Madde bağımlılığı ile mücadelede toplumun her kesimine görev düşüyor

Çocukların ve gençlerin madde bağımlılığından korumaları için dikkat etmeleri gereken hususları hatırlatan Bağlantısız Hayat Derneği Başkanı Sedat Suakar, aileler başta olmak üzere STK'lar ve toplumun tüm kesimlerine görev düştüğünü söyledi.

Madde bağımlılığı ile mücadelede toplumun her kesimine görev düşüyor

Okulların başlamasıyla birlikte özellikle okul çevrelerini mesken edinerek çocuklar ve gençler için  Madde bağımlılığı ile mücadele konusunda yapılması gerekenlerle ilgili açıklama yapan Bağlantısız hayat Derneği Başkanı Sedat Suakar, ailelere ve toplumun tüm kesimlerine çağrıda bulunarak bağımlılıkla mücadelede herkese görev düştüğünü vurguladı.

"ÇOCUĞUN RUTİN ALIŞKANLIKLARINDA BİR DEĞİŞİKLİK YAŞANIYORSA SEBEPLERİ ARAŞTIRILMALI"

Suakar, "Madde kullanımının bu kadar yaygın ulaşılabilir olduğu günümüzde, maalesef çevremizde madde bağımlısı birçok kişi bulunmaktadır. Çocuklarımızı bu tür kötü alışkanlıktan koruyabilmenin yollarını araştırmalıyız. Bu alanda ailelere büyük görev düşüyor. Bunlardan bazıları; güçlü ve pozitif aile bağları, başkalarıyla kıyaslamadan kaçınma, nasihat yerine empati kurarak çocukla iletişime geçme, yargılayıcı, aşağılayıcı bir üsluptan ziyade sakin ve yumuşak bir şekilde ilgilenmek, en önemlisi çocukların kimlerle arkadaşlık yaptığından, nerelerde vakit geçirdiğinden, nelerle meşgul olduğundan haberdar olmak gerekir. Çünkü çocuklarımızı kendi hallerine bırakamayız. Okulların açılmasıyla birlikte edinilen arkadaşlıkların çocuklar üzerindeki etkileri de malumdur. Anne babalar, çocukların bu dönemlerini dikkatle izlemeli. Rutin alışkanlıklarında bir değişiklik yaşanıyorsa sebepleri araştırılmalı. Bu dönemde çocukları ihmal etmek geri dönüşü zor bir sürecin yaşanmasına sebep olabilir. Benim çocuğum böyle şeyler yapmaz! Diyen birçok ebeveyn maalesef bu acıyla yüzlemişleridir. Bu nedenle bu anlayışı terk edip önleyici tedbirler almak gerekir." dedi.

Ailelere düşen sorumluluğun dışında bağımlılıkla mücadelede toplumsal işbirliği de son derece önemli olduğunu hatırlatan Suakar, "Sivil toplum örgütlerinin küçük gruplarla yapacakları çalışmaların bireylere, özellikle gençlere temas etmesinin de oldukça önemli olduğunu ifade etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz