Misafire, aça, muhtaca hürmet atalarımızdan miras

Sosyal medya fenomeni Furkan Atlı'nın, Diyarbakırlıların misafirperverliğini göstermek için yaptığı sosyal deney ve vatandaşların misafirperverliği ilgi odağı olurken, sosyal deneyde yer alan muhtar

Misafire, aça, muhtaca hürmet atalarımızdan miras

Diyarbakır'da sosyal medya fenomeni Furkan Atlı, iftar saatine yakın kentin Sur ilçesinde, vatandaşlara, 'Konya'dan geldim, buraların yabancısıyım, 7,5 liram var nerede iftar yapabilirim' diye sordu. İftar yapmak için yardım isteyen Atlı'yı iletişim kurduğu hiç kimse geri çevirmedi. Atlı'nın, sosyal deneyinde görüştüğü 10 kişiden kimi evine davet etti, kimi para verdi, kimisi ise lokantaya götürmek istedi. Atlı, çektiği videoyu sosyal medya hesaplarından paylaşınca büyük beğeni topladı. Sosyal deneyde yer alan Sur İlçesi Cevap Paşa Mahalle Muhtarı Mehmet Değer, konuştu.

MİSAFİRİ AÇ BIRAKMAYIZ

'Bizde aç kalanı sokakta bırakmak anlayışı yoktur' diyen ve aynı zamanda lahmacun ustası olan 52 yaşındaki muhtar Mehmet Değer, "Misafire, karnı aç olana ve muhtaç kişiye hürmet bize atalarımızdan kaldı. Diyarbakır'da misafir olarak gelen hiç kimse bu şehirde aç kalmaz. İllaki, biri ya evine, ya işyerine, ya da bir lokantaya götürüp muhtaç kişinin karnını doyurur. Gerekirse cebindeki parayı da paylaşır. Biz kim olursa olsun, kimliğine, diline bakmadan, nereli olduğunu irdelemeden misafiri baş tacı yapan bir kültürden geliyoruz. Çocukluğum bu mahallede geçti. Annem, ninem, dedem, babam İçkale'deki askeri alana giden askerleri yoldan çevirir, ya bir bardak ayran ikram eder ya de evine davet ederek yemek yedirirdi. Biz böyle gördük, bu geleneği de böyle sürdürüyoruz" dedi.

Sosyal medya fenomeni ile yaşadığı o anları anlatan muhtar Mehmet Değer, şöyle dedi: "O gün bir yakınım vefat ettiği için acelem vardı. Furkan ile çok ilgilenemedim. Biraz içim buruk yanından ayrıldım. Çünkü istedim ki, onu alıp geleyim. Bizim burada Saraykapı'da bir ciğercimiz var, herkes tarafından bilinen bir yerdir. O esnada ona telefonumu verdim ve kendisine bana çağrı atmasını istedim. Taziyeden dönüşte kendisini alır birlikte iftarımızı açarım dedim. Bana bunun bir sosyal deney olduğunu söyledi. Bu tür sosyal deney videoları bize insanlığımızı hatırlatıyor"

Kaynak: Diyarbakır Söz