Görüş Bildir

Marmarabirlik zeytin alım fiyatlarını açıkladı: Tavan 7.90, taban 3.25 TL

Bursa merkezli Marmarabirlik, 2015-16 sezonu ürün alım kampanyasında tavan fiyatı 180 dane için 7.90 TL olarak belirlerken, taban fiyatı ise 410 dane için 3.25 TL olarak karara bağladı. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamt Asa, "Üreticiye ince danede yüzde 75’e varan rekor bir artış yaptık" dedi.

Marmarabirlik zeytin alım fiyatlarını açıkladı: Tavan 7.90, taban 3.25 TL

Bu yıl zeytinin erken olgunlaşması nedeniyle ürün alımlarına 26 Ekim’de başlayan Marmarabirlik, 2015-16 sezonu ürün alım fiyatlarını açıkladı. Alım kampanyasında tavan fiyat 180 dane için 7.90 TL olarak belirlenirken, taban fiyat ise, 410 dane için 3.25 TL olarak karara bağlandı. Taban fiyattaki artış oranı, önceki yıla göre yüzde 75’e ulaşmış oldu. Yağlık zeytin fiyatı ise 2.70 TL olarak belirlendi.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, zeytinin erken olgunlaşması nedeniyle ürün alımlarına erken başladıklarını, kampanya kapsamında beyan edilen ürün miktarının 50 bin ton olduğunu söyledi.


"İSTİKRAR MARMARABİRLİK’E DE YANSIDI"
Alım fiyatlarının üreticinin elindeki ürüne göre belirlendiğini ifade eden Asa, Türkiye’deki istikrarın Marmarabirlik’e de yansıdığını bildirirken şöyle dedi:
"Geçtiğimiz yılın fiyatlarına göre bu yıl orta danede yüzde 45, ince danede ise yüzde 75’e varan artış yapıldı. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak bugüne kadar verdiğimiz sözlerin tamamını yerine getirdik. Kampanya öncesinde taban ve orta danede iyileştirme yapacağımızı söylemiştik. Üreticimizin elindeki ürünün daha fazla olan kısmına büyük bir artış yaparak, üreticimizin kazancını artırmayı hedefledik."
Asa, ortakların fiyatlar açıklanmadan ürün teslimatı yapmasının Marmarabirlik’e duyulan güvenden kaynaklığını da vurgulayarak, “Ortaklarımız sesimize kulak vererek kooperatifine sahip çıkmıştır. Marmarabirlik’in kazanması, ortaklarımıza sadece günlük kazanç değil, uzun vadede fayda sağlayacaktır” dedi.


45 BİN TONA 192 MİLYON TL ÖDENECEK
Bu yıl 180 dane zeytine tavan fiyat verildiğini ifade eden Asa, alım fiyatlarını şöyle açıkladı:
"Fiyatlar tavan fiyatta 180 dane için 7.90 TL, tabanda 410 dane için 3.25 TL, yağlıkta ise 2.70 TL olarak belirlendi. Marmarabirlik olarak 2015-2016 yılında toplam 45 bin ton sofralık zeytin alımı için 192 milyon TL’lik bir bütçeyle yola çıktık. Alınan ürünün durumu ve tutarı değerlendirildikten sonra, ürün alım bedellerinin yüzde 60’ı peşin ödenecek, kalan kısmı da kampanya bittikten sonra değerlendirilecektir. Marmarabirlik’in ürün ödemeleriyle ilgili herhangi bir sıkıntısı olmayacaktır. Yağlık zeytin fiyatları ise daha önce de söylediğimiz gibi günün piyasa koşullarına göre revize edilebilecektir. Aynı zamanda yağlık zeytin bedelleri, her hafta cuma günü ödenecektir. Ortaklarımız 2015-2016 ürün alım fiyatlarını değerlendirdiğinde, Marmarabirlik Yönetim Kurulu’nun, üreticinin alın teri ve emeğinin karşılığını tam anlamıyla verdiğini göreceklerdir.


"KOTAYI ORTAKLAR KALDIRMIŞTIR"
Başkan Asa, 2015-16 sezonu ürün alım döneminde kota sorununun ortadan kalktığını vurgulayarak, "Marmarabirlik olarak yaklaşık 5 yıldır ortaklarımızın gerçekçi beyan vermeleri konusunda birçok kez çağrıda bulunmuştuk. Gelinen tabloya baktığımızda demek ki kota kalkabiliyormuş. Gerçekçi ürün beyanı ile ortaklarımız kotayı kendileri kaldırmıştır. Bundan sonraki süreçte de alım ve satış planlarımızı sağlıklı bir şekilde hayata geçirebilmemiz için, ortaklarımızın beyan ettikleri ürünü kooperatiflerine düzenli bir şekilde teslim etmelerini bekliyoruz" diye konuştu.
Asa, ayrıca rekolte beyanı vermeyen ortaklardan ana sözleşme gereği ürün alımı yapılmayacağına da dikkat çekerek, rekolte beyan etmeyip ürün teslimatı yapamayacak olan ortakların, ilgili kurumlardan rapor alarak, kooperatiflerine teslim etmeleri gerektiğini ekledi.
DHA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi