Özel okulların ücretsiz kontenjanlarına başvuru nasıl yapılacak

16 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanan "MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile özel okul ve kurumlarla ilgili yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi.

Özel okulların ücretsiz kontenjanlarına başvuru nasıl yapılacak

"MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"  hükümleri arasında özel okulların ücret almadan okutması gereken öğrencilerin yerleştirme işlemlerinin devlet okullarında olduğu gibi merkezi gerçekleştirilmesine ilişkin yeni düzenleme de yer alıyor. Peki, özel okulların ücretsiz kontenjanlarına başvuru nasıl yapılacak? Detaylar yazımızın devamında...

Kanun'un 13üncü maddesinde, özel okullarda öğrenim gören tüm öğrencilerin yüzde 3'ü oranında ücretsiz okutulması gereken öğrenciler; şehit ve gazi çocukları ile haklarında korunma, bakım ya da barınma kararı verilen çocuklar olarak listeleniyor.
MEB alınan bilgiye göre, söz konusu yönetmelikle özel okul kapsamında ücretsiz kontenjanlardan yararlanabilecek kanun çerçevesine dahil olan öğrencilerin, özel okul kayıtlarının kolaylaştırılması amaçlanıyor.

Yerleştirme işlemi, öğrencinin tercihine göre gerçekleştirilecek. Yerleştirmede öncelik listesinin nasıl belirleneceği, yönetmelik ekinde yer alan "özel öğretim kurumlarında ücretsiz okuyacak öğrenci başvuruları değerlendirme formu" ile belirlendi.

Özel okulların ücretsiz kontenjanlarına başvuru nasıl yapılacak?

MEB, dijital ortamda başvuruları alacak. Başvurular için yeni bir duyuru ile takvim ilan edilecek. Müracaatlar ise valiliklerce değerlendirilip, puan durumu ve tercihler göz önünde bulundurularak okullara merkezi yerleştirme yapılacak. Yerleştirme hakkı kazanan öğrenciler, kaydını yaptırabilecek. Türkiye genelindeki özel okulların ücretsiz kontenjanı için tercihler yaz döneminde yapılacak. Yapılan son değişiklik ile özel okulların ücretsiz kontenjanlardan yararlanabilecek kanun kapsamına giren öğrencilerin, özel okul kayıtlarını kolaylaştırılması amaçlanıyor. Yerleştirme süreci ve kullanılacak dijital platform ise Milli Eğitim Bakanlığı resmi web sayfasından duyurulacak.

Merkezi Yerleştirme Yapılacak
Bu kapsamda artık bu öğrenciler, özel okula devam etmek istediklerinde tercihlerine göre merkezî olarak yerleştirilecekler.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz