Kredilerde bölge takibe düşürüldü

Salgın nedeniyle işini kaybedenlere verilen "destek kredisi" ile zor durumdaki esnafa sağlanan “Nefes kredisi”nde geri ödeme sorunu yaşanmaya başlandı. Takibe düşen kredi oranı Hakkari’de yüzde 112,7 çıktı.

Kredilerde bölge takibe düşürüldü

Salgın dolayısıyla işini kaybedenlere kamu bankalarınca verilen “Temel ihtiyaç destek kredisi” ile zor durumdaki esnafa sağlanan “Nefes kredisi”nde geri ödeme sorunu yaşanıyor. 5 bin TL'den 10 bin TL’ye kadar faizsiz kullanılan kredilerde takibe düşme oranı en fazla Hakkari, Şırnak, Ağrı ve Diyarbakır gibi Doğu ve Güneydoğu illeri oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) üçüncü çeyrek Fintürk verilerine göre, 9 ayda kredi kartı harcamaları toplamda yüzde 30,44 arttı, en yüksek artış gösteren il ise yüzde 43,44 ile Hakkari oldu. Kredili mevduat hesabı (KMH) harcamalarında da toplamda yüzde 41,31 yükselme kaydedilirken en fazla artış gösteren il yüzde 59,1 büyümeyle Dersim’de yaşandı. Kriz nedeniyle borca yönelen yurttaşlar, vadesi geldiğinde borcunu ödeme sorunu yaşıyor. BDDK verilerine göre, takipteki krediler toplamda yüzde 21,88 olurken, Hakkari’de bu oran yüzde 112,7 olarak kaydedildi.

HAKKARİ VE AĞRI'DA İKİ KATINI AŞTI

BDDK verilerine göre, Hakkari'de takibe düşen alacak miktarı 2020 yılı sonuna göre yüzde 112,7 arttı, Ağrı'da yüzde 110, Muş'ta yüzde 84,5, Şanlıurfa'da yüzde 79,7, Diyarbakır'da ise yüzde 78,2 artış yaşandı. Toplam bireysel kredilerde takibe düşen kredi miktarında artış yüzde 21,88 olurken en düşük artış ise yüzde 4 ile Ankara'da hesaplandı. 2020 yılı sonunda 11.6 milyar lira olan bireysel kredilerde takipteki alacak miktarı bu yılın 9 ayı sonunda 14.1 milyar liraya çıktı.

HALK KREDİ KARTINA YÜKLENDİ

Alım gücü düşen vatandaşların kredi kartı ve kredili mevduat hesabı harcamalarına yüklendi. Verilere göre bireylerin kredi kartı kullanımında yıl sonuna göre büyüme yüzde 30,44 seviyesine çıktı. Buna göre en düşük artış yüzde 19,3 ile Kocaeli'de yaşanırken diğer tüm illerde yüzde 20’nin üzerine çıktı. İllere göre en fazla kredi kartı harcamasının arttığı il yüzde 43,44 ile Hakkari, yüzde 42,23 ile Şırnak, yüzde 39,51 ile Van, yüzde 37,53 ile Ağrı, yüzde 37,3 ile Bitlis izledi.

KMH'DE DERSİM İLK SIRADA

BBDK, kredili mevduat hesabı (KMH) kullanımı da toplamda yüzde 41,31 olarak hesapladı. KMH kullanımının en çok arttığı il yüzde 59,1 ile Tunceli oldu. Tunceli yüzde 54,6 ile Şırnak, yüzde 51,6 ile Kilis izledi. En düşük artış yüzde 30,3 yükseliş ile Trabzon'da yaşandı.

İTİRAZ YOLU KAPALI 

Hakkari’deki borç sorununun özelikle pandemi sürecinde verilen tüketici destek kredilerinden kaynaklandığına dikkati çeken avukat Arif İliş, sadece Yüksekova ilçesinde 200’den fazla icra takip dosyasının açıldığını kaydetti. Sözleşmeden kaynaklı icralara itiraz yolunun kapalı olduğunu vurgulayan avukat İliş, aksi halde icra itiraz tazminatının ortaya çıkacağını söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz