Görüş Bildir

Minik kedileri ölüme sürüklemenin cezasını çekecek

Eskişehir Çifteler ilçesinde Eylül ayında meydana gelen olayda, kutunun içindeki yavru kedileri sokak ortasına götüren bir adam ve yavru kedileri yiyen sokak köpekleri konu olmuştu. Süregelen dava sonuçlandı

Minik kedileri ölüme sürüklemenin cezasını çekecek

Eskişehir Çifteler ilçesinde Eylül ayında meydana gelen olayda, kutunun içindeki yavru kedileri sokak ortasına götüren bir adam ve yavru kedileri yiyen sokak köpekleri konu olmuştu. Süregelen dava sonuçlandı

Eskişehir’in Çifteler ilçesinde geçtiğimiz Ekim ayında yaşanan ve bir kişinin aracı ile kutu içinde getirip sokak arasına koyduğu 3 yavru kedinin sokak köpekleri tarafından öldürmesi olayı ile ilgili kimliği tespit edilen şüpheliye idari para cezası kesildiği belirtildi.

Sokak Hayvanlarını Koruma Yaşatma ve Rahabilitasyon ve Eğitim Derneği (SOHAYKO)’nin ve hayvan severlerin başvuruları ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Eskişehir Şube Müdürlüğü araç sahibinin plakasından tespit edilmesi için çalışmalar başlatmıştı. Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın emri ile tespit edilen araç sahibine, 5199 Sayılı Kanunun 14. maddesi A bendine göre; Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmekten dolayı idari para cezası uygulandı. Kesilen cezanın valilik olurunun ardından uygulanacağı öğrenildi.

SOHAYKO Derneği Başkanı E. Yasin Yılmaz, ilgili kanun maddesinde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının 19 Haziran 2014 tarihinde TBMM Çevre Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildiğini, buna göre 3 bin lira ceza kesilmesi gerektiğini söyledi. Bu cezaların caydırıcı olmadığını belirten Yılmaz, “Bir iş yerinin güvenlik kamerasının saniye saniye kayıt ettiği olayda, hafif ticari bir araçla sokağa gelen bir kişi, siyah poşet içerisindeki 3 yavru kediyi yol kenarındaki otların arasına bırakıp uzaklaşıyor. Yavru kediler bir süre sonra yol ortasına çıkıp şaşkın halde sağa sola bakıyor. Görüntülerde daha sonra kediler ortadan kayboluyor bu kez sokak köpekleri sokağa geliyor. 5 sokak köpeği yol kenarındaki otların duvara yakın bölümüne doğru gitmeye başlıyor. Köpekler burada fark ettikleri yavru kedilerden 2’sine saldırıp parçalıyor. Bu canice bir davranıştır. Dilekçelerde de belirttiğimiz gibi sokak köpekleri parçalamasa bile o yavrucaklar orada soğuktan veya açlıktan bile öleceklerdi” dedi.

UZUN İŞLEMLER YÜZÜNDEN SUÇLULARIN CEZALANDIRILMASI İMKANSIZLAŞIYOR

Yılmaz, bir insanın mahallesindeki kedi veya köpeklerden neden rahatsızlık duyabileceğini anlamadıklarını belirterek, “Bu hayvanları bizler binlerce yıl önce evcilleştirip birer kültür varlığımız haline getirmedik mi? Şimdi bu rahatsızlık nedir. Bakın 20 günde bir aracın plakasını tespit ettiler. Bunun nedeni Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüklerindeki sistem yetersiz, yetki yetersiz, elleri kolları bağlı kalıyor. Bir hayvana kötü muamele eden, öldüren, sakat bırakan, hatta tecavüz eden bir kişiyi bildirseniz bile Orman Su İşleri Bakanlığı ve Bölge Müdürlükleri o insanın T.C. kimlik numarasını bulabilmek, ceza kesebilmek için polise yazı yazıyor. Emniyet müdürlükleri bazen ‘bu kişilerin bilgisi bizde mevcut değildir’ yazısı ile cevap veriyorlar ve suçluların cezalandırılması imkansızlaşıyor" diye belirtti.

VALİ TUNA’YA TEŞEKKÜR

SOHAYKO Derneği Başkanı E. Yasin Yılmaz, açıklamasında, “Bu olayda sayın valimiz kediye sahip çıktı. Peki valimiz imzalamasaydı acaba plaka sahibinin tespit edilmesi bu kadar erken olur muydu? Sayın valimize bu hassasiyeti için de teşekkür ederiz. Artık 21. Yüzyıldayız. Bir Bakanlığın kişilere ceza kesmesi için emniyet veya jandarma ile yazışma yapması. T.C. no veya adres bilgisi alması kadar uzun sürecek işlemler olmaması gerekmektedir. Çifteler’de bir rehabilitasyon merkezi, bir geçici bakım evi yok. Hayvanlar hastalansa, rahatsızlansa hayvan severler soluğu özel kliniklerde alıyorlar. Belediyelerin asli görevlerini yerine getirmesini bekliyoruz” diyerek sitemini dile getirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir