Görüş Bildir

Mahkemeden 7 sanığa adam kaçırma girişiminden ceza

İzmir 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'hırsızlık, konut dokunmazlığını ihlal etmek' suçlarından yargılanan Kadri Yıldız'ı duruşmadan kaçırmak istedikleri iddiasıyla 1'si tutuklu 8 kişi hakkında 24.5 yıl ile 30 yıl hapis cezası istemiyle açılan dava sonuçlandı. Kaçırılmak istenen Kadri Yıldız'a 7 yıl 7 ay, 6 sanığa ise, 1.5'aryıl hapis cezasına çarptırıldı. G.Ç.D.,beraat etti.

Mahkemeden 7 sanığa adam kaçırma girişiminden ceza

Davaya konu olay, 10 Eylül 2013 tarihinde İzmir 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi duruşma salonunda meydana geldi. Kazım Aybey'in evine girip hırsızlık yaptıkları iddiasıyla haklarında dava açılan, tutuklu sanık Osman Tosun Kıtış ile başka suçtan tutuklu ve hakkında kesinleşmiş hapis cezaları bulunan, bu davada tutuksuz yargılanan Kadri Yıldız, 1'i uzman çavuş 5 jandarma tarafından elleri kelepçeli olarak duruşma salonuna getirildi. 4'üncüsü yapılan duruşmada, ellerindeki kelepçeleri jandarma tarafından çıkartılan ve sanık sandalyesinde oturan Kadri Yıldız, izleyiciler bölümünde oturan yakınlarına işaret verince arbede başladı. Olayda, jandarma görevlileri yaralandı. Yıldız önce bir jandarmanın silahını almak istedi, ardından da yakınlarının yardımıyla koridora dağru kaçmak isterken yakalandı. Salona getirilen Kadri Yıldız bu kez arbede ardından kürsüye, zapta geçmesi için bırakılan silahı almak için hamle yapınca yeniden ortalık karıştı.
Güçlükle etkisiz hale getirilen Yıldız, hastaneye kaldırıldı. Çıkan arbedede bilgisayar monitörü parçalandı. Hakim Hasan Çelik, kendisi ve personelinin can güveniliğini tehlikeye düşüren bu olaydan dolayı duruşmalara ara verdi. Çelik, olaya karışan sanığın yakınlarının da tespit edilmesi için polise talimat verdi.İzmir Emniyet Müdürlüğü Gasp Büro Amirliği ekipleri, Kadri Yıldız'ı cezaevinde ziyaret edenlerin isimlerinden, güvenlik kamerası kayıtlarından ve yakın arkadaş çevresinden yola çıkarak, araştırma yaptı. Duruşma salonunda arbede çıkartanların kimliklerinin de belirlenmesiyle operasyon düzenlendi. Baskında, K.D., G.K., D.U., B.T., A.Ç., G.Ç.D., Y.B., Kadri Yıldız'ın kız arkadaşı D.K.'nın yanı sıra diğer şüpheli Osman Tosun Kıtış'ın eşi H.K. gözaltına aldı. Arkadaşlarının duruşmasını izlemek için gittiklerini ancak, bir anda ortalığın karıştığını ileri süren şüpheliler, işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi. Nöbetçi mahkeme 9 şüpheliden D.K. ve H.K. dışındaki 7 kişiyi tutukladı. G.Ç.D., avukatı Ahmet Seyit Akyüz'ün itirazı sonucu tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Taner Şimbil, aralarında başka suçtan hükümlü Kadir Yıldız ile tutuklu sanıklar K.D., G.K., D.U., B.T., A.Ç., Y.B. ve tutuksuz sanık G.Ç.D.'nin de bulunduğu 8 sanık hakkında 'Hükümlü veya tutuklunun kaçması', 'tehdit', 'hakaret', 'mala zarar verme', 'kasten yaralama' ve 'görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından dava açtı. Savcı, H.K. ile D.K. hakkında ise dava açmadı. Diğer tutuklu 6 sanık dava aşamasında tahliye edildi.
Kadri Yıldız'ın 30 yıl, diğer sanıkların ise 24.5'er yıl hapis cezası istemiyle, olayın meydana geldiği İzmir 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı dava sonuçlandı. İfadesinde, firar etmek için duruşma günü karar verdiğini söyleyen Kadri Yıldız, şöyle dedi:
"Kelepçeler çözüldü. Kapı sürekli açılıp duruyordu. Dışarıda kalabalığı görünce kaçmaya karar verdim. Yanımda duran askeri ittim. Diğer asker önüme geçti. Seyircilerin bulunduğu sıraya geçip kaçmaya çalıştım. Komutan beni tuttu. Ben de 'Bıçağı çıkarın ne duruyorsunuz' diye ortaya bağırdım. Jandarmalar yakalayıp beni salona getirdi. Nasıl oldu bilmiyorum, jandarmanın silahı elime geçti. O panikle camdan atlamak için hamle yaptım. Bilgisayara da zarar vermişim. Ama olayı hatırlamıyorum. Sanıklardan sadece ikisini tanıyorum. Diğerlerini hiç tanımam. Zaten diğerleri çoluk çocuk.Niyetim olsa buraya babayiğit birilerini getirir kaçardım.O düşünceyle duruşma salonuna girmedim, o an kaçmak aklıma geldi. Çok ceza alacağımı bildiğim için kapının açılıp kapanması ve insanları görünce o an karar verdim. Pişmanım. Keşke böyle bir şey olmasaydı. Olay sırasında kaçmak için yaptığım bir hareketti onu da başaramadım. Verilecekse az ceza verilsin. Diğer sanıkların bir suçu yoktur."
Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmedi. Hakim Hasan Çelik, sanıklardan Kadri Yıldız'a toplam 7 yıl 7 ay, K.D., G.K., D.U., B.T., A.Ç., Y.B.'ye 1.5'ar yıl hapis cezası verdi.Sadece B.T. hakkındaki kararla ilgili hükmün açıklanmasını geri bırakılırken, G.Ç.D'ninberaat ettiği açıklandı. Ceza alan sanıkların avukatları kararı temyiz edeceklerini belirtti. Beraat eden G.Ç.D.'nin avukatı Seyit Ahmet Akyüz, müvekkilinin haksız yere tutuklanıp yattığı süre için maliye hazinesine 10 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açacaklarını belirtti.
Kadri Yıldız ile suç ortağı olduğu belirtilen Osman Tosun Kıtış, "Bina içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında hırsızlık, konut dokunmazlığını ihlal etmek" suçundan 7'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi