Nisanda 24 kadın cinayeti yaşandı

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Nisan 2022'de 24 kadının öldürüldüğünü, 16 kadının ise şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini açıkladı.

Nisanda 24 kadın cinayeti yaşandı

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Nisan 2022 raporunu açıkladı.

Rapora göre, bu ay 24 kadın cinayeti işlendi, 16 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Raporda, şu ayrıntılara yer verildi:

“Öldürülen 24 kadından 13’ünün hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 10’u boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 1 kadın ise ekonomik bahanelerle öldürüldü. 13 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”

KADINLAR KİMLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ?

Nisan ayında öldürülen 24 kadının 11’i evli olduğu erkek, 3’ü akrabası, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek, 7’si eskiden evli olduğu erkek, 1’i oğlu ve 1’i tanımadığı biri tarafından öldürülmüştür. Bu ay kadınların yüzde 46’sı evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.

KADINLAR EN ÇOK EVLERİNDE ÖLDÜRÜLDÜ

Kadınların 15’i evinde, 4’ü sokak ortasında, 1’i arabada, 1’i iş yerinde, 1’i parkta ve 1’i ise ıssız bi yol kenarında katledildi. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 67’si evlerinde öldürüldü.

KADINLAR EN ÇOK ATEŞLİ SİLAHLAR İLE ÖLDÜRÜLDÜ

Bu ay öldürülen kadınların 15’i ateşli silahlarla, 5’i kesici aletlerle, 4’ü boğularak öldürüldü. Raporda, “Bu ay gerçekleşen kadın cinayetlerinde 23 failin yüzde 26’sının adli sicil kaydı var. Verilerimize göre 23 failin 3’ünün suç kaydı bulunmakta, 1’i eski mahkum ve 2’si cezaevinden izinli çıkmış. İzinli çıkan hükümlüler kadın için tehlike yaratıyor.” tespitine yer verildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz