fark etmeyen bu yasağın artık herkes tarafından bilinmesi gerekir. Bir hastalık nedeni olmadan sadece kendi, zevki için köpeğinin kulaklarını kestiren de kesen veteriner hekim de olsa suçludur. Kulak, kuyruk keseni gören olursa bulundukları yerdeki Orman Su İşleri Müdürlüklerine bildirmeli" diye konuştu.
Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi