Öğretmen tutuklandı

Diyarbakır'da PKK/KCK'ya yönelik operasyonda gözaltına alınan 29 öğretmenden biri tutuklandı.

Öğretmen tutuklandı

Diyarbakır’da gözaltına alınan öğretmenlerden 14’ü serbest bırakıldı. 3 öğretmen ise tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Bir öğretmen tutuklandı.

Diyarbakır’da 5 Kasım Perşembe günü “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla gözaltına alınan 28 öğretmenden 11’i Cuma günü serbest bırakılmıştı. Dün sabah saatlerinde gözaltındaki 17 öğretmen, emniyetteki ifade işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

SERBEST BIRAKILDILAR

Öğretmenlerden Şenay Koç, Zeynep Kaya, Kasım Aydın, Yıldırım Arslan, Saliha Zorlu, Recep Şimşek, Mehmet Baydemir, Mehmet Emin Yücel, Halis Kızılırmak, Ezgi Çelik, Mehmet Arda, Fatih Mutlu, Pelda Sevim, Murat Derince savcılık ifadesinin ardından adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.

BİR ÖĞRETMEN TUTUKLU

Savcılık ifadelerinin ardından “Örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Devrim Durucan ve Mehmet Edip Erdoğdu adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. Aynı suçlamayla tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Eğitim Sen’in bir önceki dönem Diyarbakır Şube Başkanlığını yürüten Abbas Şahin ise tutuklandı. Çanakkale’de gözaltına Şavaş Saymaz ile Yalova’da gözaltına alınan Fatih Mutlu’nun ise gözaltı işlemleri sürüyor. 

İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince,  PKK/KCK'ya müzahir görüşte olup, halen İl Milli Eğitim Müdürlüğü kadrosunda ve özel eğitim-öğretim kurumlarında görev yapan, örgütsel eylem, etkinliklere katılım yaptığı tespit edilen, haklarında ihbar, açık teşhis bulunan, terör örgütünün eylem ve faaliyetlerinin engellenmesine yönelik yapılan aramalarda ele geçirilen materyallerde parmak izi tespit edilen şüphelilere yönelik soruşturma sürüyor.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin gözaltına alınmasına ilişkin Eğitim Sen 1 Nolu Şube’de basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Eroğlu, gözaltılarla sivil toplumun sesinin kısılmaya çalışıldığına dikkati çekti.

'DEMOKRATİK HAKLAR KRİMİNALİZE EDİLİYOR'

Suçlama konusu yapılan eylem ve etkinliklerin yasal ve demokratik faaliyetler olduğunu dile getiren Eroğlu, “Bu hukuksuz uygulamaların sonucunda anlıyoruz ki iktidar, kendisine muhalif gördüğü sivil toplum kuruluşlarının anayasal haklarını kullanmasını hiçe saymaktadır. Yasal demokratik hakların kullanılmasını kriminalize etmeye çalışmaktadır” diye belirtti.

'SERBEST BIRAKIN'

Gözaltıların, sivil toplumun hukuki, meşru ve demokratik haklarını kullandırmamaya yönelik hamle olarak değerlendiren Eroğlu, adliyeye sevk edilen ve tutuklama talep edilen öğretmenlerin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz