Görüş Bildir

Ormanın katırcıları

İZMİR'in Kemalpaşa İlçesi'ne bağlı Armutlu Mahallesi'ndeki orman alanlarındaki dik yamaçlarda, kırılma ve devrilme nedeniyle enkaz haline gelen ağaçlar, bulundukları yerde parçalanıp, katırlarla kamyonların ulaşabileceği noktalara getiriliyor.

Ormanın katırcıları

Dozer, kepçe, greyder gibi iş makineleri artık çalışma hayatının bir parçası olsa da bazen teknolojinin ulaşamadığı, yetersiz kaldığı ya da aşırı maliyetli olduğu yerlerde eski usullerle başvurulabiliyor. İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'ne bağlı Armutlu bölgesindeki dağların yamaçlarındaki ormanlarda da aşırı soğuk ve buzlanmadan dolayı meydana gelen kırılma ve devrilmelerin yol açtığı ağaç enkazlarının temizlenip, dağdan indirilmesinde eski usul yöntemlere başvuruluyor. Yöreye yakın köylüler, hiçbir iş makinesinin çıkamadığı dik ve engebeli yamaçlardaki bu ağaçları, katırlarına yükleyip, kamyonların ulaşabileceği noktalara kadar getirerek burada istifliyor.

Armutlu yakınındaki Sarılar Köyü'nde yaşayan Erol Berber ve Halil Suluoğlu katırları ile aylardır 70 dereceyi bulan eğimli, taşlık, kayalık sarp arazide çalışıp, orman içindeki ağaç enkazlarını aşağı taşıyor. Bu işin kendileri için bir gelir kapısı olduğunu belirten Erol Berber ve Halil Suluoğlu, aylık 2 bin 500 TL civarında para kazandıklarını söyledi. En büyük avantajlarının çalışma yerlerinin köylerine yakın olması olduğuna değinen köylüler, işlerinin kolay olmadığını, çok dikkat gerektirdiğini anlattı. Yağmurlardan sonra zeminin çamurlu ve kaygan olmasının işlerini yapmalarındaki en büyük engel olduğunu belirten katırcı köylüler, o yüzden kar ve yağmurlardan önce, bu yıl başına kadar sahadaki işlerini tamamlamak istediklerini söyledi.

Armutlu Bölgesi'ndeki ormanlardan sorumlu Orman İşletme Şefi Zafer Koyuncu da bu bölgeye yol yapıp iş makinesi sokarak ormanın doğal yapısını bozmak istemediklerinden, işaretleyip damgaladıkları ağaç enkazlarının, orman köylülerince aşağı indirildiğini anlattı.

Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi