Ölümüne ekmek mücadelesi

Halkın siparişlerini yetiştirmek için adeta zamanla yarışan motokuryeler, dondurucu soğukta ekmek mücadelesi veriyor. Her gün kaza yapma riskiyle karşı karşıya kalan motokuryeler, bir yandan hava şartlarıyla mücadele ederken bir yandan da trafikte hayatta kalmaya çalışıyor.

Ölümüne ekmek mücadelesi

Son yıllarda kuryelik hizmeti yaygınlaşırken sayıları her geçen gün artan motokuryeler, ev ve iş yerlerine sipariş yetiştirme telaşıyla gün boyu trafikte pek çok tehlikeyle burun buruna geliyor. Yaşadıkları sorunlarını anlatan motokuryeler, kuryeciliğin riskli meslek grubuna alınması talebinde bulundu.

Trafikte karşılaştıkları en önemli sorunlardan bir tanesinin araç sürücülerinin kendilerini görmezden gelmesi, motosikletleri dikkate almaması olduğunu belirten motokuryeler, bu durumun kazaya davetiye çıkardığını ifade etti.

Araç sürücülerinin duyarsızlığından şikâyet eden motokuryelerin tek isteği ise kendilerine karşı trafikte anlayış gösterilmesi.

Yazın sıcak, kışın ise soğuk kış şartlarında halkın siparişini yetiştirmeye çalıştıklarını dile getiren motokurye Yunus Uluç, yaşadıkları zorluğa rağmen işlerini aksatmadıklarını söyledi.

“4 MEVSİM ÇALIŞIYORUZ”

Trafikte görmezden gelindiklerini belirten Uluç, "İşimiz kuryeliktir. Milletin ev ve iş yerlerine yemek servisi yapıyoruz. Biz esnaf kuryeleriz ve herkes kendi hesabına çalışıyor. Yaz-kış demeden 4 mevsim çalışıyoruz. Soğuk ve don şartlarında çalışıyoruz. Özellikle son bir hafta içerisinde havaların soğumasına rağmen işimizi aksatmadan sürekli çalışıyoruz. Sorunlarımızdan bir tanesi trafikte yaşadığımız sıkıntılardır. Sürücülerin yol vermemeleri kuryeleri zor durumda bırakıyor." dedi.

 “TRAFİKTE ARAÇLARIN KURYELERE SAYGILI OLMALARINI İSTİYORUZ”

Yaklaşık 4 yıldır kuryecilik yaptığını dile getiren Hüseyin Nergiz, "Motosikletin üstünde olduğumuz için çok sıkı giyinmemiz lazım. Çünkü neredeyse günün 12 saati motosiklet sürerek işimizi yapıyoruz. İşimizin zorlukları zor hava koşullarından ziyade sürekli insanlarla iletişim halinde olmamız ve uzun süre trafikte kalmamızdır. İnsanların kuryelere daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Belki siparişler biraz geç gidebilir ama bu kuryenin canından daha önemli değildir. Bir de trafikte araçların kuryelere biraz daha saygılı olmalarını talep ediyoruz." diye konuştu.

 “ARAÇLAR TRAFİKTE BİZİ GÖRMEZDEN GELİYOR”

Trafikte yaşadıkları sıkıntılar yüzünden çoğu kez kaza geçirdiklerini vurgulayan Ali Can Gül, "İşimize sabah saat 10.00'da başlıyor, bazen gece 12.00'ye kadar çalışıyoruz. Kış aylarında motosikletin üzerinde üşüyoruz. Aldığımız paketleri soğutmadan hızlı bir şekilde teslimat yapmamız lazım. Evli ve çocuk sahibiyim. Bu işi yapmaya mecburum. Batman şartlarında başka iş alternatifi olmadığı için kurye mesleğini yapıyorum. Özellikle trafikte çok sıkıntı yaşıyoruz. Araçlar trafikte bizi görmemezlikten geliyor. Tek isteğimiz araçların trafikte bize hak tanımalarıdır. Bazı arkadaşlarımız yol verilmemesi veya sıkıştırılmaları yüzünden kaza yapıyorlar. Hatta dün kardeşim kaza yaptı." ifadelerini kullandı.

 “PAKETLER KURYELERİN CANINDAN DAHA ÖNEMLİ DEĞİLDİR”

Vatandaşlardan kendilerine karşı duyarlı olmalarını isteyen Veysi Çelik ise şunları söyledi:

"Kışın eksi 10-15 derece soğukta çalışıyoruz ama müşterilerimiz yine de yemeklerinin kendilerine sıcak ulaşmasını istiyor. Aynı şekilde yaz aylarında 40-45 derece sıcakta çalışıyoruz. 7 gün 24 saat kuryeler olarak trafikteyiz. Her bir kurye günün 12 saati motosiklet sürüyor. Paketler kuryelerin canından daha önemli değildir. Vatandaşlarımızdan biraz duyarlılık bekliyoruz. Çocuklarımızın rızkını kazanmak için bu işi yapıyoruz. Başka bir iş olmadığı için bu şartlar altında çalışmaya mecburuz. Devletten isteğimiz motorlu kurye sektörünü de riskli meslek grubuna dâhil ederlerse çok iyi olur."

Kaynak: Diyarbakır Söz