Marmara Depremi'nin 16'ncı yılı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, sismoloji merkezi, deprem kayıt istasyonları, ivme ölçerler ve simülasyon merkezinde verdikleri eğitimlerle halkı olası bir felakete hazırladıklarını, depremle yaşamayı öğrettiklerini bildirdi.

Marmara Depremi'nin 16'ncı yılı

Karaosmanoğlu, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 16'ncı yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, depremin yol açtığı derin acıyı asala unutmayacaklarını, bu acıları bir daha yaşamamak için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak, gereken bütün önlemleri aldıklarını ve almaya devam ettiklerini belirtti.

Geriye dönüp baktıklarında Marmara Depremi'nin üzerinden geçen 16 yılda toplum olarak pek çok dersler çıkardıklarını vurgulayan Karaosmanoğlu, "Yaşadığımız mekanları artık planlı, programlı bir şekilde inşa ediyoruz. İnşaatlarda 'ben yaptım, oldu' devri bitti. Büyükşehir Belediyesi olarak inşaatları sıkı sıkıya denetliyoruz. Sismoloji merkezimiz, deprem kayıt istasyonlarımız, ivme ölçerlerimiz ve simülasyon merkezimizde verdiğimiz eğitimlerle halkımızı olası bir felakete hazırlıyor, depremle yaşamayı öğretiyoruz" ifadesini kullandı.

Karaosmanoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak 11 yıldır çarpık yapılaşmaya ve plansızlığa "dur" dediklerine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bu bilinçle birçok çalışmaya imza attık ve bunları sürdürüyoruz. Kentsel dönüşümden simülasyon merkezine, stratejik noktalara yerleştirdiğimiz ivme ölçerlerden verdiğimiz eğitimlere, Kocaeli Uydu Takip Sistemi ile kaçak yapılaşmayı takibe kadar halkımızın sağlığı ve güvenliğini her şeyin önüne koyarak, hiçbir istisna kabul etmeden, ne gerekiyorsa onu yapıyoruz. Kocaeli, Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı yatırımlarla depreme çok daha hazırlıklı ve güvenli bir kent haline geldi."

Kentsel dönüşümle hem yeni yerleşim alanları açtıklarını hem de binlerce aileyi riskli binalardan çıkararak güvenli barınma imkanı sağladıklarını ifade eden Karaosmanoğlu, şunları kaydetti:

"Büyükşehir Belediyemizin itfaiye teşkilatını güçlendirdik. Artık dünya çapında başarılarıyla konuşulan ve pek çok ülkeye eğitim veren bir itfaiye teşkilatımız var. Afet Koordinasyon Merkezimiz yaptığı çalışmalarla göz dolduruyor, çalışmalarımız sürüyor, takdir ediliyor, ödüller alıyor. Şu bir gerçek ki deprem gerçeği ile yaşamak zorundayız. Biz de bütün çalışmalarımızı bu bilinçle gerçekleştiriyoruz.

Bu önemli anma gününde, acılarımızın hala tazeliğini koruduğunu ve kelimelerin kifayetsiz kaldığını hissediyoruz. Allah böylesi acıları bir daha yaşatmasın. Başta bölgemiz olmak üzere bütün Türkiye'yi derinden sarsan bu depremde vefat eden vatandaşlarımıza yüce Allah'tan rahmet, kalanlara ise baş sağlığı diliyorum."

Kaynak: AA

Kaynak: Diyarbakır Söz