"Merkez Bankası TL'yi koruyacak adım atmadı"

Dolar yeni güne yeni bir tarihi zirve ile girdi. ABD para birimi 2.6967 liraya tırmanarak, analistlerin "kritik eşik" diye nitelendirdiği 2.70 liraya dayandı.

Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Merkez Bankası'nın TL'yi korumak için adım atmadığı, 22 Nisan'daki Para Politikası Kurulu toplantısı'nda da TL'yi koruma yönünde bir adım atacak gibi görünmediğini vurguladı.
Dolar dünkü işlemlerde art arda 2.67 lira ve 2.68 lira sınırlarını aşarak 2.6873 lira ile yeni rekor düzeye tırmanmıştı. Haftanın ilk günü 2.82 lira düzeyinde hareket eden euro da yeni günde 2.8650 liraya kadar yükseldi.
"Merkez'in dün yaptığı açıklamalar yanlış adımlar"
DHA'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, doların hangi seviyeye geleceğini izlemek için euro/dolar paritesine bakmak gerektiğini ifade ederek, "Euro/dolar paritesi 1 seviyesine geldiği zaman, Euro/TL ve Dolar/TL paritesi aynı olacak. Yani euro ve dolar TL karşısında aynı seviyede olacak" dedi.
Uskuay, Merkez Bankası'nın TL'yi korumak içim adım atmadığına dikkat çekerek, "Merkez'in dün yaptığı açıklamalar yanlış adımlar, 22 Nisan'da da TL'yi koruma yönünde bir adım atacak gibi görünmüyor. Kademeli olarak dolarda yükseliş devam edecek" diye konuştu.
"Dolar kurunda gerileme söz konusu değil gibi görünüyor"
DHA'nın sorularını yanıtlayan ING BANK Ekonomik Araştırmalar Grubu Müdürü Muhammet Mercan da, Mart ayının ikinci yarısında dolarda daha sakin bir hava olduğunu hatırlatarak, "Duraklamış gibiydi şimdi tekrar bir yükseliş eğilimine geçti. Seçim sürecinden geçiyoruz, bununla ilgili beklentiler ve algılar döviz piyasasını etkiliyor. Yakın vadede dolar kurunda gerileme söz konusu değil gibi görünüyor" dedi.
Mercan, 2013 yılında ABD'de Fed'in tahfil alımlarını azaltmaya başlayacağını açıkladığından bu yana TL'nin zayıflama yolunda olduğunu belirterek, "Önümüzdeki dönemde de Fed'in faiz artıracağı beklentisi varken, gelişmekte olan ülkeler ve bizim para birimimizin etkileneceğini söylemek mümkün" diye konuştu.



Kaynak: Diyarbakır Söz