Muğla'dan Yunanistan'a kaçak göçmek isteyen mülteci teknesi KOS adası yakınlarında kara sulara gömüldü! 7 ölü

Kış mevsiminin gelmesi ile durulur denilen kaçak göçmenlerin Avrupa hayalleri gün geçmiyor ki kara sularda son bulsun. Benzeri bir kaçak tekne faciası da Muğla Bodrum'dan duyumlandı. Yunanistan KOS adasına geçmek için yola çıkan içinde kaçakların bulunduğu tekne felaket rüzgarda alabora oldu. kaçak tekne faciasında 7 mülteci hayatını kaybetti

Muğla'dan Yunanistan'a kaçak göçmek isteyen mülteci teknesi KOS adası yakınlarında kara sulara gömüldü! 7 ölü

Kış mevsiminin gelmesi ile durulur denilen kaçak göçmenlerin Avrupa hayalleri gün geçmiyor ki kara sularda son bulsun. Benzeri bir kaçak tekne faciası da Muğla Bodrum'dan duyumlandı. Yunanistan KOS adasına geçmek için yola çıkan içinde kaçakların bulunduğu tekne felaket rüzgarda alabora oldu. kaçak tekne faciasında 7 mülteci hayatını kaybetti

Muğla'nın Bodrum ilçesinden Yunanistan'ın Kos Adası'na kaçakları taşıyan teknenin batması sonucu aralarında çocukların da bulunduğu 7 kişi öldü, 2 kişi kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığından alınan bilgiye göre, sabah saatlerinde Akyarlar açıklarında, "Ticari bir geminin denizden bir düzensiz göçmeni sağ olarak kurtardığı" ihbarı üzerine bölgeye sevk edilen Sahil Güvenlik Botuna alınan söz konusu kaçak, Turgutreis Limanı'na getirildi.

Denizden sağ olarak kurtarılan kadının ifadelerinde 9 kişi olduklarının öğrenilmesi üzerine bölgeye gönderilen iki Sahil Güvenlik Botu ile bir Sahil Güvenlik Helikopteri arama kurtarma faaliyeti başlattı. Söz konusu çalışmalarda, alabora olmuş şekilde tespit edilen fiber teknenin altından bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

Yapılan araştırmada, Yunanistan Sahil Genlik ekiplerinin de Yunanistan karasularında bir göçmeni sağ kurtardığı ve biri kadın 2'si çocuk 6 göçmenin ise denizden cesedinin alındığı bilgisine ulaşıldı. Böylece toplamda 2 göçmen sağ olarak kurtarılırken, 7 göçmenin hayatını kaybettiği belirlendi.

Öte yandan, Sahil Güvenlik Botu ile Turgutreis Limanına getirilen kadının, 27 yaşında veİran uyruklu olduğu öğrenildi.

 Anadolu'dan 8 mil uzakta yer alan bir Ege adasıdır. Yunanistan'ın 12 Adalar Vilayeti'ne bağlıdır. 2005 rakamlarına göre nüfusu 49.500'dür. Adada turizm oldukça gelişmiştir. Antik kalıntılar bulunmaktadır. İstanköy şehrinde yer alan ve hekim Hipokrat ile ilişkilendirilen bir ağaç (Hipokrat Ağacı) meşhurdur. Adada yaşayan halkın bir bölümü Yunanistan vatandaşı Türk ve Müslümanlardan oluşur. Sayıları 2.000 ila 3.000 arası olduğu tahmin edilen Türk kökenli nüfus ağırlıklı olarak Platani köyünde ve Kos şehir merkezinde yaşar.

Oniki Ada grubuna bağlı olarak Ege Denizi'nde Karya sahiline yakın bir durumdadır. İstanköy adası ayrıca, Meropis ve Nymphsea olarak da bilinir.

Diodrus Siculus (xv, 76) ve Strabo (xiv, 657) onu iyi takviye edilmiş liman olarak tanımlarlar.

Büyük İskender ve Mısırlı Ptolemies'in idaresi altında iken (M.S. 336'dan beri) kasaba Ege'deki büyük merkezlerin birinde gelişti. Josepheus ("Ant."xiv, 7,2) Strabo'dan aktarım yoluyla sonucu şöyle der, Mithridates, Kraliçe Cleopatra tarafından oraya depo edilmiş altınları gidip-getirmesi için yollanır. Herod'un bir yıılık maaşı atletik oyunlarda ödül kazananın kari için sağlamak zorunda olduğu söylenir. (Josephus,"B.J",i,21,11) ve oraya oğlu Herod için bir heykel dikildi ("C.I.G", 2502).

Adaya ilk olarak Karyalılar yerleşir. Dorlar MÖ 11 yüzyılda istila ederler ve adayı Delian League (Yunan Şehir Devletleri) ye bağlarlar.

Adayı Persler iki defa istila ederlerse de başarışı olamazlar ve kovulurlar. Pers savaşları nın Yunan kültürüne ve dolaylı olarak dünya siyasi yaşamına yegane katkısı , oligarşik siyasi yapılanmanın yıkılması ve demokrasinin tartışılmaya başlaması şeklinde olur. Nitekim Ada'daki dneminde var olan zorba hükümdarlar yıkılır ve demokrasi tartışılmaya başlanır. Ada, Rodos ayaklanmasından sonra güney doğu Ege'de önemli bir Atinalı istasyonu olarak hizmet vermiştir (411-407).

MÖ 336'da Demokrasi tesis edilir. Sosyal savaş (358-355) süresince yardımları nedeni ile zayıflayan Atina kuvvetleri onu birkaç yıllığına Carian prensi Mausollus a bırakırlar. MÖ 366'da Kos kasabası inşa edilir. Kısa bir zaman sonra Bizans İmparatorluğu ve Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olur. Hellenistik çağda Kos Zenith in refahını elde eder. Onun başarısı Mısır kralları tarafından takdir edilir ve ada Mısırlılar tarafından bir dış askeri merkez olarak deniz kuvvetlerinin Ege'yi gözlemesi için kullanırlar. Ada ilerleyen dönemde Ptolamaichanedanlığında prenslerin eğitimi için gözde dinlenme yeri haline gelir. Adanın en bilinen evletları,hekim Hippocrates, ressam Apelles, şair Philates ve Theocritus'dur. Korsanların fırsatçı akınları ve şiddetli depremler hariç, ada barışın bozulmasına nadiren tanık olur. Büyük komşusunun öncülüğünü takiben Rodos ve Kos genellikle Romalılara karşı dostça davranış göterir. M.S. 53'de serbest şehir yapılır. Ada daha sonra Venedik lilerce zapt edilir ve onlar adayı Saint John şövalyelerine satarlar(1315). İki yüzyıl sonra şovalyeler Türk istilası ile yüzleşirler ve adayı Osmanlılara bırakırlar(1525).Osmanlı İmparatorluğu adayı 1912'de İtalyanlara transfer edilene kadar 400 yıl yönetir. II. Dünya Savaşında ada 1945 yılına kadar Almanların elinde kalır. Savaş sonunda Birleşik Krallık ın korumasında iken 1947 yılında Yunanistan'a devredilir.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler